Efendim şimdi gittiğiniz ya da yaptığınız duğun ister Cırağan Sarayı ’nda olsun ister oturduğunuz evin altındaki duğun salonunda değişmeyen tek bir şey var: O da ortamın coşkusuna coşku katacak ve bir anda tum kurtlarınızı dokturecek cılgın coşkulu duğun şarkıları.
“Ay biz paşa soyundan geliyoruz” diyen aristokratla, “ay ben kapı gıcırtısına oynarım” diyen insanı aynı potada eritebilen bu inanılmaz şarkılar, bu topraklardan yolu gecen herkesin hic olmazsa omuzlarını, belini ufaktan hareketlendirme garantili.
Oynamayı sevenlere ise aman sabahlar olmasın zaten, huzurlarınızda her duğunun olmazsa olmazı en coşkulu duğun şarkıları.
Kuzu Kuzu Aslında Tarkan‘ın bu kalibrede cok şarkısı var. İşte bu şarkı duğunlerde slow dansların (yani ciftli dans) bittiğini ve pistte kudurma zamanının geldiğini size haber verir. Zaten Tarkan seven birileri “ooooo abii ne calıyor haydi haydi oturmaya mı geldik” diye kolunuza girip sizi piste cekmiştir bile. Onceden defalarca dedik, Tarkan sevmeyeni biz de sevmeyiz, siz de sevmeyin. Duğune gidip oturanı da sevmeyiz.
Turkan Evet, Demet Akalın ’ın bir anda tum ulkenin sevgisini kazanmasına sebep olan bu şarkı, duğunde artık tansiyonun gitgide yukseleceğini belirtir. Bu saatten sonra oturan bizden değildir. Omuzlar oynar, gerdanlar kıvrılır, bilekler, beller…
Yanayım Yanayım Yavru Vatan ’ı aklımıza getiren guzide gobek atma şarkımız Yanayım Yanayım gelir sonra. Babutsa ’nın muziği oluyu bile mezarında oynatır diyorlar.
Resim Ajda Pekkan hukumetin davetlerine gitmekten vakit bulsa da şu kalibrede 2-3 şarkı daha patlatsa, kendini ulkenin yarısı değil de tamamı sevecek ama haberi yok. Haydi yorulmak yok yeni başladık.
Hoşgeldin Yar Hoşbulduk canım kardeşim deyip hic hız kesmeden pistin tozunu almaya devam ediyoruz. Fatih Urek sevenlerin yılan dansıo yapması serbest.
Damat Halayı http://youtu.be/k0iSDaut0Rw
Ve evet ilk halayımız geldi, tabii ki damat halayı! Basit, eğlenceli ama dikkatli ve suratli olmayanı yok eden bir halay. O comelip elleri cırpma yok mu! Adeta bir kinder garden, bir mini disco time! Hızlı olan kazansın.
Antebin Hamamları Girişteki şarkıyla devamı alakasız olsa da bekleyin. En kral turkulerden biri geliyor cunku Antebin Hamamları! Haydi bakalım yoresel hunerler ortaya koyulsun. Ahey ahey ahey!
Deliloy http://youtu.be/tsXToLAAT10
İşte yavaştan kontrolden cıkma zamanı geliyor. Ortamın yarısında zaten kravatlar cıktı, saclar bozuldu, artık kimse yarını duşunmeden oynayabilir.
Şemmame İmparator ’dan geliyor bir başka halayın kralı. İşte muziğin evrenselliğine kanıt bir eser daha, en reis adamı en asena kadını bile halay cektirir Şemo.
Kasap Havası Artık yaşlıların oyundan cekilmesinin zamanı geldi, pistte sadece dayanıklılara yer var! Bir başka usulen hızlanan ve olmazsa olmaz halayımız. Haydi durmak yok yola devam.
Kara Uzum Habbesi Esmerlerin daha bir şevkle oynayacağı eserlerden biriyle karşı karşıyayız. Duğun ortamı tanışma ortamıdır varsa gozunuze kestirdiğiniz bir esmer civan ya da afet, işte onunde dans etmek icin doğru şarkı bu!
Kara Calı “Al kızını koy cuvala salla salla vur duvara” diyerek toplumumuzda kadının yerini bir kere daha vugrulayan bu guzel eserde oynamadan durmak aşırı zor. It is Roman time! Eyvah eyvah!
Abe Kaynana İlk unlendiği video dun gibi aklımızda. Askerde hela kapısında ritim tutan cılgın genc ve muthiş sempatik bir uslupla soyleyen kavruk arkadaşı. Artık zaman 9/8 ilerlemeye başlıyor, ayağınıza denk alın.
Hap Koydum Kibariyesiz duğun mu olur? Catlayın bakalım, patlayın bakalım. Dunyanın en sapık sozlu şarkısı geliyor şu an, artık o duğunde her şey mubah. Hap koydum hap koydum.
Trabzon Kolbastısı Artık sahne bonzaicilerin! Kontrolsuz ayaklar, eller, ışık hızını aşan figurler! Bu esna duğunden yavaşca kacmak icin en doğru zaman, yoksa goreceklerinizden biz sorumlu değiliz.
Duğunlerin olmazsa olmazı bonusu: Evli, Mutlu, Cocuklu Dur daha yeni evlendin cocuk nereden cıktı? Her duğunde zorla calınan şarkılar listesinde, “ay hic sevmem” deseniz de oynatanlardan, tam bir Serdar Ortac Demet Akalın ekolu yani, farkına varmadan ezberlenenlerden…
Duğunlerin olmazsa olmazı bonusu 2: İlan-ı Aşk Ah Kutsi ah! Sana ne desek az. Tek şarkıyla sonsuz duğunluk yer edindin kendine. Frank Sinatra ’nın muadili oldun duğunlerde, ne diyelim Allah senden de razı olsun.
Not: Sıkıldıkca acılıp oynanacak liste yaptık vallahi, değerimizi bilin.