Bu listeyi konuk yazarlarımızdan Cihangir Kuru hazırladı. Biz ekip olarak cok sevdik, Hande Yener hayranı değiliz, ama yazarımızın bakış acısını, Hande Yener ’in de listedeki şarkılarını cidden sevdik. Hadi bi okuyun bakalım.
2000 ’li yılların bize bahşettiği popstarlar icinde muzikalitesi, değişimleri ve tarzıyla divalık yolunda ilerleyen nadir isimlerden Hande Yener. 15 yıllık kariyerine 11 album ve ceşitli tekliler (2 de isteği dışında toplama album) sığdıran şarkıcı, “Ya Ya Ya Ya” teklisiyle de en cok indirilen tekli unvanını elinde tutuyor. Bugune kadar Turkiye ’nin en iyi muzisyenleriyle calıştığı albumleri milyonlar sattı, onlarca hit şarkısı dilimize pelesenk oldu. Pek tabii ceşitli sebeplerle bazı şarkılar da daha geride kaldı. Bu listede hit olmaması icin hicbir sebep olmayan 13 guzide Hande Yener eserini hatırlatalım istedik.
Şarkılar kronolojik sıralanmıştır.
1. “Bana Olanlar” (Soz-Muzik: Alper Narman-Fettah Can, Duzenleme: Sinan Akcıl) Sanatcının ikinci studyo albumu olan “Sen Yoluna Ben Yoluma”da o kadar cok hit vardı ki, 2000 ’li yılların pop soundunu muhteşem bir şekilde temsil eden bu şarkı maalesef kliplenemedi ve geride kaldı. Şarkı Hande Yener ’in vokal tekniğinin ceşitliliğinin bir gostergesi olduğu gibi, yıllar sonra birlikte tam 3 album yapacakları Sinan Akcıl ile de ilk işbirliği olması bakımından onemlidir.
2. “Kazanamadık” (Soz-Muzik: Alper Narman-Fettah Can, Duzenleme: Murat Yeter) Yine ikinci albumden muhteşem bir slow. Alper Narman-Fettah Can işbirliği şarkılarının belki de en cok Hande Yener ’e yakıştığının kanıtı olan bu şarkı yıllar sonra Erol Kose tarafından cıkarılan best of albumunde de akustik versiyonuyla yer aldı.
3. “Bence Mutluyduk” (Soz Muzik: Alper Narman-Fettah Can, Duzenleme: Volga Tamoz)
Geldik 3. album “Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor”a. Hande Yener “Acele Etme” ve “Kırmızı” gibi pop şarkılarla fırtınalar estirirken, albumde r&b soundlu şarkılar da yer aldı. Bu şarkılar icinden “Bu Yuzden” kliplendi ve cok sevildi. Belki de bu nedenle benzer sounda sahip “Bence Mutluyduk” geride kalmış olabilir ancak yine de aşkımızı bir kez tecrube etmeli miyiz diye kendimizi sorgulatmayı başarmıştır.
4. “Şefkat Gibi” (Soz-Muzik: Mete Ozgencil, Duzenleme: Devrim Karaoğlu-Bulent Aris-Rene “Greco” Kruger)
2006 yılında, değişimin ilk sinyallerini veren ve Powerturk Muzik Odulleri başta olmak uzere bir cok odul toreninde “yılın albumu” odulunu alan “Apayrı” albumu cıktı. Album, popun yanında r&b ve rock gibi bircok muzik turune de goz kırpıyordu. Bircokları tarafından sanatcının diskografisindeki en iyi album olarak nitelendirilen albumde “Şefkat Gibi” şarkısı hayranları tarafından cok sevilmiş ve şarkıya mutlaka klip cekilmesi istenmişti.
5. “Nasıl Zor Şimdi” (Soz-Muzik: Mete Ozgencil, Duzenleme: Erdem Kınay)
“Apayrı” albumune sanatcının Mete Ozgencil ile bircok şarkıda işbirliği yaptığını goruyoruz. Bu şarkılar icinden “Aşkın Ateşi” gibi klasikleşen hitler cıkmış olsa da “Nasıl Zor Şimdi”nin muhteşem Erdem Kınay duzenlemesiyle hit olmaması icin hicbir sebep yoktur.
6. “Heey Cocuk” (Soz: Hande Yener, Şiir: Alpaslan Nas, Muzik-Duzenleme: Erdem Kınay)
Hande Maxi, Hande Yener ’in house tarzda cıkardığı maxi single albumudur. Elektronik muzik yapacağının da ilk sinyalleri de bu albumle verilmiştir. Albumun cıkış şarkısı olan “Biraz Ozgurluk”u dinleyenler once bu soundu yadırgadı ancak muhteşem klibi ve ozellikle Powerturk Muzik Odulleri‘ndeki canlı performansıyla şarkı iyi bir liste başarısı yakaladı. Albumun 3. şarkısı olan “Heey Cocuk” sanatcının soz yazarı olarak yer aldığı ilk denemelerindendir.
