Hazır 1 Mayıs İşci ve Emekciler Bayramı ’nın arifesindeyken biz de bildiğimiz, sevdiğimiz şarkılardan bir playlist yapalım dedik sizlere.
İcinde işcilerin gectiği, emeğin gectiği, yaşamın gerceklerinin gectiği şarkılardan aklımıza ilk gelenleri derledik. Yarından evvel dinleyin, 1 Mayıs ’a bu şarkılarla hazırlık yapın istedik.
Huzurlarınızda işci ve emekci şarkıları seckimiz:
Hava Dondu Cem Karaca Dervişan
Şoyle gaz bir giriş yapalım: “Hava dondu işciden esiyor yel, dumanı dağıtacak yıldız poyraz başladı.”
İnsan Pazarı Grup Yorum
Guven Park ’ta toplanan işcilerin ağzından anlatıyor hikayelerini: “Aclığın dini olmaz, yoksulluğun vatanı, kor olasın kahpe devran…”
İşci Kızı Arif Kemal
“Evrensel ozanımız Nazım Hikmet ’in tutun işcilerine yazdığı bir turkumuz var sırada.”
Sabah Turkusu Ezginin Gunluğu
Gonlunde pamuk gibi bir dunya hayali taşıyanlara: “Ağzımda bal gibi tatlı bir turku, bir iner bir cıkarım bu yokuşu, ağzımda bal gibi tatlı bir turku, kazanırım cocuklarıma ekmek parası.”
Burcak Tarlası Tulay German
Bir efsane ses Tulay German bugun hepimizin sorduğu soruların başka bir şeklini soruyor: “Sabahtan kalktım ki ezan sesi var, ezan da sesi değil yar yar burcak yası var, bakın şu adamın kac tarlası var?”
Harran Ovası Bulutsuzluk Ozlemi
Nejat Yavaşoğulları ve Bulutsuzluk Ozlemi anlatıyor Harran Ovası ’nı: “Pamuk tarlasında, guneşin altında, kadın erkek yanyana yapardılar capa. Gunler gelip gecmez, omur boyle bitmez, birey olmak hÂl zor, Harran Ovası ’nda.”
Madenciden Grup Yorum
Acısını paylaşmayı bir yana bırakın, bu mesleğin kaderinde olum olduğunu yıllar yılı soyleyenlere inat: “Yuru derler yuru derler aclığa yuru derler, kara elmas tabut olmuş gerekirse olun derler.”
Fabrika Kızı http://youtu.be/pE0kgiAqAeA
Alpay
Bitmeyen ve hic bitmesini istemediğimiz bir efsane, Alpay ’ın Fabrika Kızı. Şarkının sozleri fabrika kızını bir oyku gibi işler: “Makinalar diken gibi batar her gun kalbine, yun orecek elleri her gun ekmek derdinde.”
Tezgahtar Nebahat Ahmet Kaya
Bir gun rahat yuzu gormeyen ve kabahatin kimde olduğunu -coğumuz gibi- bulamayan Nebahat ’in oykusu bu kez anlatılan: “Kırmızı hırkasını ah seneler eskitti, sonunda ruyasını sandığına kilitledi.”
Tamirci Cırağı Cem Karaca
Turk dizi ve filmlerinin işlemekten bıkmadığı bir konuyu cok daha gercekci ve net işlemiş bir başka efsane şarkıyla karşı karşıyayız bu kez, dillere pelesenk olmuş satırlar: “Ustam geldi sırtıma vurdu, unut dedi romanları, ‘İşcisin sen işci kal! ’, giy dedi tulumları.
Cırak Aranıyor Zulfu Livaneli
“Elim sanata duşer usta, yurek acıya, olum hep bana, bana mı duşer usta?” der Zulfu Livaneli ve diyecek başka da pek bir şey, soracak başka soru bırakmaz.
Alamanya Berbadı Cem Karaca
Almanya ’da yapılmış bir Cem Karaca şarkısı, darbe sonrası vatandaşlıktan cıkartılan ve Almanya ’da oradaki işcilerin derdini dillendiren sozlere sahip: “Entegrasyon dedikleri beni benden almak ise beni benden almayın dost benden Alman olamaz ki.”
Borclusun Grup Yorum
Biz bir şey demeyelim şarkı anlatsın derdini: “Kolay gelsin dememişsen taş kıran işcilere, gunaydınsız bırakmışsan bahce bezeyenleri, pankartlı yuruyuşlere ve halaylı grevlere katılmayı bir aşk gibi ta şuranda duymamışsan, sende iş yok be kardeşim!”
Turkiye İşci Sınıfına Selam Timur Selcuk
Yarın meydanlarda, sokaklarda, kol kola yuruyecek olan, “Madenden, atolyeden, tezgahtan, tersaneden, hakkını almak icin yola cıkan devrimci işciye bin selam!”
Bonus: 1 Mayıs işcinin emekcinin bayramı! http://youtu.be/MvFZi5BHNL4
Kemal Sunal ve Grup Yorum / İstanbul Vokal Beşlisi
Ah Kemal Sunal ah! Ah o eski filmler ah.
Olmazsa olmaz bonusu: Cav Bella Grup Yorum
“Guneş doğacak, acacak cicek, gelip gecenler diyecek merhaba merhaba ey guzel cicek!”
İsmiyle mesaj veren şarkı bonusu: Durduramayacaklar Halkın Coşkun Akan Selini Cem Karaca
Son olarak işci ve emekcilerin bayramı işci ve emekcilerin istediği yerde kutlanır; istediğimiz yer de bellidir, nokta.