Her ulkenin, unutulmaz isimleri vardır. Bu isimlerin kimisi şiiriyle, kimisi hikayesiyle, kimisi filmiyle, kimisi ise şarkısıyla unutulmaz olur. İşte Cem Karaca da, ulkemiz icin asla unutulmayacak bir isim; isimden ote buyuk bir “değer”. Cunku Karaca ’nın bizim icin unutulmaz olmasının altında sesi, muziği, kişiliği ve hatta tum yaşamı yatıyor.
“Sevinclerimiz bile artık mekanik
Sevgisiz saygısız otomatik”
Bu şarkı birilerine cok gec artık,
Bu şarkı kirlenmiş bir cığlık.
5 Nisan 1945 ’te İstanbul ’da doğan Cem Karaca, tiyatro ve muzik ile ic ice buyumuştur. Annesinin teyzesi Rosa, daha kucuk bir cocuk olan Karaca ’ya piyano notaları oğretir. Ve boylece tanışır muzikle Karaca. 14 yaşındayken aşık olduğu kızı etkilemek icin ona “Johnny Guitar” isimli şarkıyı soyler ve annesi Toto Karaca ’yı boylece daha cok etkiler. Bu yuzden de annesi, Karaca ’nın muziğe yonelmesinde buyuk rol oynamıştır.
“Beni siz delirttiniz evet, evet, evet siz delirttiniz beni
Ucaklar, ruşvetler ve mobilyalar ve ahlak ustune nutuklar”
Kırmızı ışıkta gecen şoforler ve boşverli turkuler
Sahil yolundaki kazalar, denize duşen şu ucak
Beyaz camda hayvanlar ve reklamlar,
Yeşilcam ’da baldır bacak…
Karaca, muzikle profesyonel anlamda ilgilenmeye başladığı donemde Rock n Roll tarzı calışmalar yapar. Ve “Dinamitler” isimli grupta arkadaşlarıyla birlikte sahne almaya başlarlar. Ancak grup kısa zamanda dağılır ve aynı sene “Bekledikleriniz” ile geri doner sahnelere Karaca. Daha sonra tiyatroyla ilgilenmeye başlar. Ama muzikten hicbir zaman kopmak istemez ve bu kez de “Cem Karaca-Jaguarlar” isimli grubu kurar. Bundan sonra da farklı gruplarla devam eder muzik yaşamına.
“Yoksulluk kader olamaz kader değildir
Firavunlar bile boyle gaddar değildir”
Devlet baba borc icinde sabret diyorlar
Sen de bakkala kasaba borc et diyorlar
Ben onurlu insanım boyun eğemem
Alacaklı ver deyince odun veremem…
Cem Karaca ’nın tam anlamıyla ilk studyo albumu “Yoksulluk Kader Olamaz” dır. O donemde calmakta olduğu “Dervişan” ile birlikte cıkarır bu albumu. Sonra bir donem Almanya ’ya gidip surgun hayatı yaşamak zorunda kalır. Yaşadığı bu zor donem onun en iyi albumunu Almanca dilinde cıkarmasına neden olur. Yurda geri dondukten sonra da aynı olcude başarılı albumler cıkarmaya devam eder.
“Gecenin nemi mi duşmuş gozlerine
Ne olur ıslak ıslak bakma oyle”
Surerim buluttan tarlaları
Yağmurlar ekerim goğun goğsune
Guneşte demlerim senin cayını
Yureğimden suzer oyle veririm…

Ağır Roman filminin muziği “Resimdeki Gozyaşları” ile Karaca ’nın populerliği daha da artar. Kahpe Bizans filmi icin kaydettiği uc tane parcası ve filmde de kucuk bir rolu vardır. Karaca, 2000 ’lere doğru şiir calışmaları yapar. Ve Barış Manco ’nun grubu olan Kurtalan Ekspres ile sahne alır.
“Hayatta hicbir şeyim az olmadı senin kadar
Hicbir şeyi istemedim seni istediğim kadar”
Ben suyumu kazandım da ictim.
Ekmeğimi boldum de yedim.
Alkışı duydum, ihaneti gordum.
Sesim de oldu, sessizliğimde…
Cem Karaca ’nın son nefesine kadar aynı hevesle surdurduğu muzik yaşamı, muzikte gosterdiği başarı ve bunların yanı sıra kişiliği; ona hayran olmamıza sebep şeylerden sadece birkacı. O, 8 Şubat 2004 tarihinde, solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle aramızdan ayrıldı ama geriye bıraktıkları, Karaca ’yı hepimiz icin olumsuz kıldı.
“İşte ağac, işte deniz, işte toprak, işte hayat budur oğlum
İşte eller, işte gayret, işte ekmek, işte hayat budur oğlum”
Başını dik tut hic eğme sen
Aklına ve yureğine guven
Cağını bil cağına yakış
Guzelliklerle yarış…
Karaca ’nın kendi deneyimlerinden hareketle oğluna ve elbette tum genclere oğutlerde bulunduğu “Oğlum ’a” isimli şarkısı, her cumlesiyle insanın derinlerine işler ve onun unutulmaz şarkıları arasındadır…
“Unut beni unut arama, sakla bu mendili sakla
Sende kalsın cunku sen benim sonbaharımda baharsın”
Unut beni unut arama
Sakla bu mendili sakla
Sakla bu mendili bu mendili sakla
Sende kalsın anarsan bir gun eğer
Akarsa gozlerindeki yaşı silersin
Unut beni unut arama
Sakla bu mendili sakla
Sende kalsın kimin verdiğini soran olursa
Gozleri yaşlı dudakları titrek
Bir hayalden arda kalan hatıra dersin…
“Ne yalnızlık ne de yalan uzmesin seni
Doğarken ağladı insan bu son olsun bu son”
Bugun sen cok gencsin yavrum
Hayat umit neşe dolu
Mutlu gunler vaad ediyor
Sana yıllar omur boyu
Ne yalnızlık ne de yalan uzmesin seni
Doğarken ağladı insan bu son olsun bu son…
“Boylesine dolu dolu dolu ağlamadı hicbir kucakta hicbir baş
Ve hicbir elveda bugune dek bu bicim soylenmedi”
Hicbir kadın hicbir erkeği ve hicbir erkek hicbir kadını
Bu bicim bu bicim sevmedi
Yokluğu ekmeğe katık edip sevgiyi aclığa eklemedi
Gozyaşlarının hicbir teki bu bicim duşmedi…
“Biz gormedik sen gorurusun yavrum, daha mutlu Turkiye ’mi mutlaka
Kulun kula kul olmadığı bir yarın kuramadık kurarsınız mutlaka”
Bugun, Cem Karaca aramızdan ayrılalı tam 17 sene oldu. Ama o, unutulmaz şarkılarıyla hala hepimizin hayatında.
Sevgiyle anıyoruz…