7. “Ne Yaparsın” (Soz: Hande Yener-Boaz Aldujeli, Muzik-Duzenleme: Erol Temizel)
2007 yılına gelindiğinde sanatcının tamamen elektronik tarzda olan albumu “Nasıl Delirdim?” in cıkmasıyla, “Kibir” ve “Romeo” şarkıları elektronik muzik tartışmalarının icinde buyuk hitler oldular. Sanatcı bu albumde (ve gelecek 2 albumunde) aranjor olarak Erol Temizel ile calıştı. “Ne Yaparsın” kliplenmeyen ancak MTV ’deki canlı performansıyla akıllarda kalan hitlerden biridir. Bu arada “Hande Maxi“de de yazar olarak gorduğumuz ve bu şarkının sozlerini Yener ile ortak yazan Boaz Aldujeli‘nin aslında Alper Narman olduğu, sanatcının o yıllarda Şafak Karaman ile yaptığı bir roportajında acıklanmıştı.
8. “Fırtına” (Soz: Hande Yener-Boaz Aldujeli, Muzik-Duzenleme: Erol Temizel)
Sanatcının soz yazma işine iyice ısındığı şarkılardan biri olan “Fırtına”, ozellikle final bolumundeki yaylılar ve karanlık duzenlemesiyle hayranlarının favorilerinden biri olmuştu. Sanatcı şarkıyı herhangi bir tv programı ya da konserde soylememiştir ancak şarkı “Nasıl Delirdim?” albumu denilince sayılacak hitlerden biridir.
9. “İp”(Soz: Hande Yener, Muzik-Duzenleme: Erol Temizel) “Nasıl Delirdim” albumunden sadece 1 yıl sonra sanatcının 2. elektronik albumu olan “Hipnoz” cıktı. Sanatcı album icin “Muziğe dair oğrendiğim bircok şeyi bu albume yansıttım. Sozlerini yazdım, felsefesini oluşturdum. Dolayısıyla bu album benim iyileşme albumumdur.” demiştir. O yıl yapımcısı olan Erol Kose ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle albumde yalnızca cıkış şarkısı olan “Hipnoz”a klip cekildi. “Yarasa” ve “Pinokyo” gibi one cıkan şarkılar dışında albumun kapanış şarkısı olan “İp” hayranları tarafından cok sevildiği gibi sanatcı tarafından bir cok konserinde de performe edilmiştir.
10. “Senden Uzakta” (Soz: Hande Yener, Muzik-Duzenleme: Erol Temizel) Sanatcı 1 yıl sonra muzik şirketini değiştirerek Avrupa Muzik‘le anlaştı ve “Hayrola?” albumunu yayımladı. Erol Temizel ile olan işbirliğini devam ettirdiği bu albumde maalesef ki yine cıkış şarkısı olan “Hayrola?” tek klip cekilen şarkı olarak kalmıştır. Yeni muzik şirketiyle olan anlaşmazlıklar ve mali olarak kotu bir donemde olduğu dedikodularının icinde, albumde hit olabilecek Teoman dueti “Arsız” ve “Ok Yay” gibi, mid-tempo “Senden Uzakta” şarkısı da geride kalan şarkılardan oldu.
11. “Kalpsiz” (Soz-Muzik: Sinan Akcıl, Duzenleme: Sinan Akcıl-Emirhan Cengiz) 2010 yılı sanatcı icin yine radikal değişikliklere gebe bir yıldı. “Pop muziği bana yeniden sevdiren adam” dediği Sinan Akcıl ile tam 3 album surecek işbirliğinin yanında muzik şirketini de yeniden değiştirerek Poll Production ’a gecti. Soru işaretli album isimlerinden biri olan “Hande ’ye Neler Oluyor?”, “Sopa” ve “Yasak Aşk”ı aynı klipte buluşturan ayrıca uzun bir aradan sonra sanatcıyı slow bir hit ile dinlediğimiz “Cop”un de bulunduğu bir album oldu. Kuluplerin o yılki gozdesi “Bodrum” dışında, “Kalpsiz” albumdeki gizli hitlerden ve benim de bu listedeki kişisel favorimdir
12. “Kalbine Bulutluyum” (Soz-Muzik: Sinan Akcıl, Duzenleme: Emrah Karaduman) http://www.youtube.com/watch?v=faxb108piiM
“Teşekkurler” albumu Sinan Akcıl işbirliği ile cıkan ve sanatcının diskografisinde biraz geride kalan bir album oldu. Albumun habercisi tekli “Bana Anlat” ile pop muziğe geri donuşunu percinleyen Yener, Sinan Akcıl ile duet yaptığı “Teşekkurler” ile de iyi bir liste başarısı yakaladı. Albumde bircok şarkıya klip cekildi ancak umut dolu sozleri ve tertemiz aranjesiyle “Kalbine Bulutluyum” gizli bir hit olarak hayranların favorisi olmayı başardı.
13. “Sana Soyluyorum” (Soz-Muzik: Sinan Akcıl, Duzenleme: Sinan Akcıl-Umit Kuzer) https://soundcloud.com/dj-meliksah-karakaya/hande-yener-ft-meliksah
Her yıl bir album cıkarma geleneğini bozmayan sanatcı 2012 yılına gelindiğinde “Kralice” albumuyle yine karşımızdaydı. Bu albumde “Hasta” ve “Bir Bela” gibi mid-tempo şarkılar klasikleşen hitler arasına girdi. Sinan Akcıl ile son işbirliği olan albumde “Sana Soyluyorum” şarkısı sanatcının vokalini cok iyi duyabileceğiniz bir şarkı olduğu gibi Melikşah Karakaya ve Emrah Turken tarafından yapılmış resmi olmayan muhteşem bir remixe de sahip. İyi dinlemeler.
Bonus: Şefkat Gibi ’ye cekilen kısa film tadında super klip. (Hikayeli)