Bu listeyi Rave Mag ekibinden Nazlı Sonmez hazırlamıştır, haberiniz olsun.
“Bir şey oldu bu memlekete. Kimse kimseyi sevmez oldu.”
– Meral Okay
Kurduğu tum cumleler icimde yankılanabilecek insanlar; doğdular, yaşadılar ve olduler. Hicbiriyle arkadaş olamadım. Sevdiğim her insanı arkadaş gibi kabul etmeyi oğrendim. Kilometrelerce uzakta olsa da, gece yatarken su icip icmediğini bilmesem de. Arkadaş olduklarım da… Neyse işte, “Bir şey oldu bu memlekete” diyor Meral Okay; ben de, “Aynen” diyorum. Gunluk cumlelerimizin icinden o kadar pis bir şekilde sırıtıyor ki bu ‘aynen ’ kelimesi. Her şeye aynen. Hepsine aynen.
Bir arkadaşları olduğu zaman, Kim Ki O grubu Facebook uzerinden, “Arkadaşlarınızı cok sevin. Başınıza gelebilecek en iyi şey onlar” demişti. Ben o sozu gercekten dinledim ve bunu doğru uyguladığıma da inanıyorum. Bana ait her şeyi paylaşarak, kendimi parcalayarak, oradan oraya koşarak ben bu değeri yerine getiriyorum. Cunku hık mık derken oleceğiz. Hem de kimsenin kimseyi sevmez olduğu bir memlekette yaşarken, şanssızlıklar ve utanclar icinde oleceğiz.
O yuzden, sahip olduğumuz tek şey arkadaşlarımız. Bu yuzden, muzik dunyasının birkac tane kusursuz arkadaşlığına goz atacağız. Belki kusurlu olanları da vardır. Unutmayın, iyi bir arkadaş olmanın sırrı incelikten geciyor. Cunku incelik yaşamın minesidir.
“Bir de aşık olunacak mecra kalmadı. Artık ortak alanları paylaşmıyoruz. Bizim agoramız yok artık. Herkes kendi bacağından asılmak isteyen koyun tarifinde.”
– Meral Okay
1. Royksopp & Robyn Gectiğimiz yıl “Do It Again” EP ’si ile yureğimizi soken, daha sonra da dunya turnesine cıkan uclu, yaptıkları işin başarısını cok iyi arkadaş olmalarına ve samimiyetlerine bağlamışlardı. Ustelik bunu soylerken o kadar samimi bir havaları var ki hemen siz de arkadaş oluyorsunuz onlarla. Boyle bir iş icin, insanların once birbirlerini sevmeleri lazım.
2. Jeff Buckley & Elizabeth Fraser Bu ikili insanın boğrune taş gibi oturuyor. Yedikleri ictikleri ayrı gitmezmiş. Birbirlerine inanılmaz duşkun bir ikililermiş. Fakat Elizabeth Fraser ’ın Jeff ’e olan hisleri boyut atlamış ve zarar gormemek adına Jeff ’ten uzaklaşmış. Bu durumun Jeff ’i inanılmaz kotu etkilediğini ve hayatta sadece Elizabeth ’in arkadaşlığına ihtiyac duyduğunu biliyor muydunuz?
Bir bilgi daha vereyim, hani Massive Attack ’in Teardrop şarkısı var ya, işte onu Elizabeth, Jeff icin yazmış. Studyoda şarkıyı kaydederken, Jeff Buckley kendini Mississippi Nehri ’nin sularına bıraktı. Yukarıda da beraber soyledikleri tek şarkı var. Dikkatli dinlerseniz başındaki guluşmeleri duyabilirsiniz.
3. Tori Amos & Maynard James Keenan Maynard, The Perfect Circle ve The Tool ’un vokali; Tori Amos da bildiğimiz Tori Amos, hani Tool ’un tamamen karşısında bir muzik yapan, piyanoya yumuşak dokunup si bemolden şarkı soyleyen Tori. İkisinin cok iyi arkadaş olduğunu duyduğumda, “Ne alaka ya” dediğimi hatırlıyorum ama arkadaşlık boyle alakalara falan bakmıyor. Ustelik Tori uyuyamadığı zaman Maynard ’ı arıyor ve Maynard da ona ninni soyluyor telefonda.
4. Patti Smith & Robert Mapplethorpe Gunumuzde bohem takılmaya calışıp beceremeyenler var ya, hani “şarap icip sevişelim mi?” diye sorduğu zaman kendini bohem zannedenler; işte onlar lanetlenmeli bence cunku Patti ve Robert yaşadı bu dunyada. Patti hala yaşıyor, Allah uzun omurler versin. New York ’taki meşhur Chelsea Hotel ’de beş parasız, birbirlerine tutunarak ve birbirlerini severek yıllarca yaşamaları “Just Kids” kitabında yazıyor. Cok fazla soze gerek yok.
5. Amy Winehouse & Juliette Ashby 4 yaşında tanışan ve arkadaş olan Amy ve Juliette, muzikle yurumeyi tercih etmişler hep. Amy ’nin değişen tarzı veya yukselen kariyeri asla engel olmamış bir şeylere. Juliette de soz yazıyor ve şarkı soyluyor zaten. 18 yaşında da aynı eve cıkmışlar. Hic sorun olmamış aralarında ama yine de Juliette tek başına Amy ’yi kurtarmaya yetmedi.
6. Oprah Winfrey & Tina Turner Tina Turner ’ın acılarla dolu hayatı ve Oprah ile kesişen yolu… Yepyeni bir Tina başlangıcını sağlayan bu arkadaşlığın gucu, Oprah ’ın doğum gunu icin İsvicre ’den kalkıp şarkı soylemek icin Amerika ’ya giden Tina Turner hareketiyle ortaya cıkıyor.
7. Justin Timberlake & Jimmy Fallon Onların arkadaşlığı listedekilere gore biraz fazla mutlu ama kim bilir onların da dertleri vardır elbette. Fakat bu arkadaşlık olduğu surece, tum dertleri gulerek atlatacaklarından şuphe yok. Adamlar bildiğin kanka.
8. Gwyneth Paltrow & Beyonce
Evet, hanımlar yemekleri yapıyor, beyler de rap ve rock muzik tartışıyor. Evi duşunebiliyor musunuz? Beyonce ’nin tek terliği ayağında ve tek ayağı da altında otururken, Gwyneth ’e Jay-Z ’yi şikayet ediyor. Chris Martin de iceride cayını yudumlarken, “Kadın milleti hepsi aynı” diyormuş. Aslında bir de şuradan bakalım, Gwyneth istediği zaman Chris Martin, Beyonce veya Jay-Z ona şarkı soyluyor. Biraz fazla şanslı değil mi ya?