Jazz ağır iştir, zor iştir, tecrube, en onemlisi de sezgi ister. Babil Kulesi ’ni yaparken yıkılacağını bilmek kadar derin mevzudur jazz ya da bundan sonra kullanacağımız uzere caz. Hafızalarımızı bir yoklasak John Coltrane, Miles Davis, John Zorn, Marc Ribot, Ornette Coleman gibi boyyuk isimleri bir cırpıda sayıveririz ama BBNG aklımıza gelmez. Nedeni ise basit; cunku bu fusion ’cı cazcı bebeler henuz daha cocuk. 20 ’li yaşlarının başında, boylarından buyuk işlere kalkan bu Kanadalı arızalar cok oluyor ve cok da iyi oluyor. BBNG ’yi acınca karşımıza “Bad bad not good” cıkıveriyor ve kendilerini bir cırpıda anlayıveriyoruz. ‘Kotu kotu iyi değil ’ler berbat şekilde cok iyiler. Grup elemanlarının kimler olduğunu araştırmayı sizlere bırakırsam kızmayacağınızı duşunerek yakınlarda cıkan IV isimli albumlerinden onceki I, II ve III isimli (şaşırmadınız değil mi) muazzam calışmalarından olmazsa olmaz dediğim 17 parcayla ciğerlerinizi sokmek isterim. Piyasaya mavi boncuk dağıtmayan bu yeni yetmelerin tiryakisi olacaksınız, ozellikle de domuz kafalı davulcunun. 🙂
………………
Ruhunuzu teslim edin: Bastard / Lemonade Piyanoya basan parmaklara ve parmaklardan fışkıran notalara kulak verirken, zillerin şıngırdayarak eşlik ettiği o davullara da ruhunuzu verin. On yıllardır dinlediğim en iyi ama en iyi parcadır kendileri. Bak gene delirdim.
Bir taş yuvarlanıyor: Rotten Decay Bir taş yuvarlanıyor, yusyuvarlak olsam ne iyi olurdu diyen bir taş, yuvarlanıyor, engebelerinden rahatsız, cunku zemin kayıyor ama kendisi hop hop zıplıyor.
Katil doğanlar icin: CHSTR Bu şarkının basları tizlerinin ballı dudaklarını temizliyor. Aşk var, kacış var burada. Katil doğanlar icin bestelenmiş.
Cilingir şatodaki prensese aşık olursa: UWM (Feat. Leland Whitty) İddia ediyorum, bu şarkı şatosunda kilitli kalmış bir prensesi kurtarmaya gelen cilingirin bakışlarından cıkmış.
Cover deyince: Seasons Cover işinde de ustatlar, işlerini severek yaptıkları nasıl da belli oluyor. Future Islands ’ın kulakları cınlasın.
Dort renk: CMYK Herkes rengarenk iyidir diye bilir, hele de yaza girdiğimiz şu gunlerde. Ama ya dort renk. Bu şarkı sıcaklığı kodluyor: Cam gobeği, mor, sarı ve siyah.. Konserden..
Kimseye sıra gelmez: DMZ Banka kuyruğunda bekliyorsunuz. Dışarıdan ambulansların sirenleri duyuluyor. Etraf yangın yeri ama bankalar ayakta ve siz sıradasınız. Uzgunum, o sıra size gelmez, kimseye gelmez, DMZ haric.
Tum ışıklar uzerinizde: Flashing Lights Buyuk bir başarının ardından tum ışıklar uzerinizde. Peki siz neredesiniz? Bu parcayı her dinlediğimde Oğuz Atay ’ın Beyaz Mantolu Adam ’ı aklıma gelir, huzunlenirim. Kurtuluş nerede diye sorarım. Suda, yalnızlıkta diye duşunurum.
Bol groove ’lu: Earl (Feat. Leland Whitty) BBNG ’nin jazz ’a en yakın parcalarından, bol groove ’lu, net saksafonlu delirmeye yakın duyguların İsa ’larına ozel.
Kalakalmak icin: Vices Ruzgara kendini bırakmış, suda akar gibi hayatın icinde akanların parcası. Binbir dert, heyecan ve duşunceyle dolaşan insanları izliyordum Galata ’dan gecerken, Vices calıyordu, kalakalmışım.
Neşesiz karanlık: Can ’t leave the night Karanlık sevilir mi diyenlerden nefret edenleri buraya alalım. Dehşetli, neşesiz, neredeyse arabesk bir parca bu, sadece damardan alınıyor.
Kalbinizi koruyun: Confessions Uflemeye devam. Saksafon severler icin doyumsuz bir duşuk tempo. Kalbinizi koruyun.
Hayata paramparca bakın: Kaleidoscope Aynalar ve cam kırıklarıyla ne de guzel gorunur hayat. Hayata paramparca bakın.
Zihniniz size oyun oynuyor: Eyes closed Gercekten de gozler kapalı dinlemeli cunku zihninizin size oynayacağı oyunları ancak o şekilde gorebiliyorsunuz.
Ozguven patlaması: Triangle Gecenlerde bir sınava giriyorum, elim ayağım birbirine dolaşacak diye odum kopuyor, kulağımda shuffle moda calan muziklerim ve bammm! Triangle! Ozguven patlaması yaşatan usta elinden cıkma bir eser.
Teatral: Hedron Bir tiyatro oyununda fonda bir muzik calacaksa o bu olmalı.
Mutluluk bağımlısı: Since you asked kindly Her şeye yanıt veririm, her şeye evet derim, iyilik perisiyim, senin pollyannanım ben. Bir dileğini soyle, yeter ki kibar ol ciğerimi ye, mutluluk bağımlısı senin hic bitmeyecek dozda ilacın olayım.
Sen bir paranoyaksın: CS60 Burası karanlık sular. Poe ’nun oykulerinden cıkma yollarda yırtık ayakkabılarınla izleniyorsun. Sen bir paranoyaksın, sen lanetli bir orumceksin, dışlanmış bir zavallısın. Hicbir şey hicbir zaman iyi olmayacak.