Bir turk sanatcının yabancı dilde şarkı soylemesine alışkınız ama yabancı şarkıcıların turkce şarkı soylemesi pek alışılagelmiş bir durum değil. Turk pop muziğinin doğduğu 60 ’lı yıllardan itibaren bircok yabancı sanatcının yolu ulkemizden gecti. 60 ’lı yıllar turkcenin oldukca populer olduğu zamanlardı. Bircok yabancı sanatcı ulkemize gelip turkce oğrenerek, turkce şarkıları seslendirdi. Kimileri birkac konser verip gitti, kimileri plaklar doldurdu. Tukcenin en değer gorduğu yıllar olan 60 ’lı yıllara kıyasla gunumuzde uretilen şarkıların ne kadar boş ve anlamsız olduğunu anlayabilirsiniz. Tabi bu her ne kadar oznel bir yargı olsa da gecmişteki guzel şarkıların aksine bugun “yatcaz kalkcaz hopp ordayım” turevi şarkıların uretilmesi gercekten acınılası bir durum olsa gerek. Bundan oturu olmalı ki uluslararası şarkı yarışmalarına bile ingilizce şarkılarla katılıyoruz. Ozunde oldukca muzikal bir dil olan turkcenin gecmişteki değerini bugunlerde de gormesini temenni ediyor ve sizleri yabancı sanatcıların soylediği turkce şarkılarla baş başa bırakıyoruz.
1. Orphaned Land (İsrail) – Estarabim 2. Joan Baez (ABD) – Yiğidim Aslanım 3. Eartha Kitt (ABD) – Uskudara Giderken 4. Salvatore Adamo (Belcika) – Her Yerde Kar Var 5. Patrizio Buanne (İtalya) – Neredesin Sen 6. Marc Aryan (Fransa) – Kalbin Yok Mu? 7. Juanito (Fransa) – Anma Arkadaş 8. Zeb & Haniya (Pakistan) – Nazar Eyle 9. Los Tres Caminos (İspanya) – Hatırla Sevgili 10. Niyaz, Azam Ali (İran) – Beni Beni 11. Richard Hagopian (ABD) – Sivas ’ta Bir Yar Sevdim 12. Savina Yannatou (Yunanistan) – Gecmiş Guzel Gunleri 13. Tova Porat (İsrail) – Al Beni Allahım