Gercekten bile daha gercek filmler vardır, karakterlerinin sıkıntılarını, buhranlarını boğazınıza bir okuz gelmiş de oturmuş gibi hissedersiniz hani. Bizden Nuri Bilge, Evropadan Haneke, Rusların komple butun memleketten cıkma işlerinde sıkca goruruz bu halleri. Farz edelim geniş bir salon, salonun eski ama ihtişamlı mobilyalarına gomulmuş ev sakinleri, yuzlerde derin cizgiler, ebedeyite uzanan bakışlar, gıcırdayan doşemeler, nerden geldiği belirsiz ev tıkırtıları, pişmanlıklarla kuflenmiş, yaşanamadan bitmiş hayatlar. Of ki off…
Sonra birden inceden bir muzik başlar, once ayaklar hafiften ritme uyar, dizlerin uzerine kitlenmiş eller kıpırdanır, muzik ruzgarını alınca koşede dikilmiş delikanlı bilekten doğru inceden parmaklarını şıklatmaya başlar… Guneş bulutların arasından iple cekmişsiniz gibi kayarak cıkar, camın eşiğine kuşlar konar. Nuri Bilge ve Haneke arkalarına bakmadan cıkıp gider, Ertem Eğilmez ve Wes Anderson cat kapı eve girer… İşte hayat yeniden!
Mutlaka gelmiştir hepimizin başına, hayatın en hantal anında bir muzik, bir ses dokununca kulağa, bir şans daha verirsiniz o gune ve ana… “Haydi kalk ayağa yuru guneşe” gazı gibi bir hallere girersiniz. Buhrana beş kala moralin dibine vurdurur bu şarkılar. E ileri atılmak icin dibe vurmak şart demişler madem, o halde başlasın musiki…
Ben Boyleyim – Athena Dunyanın belki de en bir meşhur şarkısı olan My Way ’i al, Turk fırlamalara yorumlat. Athena ’nın kalpten sevildiği 90 ’lı yıllar havasında eda edilen “Ben Boyleyim” hem “toparlan bakalım” gazı veriyor hem de bunyeye inceden bir mutluluk hormonu enjekte ediyor. Aman sakın aramayı genişletip Ayten Alpman ’ın aynı adlı parcasına kadar gitmeyin nostalji ruzgarlarıyla kurur kalırsınız.
Lambaya Puf De 3 dakika boyunca tarifsiz anlar gecidi… Melodi başladığı anda dudağın kenarında beliren hınzır bir gulumseme ve Barış Abi ’nin o kendinden emin sesi. Turkudeki soze gel: Oh deme puf de! Arada elektro nameler ve hangi yaştan, hangi milletten insan evladına dinletseniz benzer duyguları coşturan duygular. İyi ki varsın Lambaya Puf De!
I Love You Ono – Stereo Total Yarı Fransız yarı Alman, Berlin ’den cıkan hemen her şey gibi şahane iki insandan oluşan Stereo Total ’ın en hoppidik parcalarından biridir bu. Şarkılarını her iki dilde de soylenen grubun bir de Turkce eseri var ki…
Hep Onaltıda – Stereo Total Turkce eserimiz bu. Tam talim terbiye kurulluk bir fantastiko yapım… Yayında ve yapımda emeği gecen herkese danke schon denilesi, manic pixie dream girl ’leri peşine takıp surukleyesi bir şaheser: Ben bir farecik değilim, uslu kız değilim, lolipoplu, pembe donlu ve dikenli gul değilim…
Doldur – Malt Das Cenk und Erdem Beylerden Cenk Durmazel kısmısının nadide grubu Maltın en gaz parcalarından biri olan Doldur, gunlerden Pazartesiyse insanı daha da fena eder, pis gaz verir, aman diyelim oturun oturduğunuz yerde, dışarısı, kar, kış, kıyamet…
Beautiful Tango – Hindi Zahra Yaptığı şarkıları “Bir soz yazıyorum, bir riff calıyorum, gitarları kaydediyorum, sonra da sozleri uzerine yerleştiriyorum” diyerek ozetleyen bu guzel insan Fas kokenli Fransız Zahra ablamız.
Tencere Tava Havası – Kardeş Turkuler Hayatımızın en guzel ve en kotu gunleri, tapılası ve lanet edilesi anları, hic unutulmayacak nesilden nesile aktarılacak sozleri, duruşları bakışları… Muziğin, dansın, ozgurluğun, aşkın tum guzel cocukları icin.
Can ’t Stop – Red Hot Chili Peppers Hemen ilk akla gelen şarkıları yazmayalım dedik ama Can ’t Stop olmazsa olmazdı. Sadece Red Hot tarzı şarkı soyleme stiliyle bile insanı yerinden oynatır: Kensa adidi şintii, tab can a dona simsi, cuz na totıdı imiteyşıın, distın kuzin rezerveyşııın!!!
Bir Sana Bir de Bana – Baba Zula Ciceklerin kokusu, dalgaların şarkısı, ruzgarın fısıltısı, bir sana bir de bana… Başka soze hacet?
The Cigarette Duet – Princess Chelsea 2011 ’e kadar gidince listeye Gotye ’yi koymayalım dedik, Gotye ’yi koymayınca onun yerine Princess Chelsea ekleyelim dedik. Hicbir melodisi işe yaramasa havuzdur, kuvettir bunlar doğal sedatiftir…
Alatav – Caykaram Taksim, Beşiktaş ahalisinin yıllardır “SİYASİYABEND CD ’LERİ” bağrışıyla tanıdıkları Bizon Murat ve turkuleri yeniden yorumladıkları Alatav. Bahar gelse de yeniden İstiklal ’de gorsek, hem dinlesek hem oynasak… Sabırsız bunyeler en azından şarkının ikinci dakikasına kadar bekleyin, sonrasında zaten eşlik edersiniz.
Heartbreak Hotel – Elvis Presley En guzel acıklamayı videoya gelen yorumlardan verelim: İnsana 60 sene gec doğmuşuz dedirten anlardan.
Kaleden Kaleye Şahin Ucurdum – Replikas Beyoğlu ’nda doğdu dunya markası oldu, hÂl bilmeyen dinlemeyen kaldıysa Replikas ’ı tanımak icin harika bir parca, şahane bir klip.
The Big Rock Candy Mountaine – Oh Brother Where Art Thou Soundrack – Harry McClintock Hava aşırı sıcak, soğuk ya da yağmurlu, karnın ac, deli gibi cişin var, tam o sırada hapşurdun, o hızla kafanı direğe vurdun, dengeni kaybettin camurlu suya duştun, yanından gecen kopek uzerine işedi, tependen gecen kuş kafana pisledi, mesaj geldi sevgilin terk etmiş, pat bir mesaj daha şahane gecen iş goruşmesinden red almışsın, benzinin bitmiş, akbilin yok…
Hayat sana mı zor, o halde Coen ’lerin destanına takıl bir sure, surunurken ayağa kalkmanın en tatlı hÂli icin, hayata dik dik bakıp, ne ayaksın birader demek icin…
Dueling Banjos – Deliverance Soundtrack Rahatsız film Deliverance ’de en guzel orneklerinden birini dinlediğimiz bu klasik, insanı Red Kit ’teki o meşhur salonda hissettiriyor, tabii biraz sabretmeniz gerekli…
Listeye daha da mutluluk, en bir hoppidik, sabahlar olmasın, gunler muzikle dolsun şeklinde devam etmek isterseniz sizi Sanki Sihirli Bir Değnek Değmişcesine İnsanı Anlamsızca Mutlu Eden 39 Yabancı Şarkı calışmamıza alalım.