Soyleyecek sozumuz kalmadığında bizi en iyi onlar anlattı. Derdimizi en cok onlar anladı. Saman alevi gibi yanıp gecerken kalbimiz, kulağımızda onlar vardı. Kor ateşlere duştuğumuzde dudaklarımızda onlar. Yıllar yılı hep en iyi arkadaşımız oldular. “Biz yazsak da aynı boyle yazardık, soyleseydik tam da boyle soylerdik, ne eksik ne fazla” diye hissettik. Belki de bu yuzden yeniden soylenmiş hallerini pek sevmedik, coverlarına dudak buktuk. Turk Rock ve pop muziğinde cok iyi sozler yazıldı, şahane parcalar yapıldı. Bir ucundan tutup yeniden hatırlamak istedik. Siz de aklınıza gelenlerle listeye ekler yapınız.
Gemiler – Orhan Atasoy Nam-ı diğer Asit Orhan. Herkeslerin bir donem dudaklarına değmiş bu muhteşem eser ona ait. Teoman oncesinde bu şarkıyı duyanlar, cok daha farklı duygularla dinlerler eseri. Cunku ruzgara karışan ses Turk Rock muziği icin her donem eşsiz tınlayan Orhan Atasoy ’a aittir.
Deniz ruzgara karışmış guneşte,
Martılar ucardı o yeşil gozlerde
Sıcak kumlu o evlerde
Dalga sesleri vardı guluşlerde guluşlerde
Sen gecerken sahilden sessizce
Gemiler kalkar yureğimden gizlice…
Metin Kurt Yalnızlığı – Kesmeşeker Ne demiş Metin Kurt: Halka en yakın yer neresi? Cizgi. Ben de cizgide beklerdim. Antrenor ve idarecilerin olduğu tarafta oynamayı sevmiyorum. Kapalının onunde oynamamak icin bir devre sağ acık, bir devre de sol acık oynardım.”
Bu guzel lafı eden guzel abimizin hakkını ancak Kesmeşeker verirdi. Bir kesme şeker gibi pırıl pırıl eder bu şarkı insanın kalbini. Bir kere dinlemekle bitmez, donup donup fısıldar kulağınıza: Haydutlar olmeden son bir dans ne dersin, Sen mi guzeldin yoksa hayat mı guzel
Yani iki şişe ucuz şarap
Bir tarih yazabilir
Verdiğim tum sozler
Bir anda ucabilir
Sıcak bir bira
Aşk sendikasında
Metin Kurt gibi yalnızız
Ceza sahasında
Ne guzel, ne guzel..
Issızlığın Ortasında – Moğollar Turkiye ’de bir ilk yaşanıyordu. Leman cizerlerinden Kaan Ertem “Moğollar tekrar bir araya gelsin” dedi ve bir imza kampanyası acıldı. 4000 ’den fazla imza toplandığı halde bir umudumuz yoktu, ama hayal gercek oldu ve 90 ’ların unutulmaz olaylarından biri kayıtlara gecti. Cahit Berkay, Taner Ongur ve Engin Yorukoğlu yanlarına Serhat Ersoz ’u alarak, 31 Mayıs 1993 ’te İstanbul Cemal Reşit Rey ’de verdikleri muhteşem bir konserle geri donduler.
Moğollar bir araya geldikleri gibi kendilerinden bekleneni tuyleri diken diken ederek yerine getirdi. 1993 ’de yaşanılan Sivas Katliamına karşı en mert ve unutulmaz sozler Moğollar ’dan geldi.
Cığlık kalleş
Sessizlik mi dost
Ateş ve duman
Hain duşman
Issızlığın ortasında
Issızlığın ortasında.
Tamirci Cırağı – Cem Karaca Şu dunyada başka hicbir şeye benzemeyen sesi, kulağa bir dokundu mu kişiyi olduğu yere mıhlayan yorumuyla gercek bir efsane. Ama bir de yazdığı sozler var. Gunumuz Rock muziğinde sık gorduğumuz arabeskten bozma, ağız yuz kaydırmalı tıkırtılar yerine insana “vay anasını adam neler anlatmış” dedirten sozleriyle yıllara meydan okuyan bir klasik.
Otomobili tamire geldi dun bizim tamirhaneye
Gorur gormez vurularak başladım ben sevmeye
Ayağında uzun etek dalga dalga sacları
Ustam seslendı uzaktan oğlum al takımları
Bir romanda okumuştum buna benzer bir seyi
Cildi parlak kağıt kaplı pahalı bır kıtaptı
Ne olmuş nasıl olmuşsa aşık olmuştu genc kız
Yine boyle bir durumda tamirci cırağına
Ustama dedim ki bugun giymeyim tulumları
Arkası puslu aynamda taradım saclarımı
Gelecekti bugun geri arabayı almaya
O romandaki hayali belki gercek yapmaya
Akrebin Gozleri – Erkin Koray Erkin baba kendini haklı olarak “baba” yapan eserinde aslında cok cok acaip sozlere imza atmıyor. Ama insanı Black Sabbath dinlercesine hallere sokan gitarların ardında soylenen “Akrebin gozleri akrebin akrep” nakaratı akıllardan asla cıkmıyor.
Salak – Grup Cığrışım Ekşi ’de Orhan Atasoy ’a bakarken ziggy adlı yazarın bir entrysini gorduk. Orhan Atasoy demiş ki bir sohbet esnasında “Abazayım abaza aman allah muhafaza” diye şarkı yazmayı ben de bilirim… 90 ’ların patlayan Turkce popuna dokundurmuş haliyle. E o zaman bu şarkı ne icinde salaktan başka soz gecmiyor diyebilirsiniz. Aynen o yuzden, acık ve net olarak “onu” gorduğumuzde salaklaşan bunyemizi anlatmış grup. Kinaye yok, benzetme yok, direkt: salak!
