Elvis Aaron Presley, dunyada eşi benzeri olmayan, yaşadığı donemde ve sonrasında milyonlarca insanı etkilemiş, dinleyicilerin kulaklarına yepyeni bir tarzda, mukemmel bir muzik armağan etmiş bir şarkıcı, muzisyen ve aktor.
Onun hakkında ceşitli yerlerde yazılan, cizilen, efsaneleşen yuzlerce bilgi dolaşması boşuna değil. Cunku o daha doğuştan gercek bir kraldı. Rock n Roll ’un kralı.
8 Ocak 1935 gunu, Amerika Missisipi ’nin orta halli bir evinde ikiz erkek bebekler doğdu
Kardeşlerden biri ne yazık ki yaşamadı. Ama hayatta kalan ve ailenin tek cocuğu olan Elvis Arron, ilerde ortalığın tozunu fena şekilde attıracaktı. Onun muziğe olan ilgisi daha cocuk yaşta belli etti kendini. Yaşadıkları mahallede blues yapan bir adamı ve radyodaki country muzikleri dinleyerek buyudu.
Dışlanmalara maruz kalmış, sessiz, icine kapanık anne kuzusu bir cocukluk
Yalnızlık dahilerin genelde ortak ozelliğidir ve bazen Elvis gibi bir hayran kitlesi ve sahne performansına sahip bir deha icin bile bu gecerli olabiliyor. Elvis arkadaşları tarafından dışlanan ve dalga gecilen bir cocukluk yaşadı.
1946 yılında, 11 yaşındayken ailesi fotoğraftaki dukkandan Elvis ’e ilk gitarını aldı
İlk gitarına sahip olmadan bir yıl once, 10 yaşındayken Mississippi-Alabama Fuar ve sut urunleri şovunda Elvis bir şarkı yarışmasına katıldı ve bu onun ilk sahne performansıydı.
Liseye geldiğinde de okuldaki diğer oğrenciler tarafından sevilmemeye devam ediyordu
Ozellikle ust sınıflardaki oğrenciler Elvis ’i itici buluyor ve muziğinin kotu olduğunu, kimseyi etkileyemeceğini duşunuyorlardı. Bir kesim de onun işe yaramayan “zuppe muziği” yaptığını soyluyordu.
Ama ailesinin yanından uzaklaşmayan o cekingen cocuk, ilerde bir ikona donuşecek tarzını yaşamaya başlamıştı bile
Arkadaşları onu ezmeye calışırken, diğer taraftan Elvis favorilerini uzatmaya ve parlak, dikkat cekici giysilerini giymeye başlamıştı. Giysilerini Lansky Kardeşler adındaki mahalledeki bir dukkandan almış, favorileri de ailesine yardım etmek icin geceleri kamyon şoforu olarak calıştığı şirketteki diğer kamyonculardan esinlenerek uzatmıştı.
Kucuk adımlarla gelen şohret ve ilk single “That ’s All Right”
1954 yılında liseden mezun olur olmaz Elvis muzik şirketlerine koşmaya başladı. Sun Records adlı muzik şirketinin sahibi Sam Phillips, doğru hamleyi yaparak Elvis ’i kanatlarının altına alan isim oldu.
Elvis Presley şohret basamaklarını koşarak cıkıyor
1955 itibarıyla Elvis, RCA Records ile anlaşma yaptı, bu olaydan sonra iyice hız kazanan kariyerinde kendine ozgu muziğini ve hayranlarını aynı doğrultuda geliştirmeye başladı. Bu arada en buyuk şohretini yakalamasına neden olan ilk single ’ı ve albumu Heartbreak Hotel ’i cıkardı.
Şohretin yanında gelen oyunculuk kariyeri, artık Elvis her yerde
1956 yılında Paramount Pictures ile anlaşmasıyla oyunculuk kariyeri de başlamıştı. Bu arada seksi dansları ve karizması sayesinde televizyon programlarının da populer konuklarından biri haline gelmişti. İlk filmi Love Me Tender da yine aynı yıl cıktı. Boylece TV ’de, sinemada, radyoda kısacası her yerde Elvis Presley vardı. 1958 ’de gittiği ve 1.5 yıl suren askerlik bile Elvis ’in kariyerindeki hızı kesemedi.
Efsanelerin buluşması – 1965
Donemin kazandırdığı bir diğer efsane The Beatles grubu Elvis ’i California ’daki evinde ziyaret etti. Bu muhteşem ekip beraber doğaclama bir caz seansı yaptılar.
1967 ’de Las Vegas ’taki ozel bir torenle Elvis, kız arkadaşı Priscilla Beaulieu ile evlendi
Bir basın toplantısı ve resepsiyonun ardından cift Palm Springs, Kaliforniya ’da balayına gitti. Aile kurumuna cok onem veren Elvis, daha sonra Graceland ’de sadece yakın arkadaşları ve ailesinin olduğu bir toren yaptı.