Bir kerecik gordun onu
kalbin sanki duracaktı salak!
Ne cabucak aşık oldun
hadi gidip konuşsana salak!
Resimdeki Gozyaşları – Mehmet Soyarslan Cem Karaca yine listede ama bu sefer Apaşlar ve Mehmet Soyarslan donemiyle. Ağır Roman ’a kadar unutulmuş bu efsane eseri yazan kişi Mehmet Soyarslan ’dır. Bugun aynı zamanda Ozen Film ’in sahibi olan Mehmet Soyarslan uzun yıllardır sesini pek duyurmamış ama Ağır Roman ’ı ceken studyonun sahibi olarak filme buyuk katkı sağlayan bu efsane eserle bir kere daha izleyiciye goz kırpmıştır.
Bir gun belki hayattan
Gecmişteki gunlerden
Bir teselli arasın
Bak o zaman resmime
Gor akan o yaşları…
Papatya – Teoman “Sozlerini hep araklıyor, hayır hayır asıl muziği araklıyor” tartışması hic bitmez Teoman ’ın, ama şarkıları da hic dudaklardan duşmez. Salinger ’in ‘Gonulcelen ’ romanından etkilenerek albume ‘Gonulcelen ’ adını verdiğinde hem album hem de kitap epey satmıştı. Aslında bir cok gencin Salinger ile tanışması acısından cok da iyi olmuştu bu durum.
Bizi tanıyan herkes bilir
Senle ben eskiden beri
Hic derdimiz olmadan buyumuştuk yan yana
Hani cok sevdiğin o filmi gordukten sonra
Kısacık kestirip saclarını ictin ilk sigaranı.
Ne Guzel Guldun – Pinhani Adam diyor ki “Yalandan da olsa ne guzel guldun o akşam bana” daha ne desin. Pinhani ’yi son donem pıtırcık gibi cıkan gruplardan ayrı bir yere koymamızın sebebi sadece insanı alıp başka diyarlara bırakan tınıları değil. İşte boyle guclu ve icten sozleri.
Belki durup dururken yanına gelince
Soylediklerimi anlamsız buldun
Oysa vakit yoktu ama sen haklıydın
Cunku boyle şeyler aceleye gelmezdi
Yalandan da olsa
Ne guzel guldun o akşam bana…
Yalnızlık Omur Boyu – MFO Soz Mazhar Alanson, beste Fuat Guner, eser Turk muziğinin belki de en basit ve etkili sozleriyle muziği. Lamı cimi yok, her nesilden her kişiyi sarıp sarmalayan hisleri, herkesin hissettiği gibi aktarmayı başarmış bir parca. İşin ozu; aşk ve yalnızlık.
Senle beraber olsam da sevgilim
Ayrılsakta, olsek de bu yolda
Hep yalnızlık yavrum
Yalnızlık omur boyu
Yalnızlık omur boyu.
Donence – Barış Manco Akrebin gozleri ile birlikte Turkce muziğin en değerli eselerinden biri. Barış Abimizin sozleri ve Ahmet Guvenc ’in muziğiyle olumsuzleşen hic unutulmayacak bir klasik.
Simsiyah gecenin koynundayım yapayalnız
Uzaklarda bir yerlerde guneşler doğuyor
Goruyorum donence
Kupkuru bir ağacın dalıyım yapayalnız
Uzaklarda bir yerlerde bir şeyler kok salıyor
Biliyorum donence…
Dağları Deldim – Ozlem Tekin Ozlem ablayı kızdırdığımızda nasıl kızar, aşkımızı alıp gozumuze nasıl sokar temalı farklı bir sevda turkusu. Yıkılmadım ayaktayım derken de gaza getirirken duşunduren cinsten.
Dağları deldim tek başıma colleri aştım
Bir tek ben erleri yendim kız başıma
Sende yıkılmam
Dağları deldim tek başıma colleri aştım
Bir tek ben erleri yendim kız başıma
Sende yıkılmam .
Gecenin Ucunde – Fikret Kızılok Soz oldu, nefes oldu hep bize dedik ya. En cok da Fikret Kızılok oldu. Keşke “Kalbim, kalbim, dayanmak artık kolay değil, bırakacak gibisin yarı yolda” demeseydi. Keşke hep bir gul bitseydi icimizde.
Bir gul biter icimde
Gecenin tam ucunde
Can değil canan değil er değil eren değil
Gec değil erken değil
Bir gul biter icimde icimde icimde
Tam bildiğim bicimde
Oy gecenin tam ucunde gecenin tam ucunde.
Cicekler Su İster – Bulent Ortacgil https://www.youtube.com/watch?v=am2XbsQ7s4Q
Kafiye yaptım şarkı oldu diyen soz yazarlarının yuzlerce kere dinlemesi gereken bir Bulent Ortacgil klasiği. Ciceklerin ismi olsun şarkıda ama aşkımızı da anlatsın. Daha guzeli mumkun mu?
Begonvildir, uzerliktir,
Ortancadır, guzelliktir,
Mine de olsa,
Orkide de olsa fark etmez.
Butun bu cicekler biraz daha su ister
Su yoksa sevginiz yaşatsın onları
Biraz da sen konuş
Duymayan hic kalmasın
Guzel bahcemiz hic solmasın.