Butun Amerika artık Elvis Presley ile yatıp kalkıyordu
Elvis Presley bir gun şu samimi cumlelerinde kendisini cok guzel anlattı; “Cocukken gercek anlamda hayaller kuruyordum. Cizgi roman okur, kendimi cizgi kahraman hayal ederdim. Film seyreder, filmdeki kahramanla kendimi ozdeşleştirirdim. Aslında tum kurduğum hayaller bir gun gercek oldu. Hatta defalarca. Cocukluğumda oğrendiğim bir cumle var: Şarkısız bir gun yaşanmış değildir. Yaşamınızda muzik yoksa arkadaşınız da yoktur. Şarkısız yolculuk bitmez. Ben de hep şarkı soyluyorum. Kendim icin, sizler icin…”
3 Grammy odulu ve 1 numaraya taşınan 18 hit şarkı
Suspicious Minds, Good Luck Charm, Don ’t Be Cruel bu hitlerden sadece bazıları. Ayrıca muzik alanında Grammy dışında da onlarca odulun sahibi.
Seks sembolu haline gelen “Elvis the Pelvis”
Presley ’nin fiziksel cekiciliği ve seksiliği geniş kitlelerce gorulen bir şeydi. Onun erotik imajının tek sebebi fiziksel gorunumunden değil, performansındaki tarzıyla birleşen cekiciliğinden kaynaklanıyordu.
Sanat eleştirmeni Mark Feeney ’in Elvis hakkındaki duşunceleri; “O kadar guzel ki, şaşılacak derecede guzel.”
Elvis ’in luks havuzundaki hayatı
Işıltılı hayatının luksle birleşmesi, beklenen bir durumdu. İcinde 3 pembe Cadillac da bulunan onlarca luks ve pahalı arabaya sahipti. Ayrıca ilerde obezitesine yol acacak yemek yeme alışkanlıkları edinmişti. Oyle ki, Elvis ’in cok sevdiği ve icinde fıstık ezmesi, muz, domuz pastırması bulunan sandvicin adı bile “Elvis Sandvic” olarak kalmıştır.
Parıltılı hayatındaki zorluklar ve arka plan
Elvis ve Priscilla ’nın aşkının meyvesinden Lisa Marie adında bir kız cocuğu doğmuştu. Her şey mukemmel gorunuyordu. Ama 70 ’li yıllara geldiklerinde ciftin evlili sarsılmaya başladı ve 1973 yılında boşandılar. Priscilla Lisa ’nın velayetini aldı. Bu sırada Elvis ’in uyuşturucu ve kilo sorunları vardı, yıkıcı hayatı onu ruhsal ve bedensel olarak gitgide aşağı cekiyordu. En sonunda uyuşturucu kaynaklı sağlık sorunları yuzunden hastaneye kaldırıldı.
Son konser
Temmuz 1977 ’de Elvis Indianapolis ’te son konserini verdiği bir turne tamamladı. Konserden sonra sıradaki turne icin hazırlanmak uzere Memphis ’e, evine dondu. Ağustos ayının 16 ’sında ise henuz 42 yaşındayken kalp yetmezliği sonucu oldu. Sonrasında yapılan incelemelere gore olumunun uyuşturucu kullanımına bağlı olduğu ortaya cıktı. Presley Graceland ’de ailesinin mezarlarının bulunduğu yere gomuldu.
Efsane isimlerden olumunun ardından Kral hakkında soylenenler
“O harika bir İnsandı. Onun gibileri bir daha bulamayacağız. Onu kaybedince bir anda her şeyimi kaybettim sandım.”
-Michael Jackson
“Elvis ’den once, hicbir şey ama hicbir şey yoktu.”
-John Lennon
“O, benzersiz bir sanatcıydı. Taklitcilerin arasında bir orijinal.”
-Mick Jagger
“Kalbin atmayı kestiğinde icinde olanı bilmenin dunyada bir yolu yok. Tum dunya sarsıldı. Senden geriye yeller esiyordu.”
-Robbie Williams
Efsane hakkında olumunun ardından gelen efsaneler
Muziği, karizması, yakışıklılığı ile ozellikle donemin Amerikalı kadınlarının en buyuk aşkıydı Elvis Presley. Olumunun ardından, bircok insan durumu kabullenememiş ve ceşitli inanışlar dolanmaya başlamıştı. Olmediğine ve inzivaya cekildiğine, hala hayatta olduğuna inanan onemli bir kitlesi vardır.
Milli tarihi mekanlardan biri haline gelen Elvis ’in Graceland ’deki evi
2006 yılında ABD başkanı Bush ve Japonya Başbakanı Koizumi ’nin ziyareti.
Kaynak; 1, 2, 3, 4