Hatay ’ın Yoncakaya Koyu ’nden cıkıp sanatın zirvesine uzanan, gectiğimiz yıl sanat yaşamının 50. Yılını kutlayan; taverna muziğinden fantezi muziğe, arabeskten popa kadar tum muzik turlerinde yuzlerce unutulmaz besteye imza atan, bir o kadar şarkıya da sesiyle ruh vererek zamana meydan okuyan sanatcı Selami Şahin “Hep yazılmamışı yazdım, işlenmemiş konuyu buldum ve yapılmamış besteyi yaptım.” diyerek anlatır kendini. Biz de doğum gununde “Nice yıllara” diyerek yaşam oykusuyle anlatalım sanatcımızı.
1. Sen şarkıcı olacaksın
15 Ağustos 1948 ’de Hatay ’ın Yayladağ ilcesinin Yoncakaya koyunde altı kardeşten dorduncusu olarak dunyaya gelen Şahin ’in annesi aslen Mısırlı bir ev hanımı, babası inşaat ustasıydı. Kurtuluş Savaşı gazisi olan dedesi ise Ataturk ’un silah arkadaşıdır. İlkokulda kendisine şarkı soyleterek “Sen ses sanatcısı olacaksın” diyen oğretmenlerinin muziğe olan yeteneğini keşfetmesiyle başlar muzik yaşamı kucuk Selami ’nin. Bu yeteneğinin doğrultusunda ilerlemek isteyen Şahin, 15 yaşında radikal bir karar alarak Hatay ’dan ayrılır.
2. Hatay ’dan İstanbul ’a uzanan yol hikayesi
Selami Şahin koyune veda ederken babasının kendisine soylediği; “Oğlum yuruyeceğin yolu, arkadaşını iyi sec. Yanlış bir şey yaparsan benden olduğuna şuphe ederim” sozunu hic unutmaz. Cıraklıktan caycılığa kadar her işte calışan Selami Şahin, kazandığı paraların bir kısmını ailesine yollarken bir kısmıyla da kendi gecimini sağlamaya calışır. Cevre illerde başlayan iş hayatı İstanbul ’da devam eder. 1964 yılında Eminonu ’ndeki bir iş hanında plakcıda calışmaya başlar.
3. ‘Si-la-mi ’ den ‘Selami ’ye
Selami Şahin 16 yaşındayken ilk bestesini yapar. Kimseden ders almadan kitapların yardımı ile kendi kendine notaları oğrenir. Bu oğrenme macerasını da şoyle anlatır: “Kitaplara bakarak oğrendim notaları. Kitapta ‘Si ’ notasını buldum, bastım. ‘La ’ nerede dedim, sonra ‘mi ’… ‘Si-la-mi ’, yani ‘Selami ’ oyle oğrendim.” Boylece duygularını notalarla da ifade etmeyi oğrenen Şahin, muzik hayatına artık sadece yorumcu olarak değil, besteci kimliğini de katarak devam eder.
4. Sabır Taşı ile gelen şohretz
İcindeki muzik aşkı ve şarkı soyleme isteği onu, donemin unlu bestecisi İrfan Ozbakır ’la bir araya getirir. Sesinin guzelliğine hayran kalan Ozbakır, 1966 yılında Şahin ’e ilk 45 ’lik plağını yapar. Sozleri Goksel Orhon ’a, bestesi İrfan Ozbakır ’a ait olan “Zeynebim” plağın ilk şarkısıdır. Şahin, daha sonra 1968 yılında “Sabır Taşı” 45 ’liği ile asıl unune kavuşur.
5. Yılın Şarkısı odulu
1969 yılından itibaren beste yapmaya ve şarkı sozlerini kendisi yazmaya başlar. Ayrıca bircok enstrumanı calmayı da yine bu donemde oğrenir. Yapmış olduğu ilk bestesi; “Sen Mevsimler Gibisin” ile 4. Altın Kelebek / Yılın Şarkısı odulunu kazanır. O gunden itibaren Selami Şahin şarkıları Turkiye ’de Zeki Muren ’den İbrahim Tatlıses ’e, Sezen Aksu ’dan Umit Besen ’e bircok sanatcı tarafından seslendirilir.
6. Yıllara damgasını vuran yuzlerce eser
Bugune kadar 24 adet 45 ’lik plak, 7 adet 33 ’luk plak (LP), 13 adet ise Kaset & CD album yapan ve 300 ’un uzerinde bestesi olan Şahin ’in yaklaşık 150 eseri hit olur. Bu onemli şarkılardan bazıları; “Alışmak Sevmekten Zor Geliyor, Ben Bir Tek Kadın Sevdim, Eskimeyen Dost, Gitme Sana Muhtacım, Gozler Kalbin Aynasıdır… Turkiye ’nin neredeyse tum donemlerine ve akımlarına damgasını vuran bu eserler, Avrupa ve Ortadoğu ulkelerindeki sanatcılar tarafından da farklı dillerde icra edilir.
7. Unlu yabancı sanatcılarla ortak projeler
Selami Şahin, ayrıca Ghada Ragab ve Enrico Macias gibi bircok unlu isimle de ortak projelerde yer alır, konserler verir. Yorumcu, besteci ve soz yazarı olarak devam ettiği muzikal yaşantısına, daha sonra sanat yonetmenliği ve vokal kocluğunu da ekler. 2010 yılında, kendi bestelerinden oluşan “Dayman (Daima)” isimli Arapca bir album yapar. Bu album Turk-Arap muziği sentezine guzel bir ornek teşkil eder.
8. Tapılacak Kadın
Ailesine cok duşkun olan ve cok iyi Arapca konuşan Selami Şahin bu dili annesinden oğrenir. Aslen Mısırlı olan annesi hic Turkce bilmez. Sanatcı da Arapcayı annesinden oğrenir. Piyasaya cıktığında cok buyuk ilgi goren “Tapılacak Kadın” isimli şarkısını cok bağlı olduğu annesi icin yazdığını soyleyen Selami Şahin, şoyle anlatır annesiyle anısını: “Anneciğim bu şarkıyı sana yazdım, dediğimde annem; manası nedir, bilmiyorum ki… dedi. Ben ona tercume ettiğimde de bana sarılıp ağlayışını hic unutmuyorum. Kokusunu derin derin icime cekmiştim. Allah rahmet eylesin. Anne, baba gibi var mı, yok!”
9. Mumya Firarda ve oyunculuk seruveni
Başarılı muzik kariyerinin dışında oyunculuğuyla da kendinden soz ettiren Selami Şahin, bircok uzun metrajlı filmde de başrol oynar. Bunlardan en onemlisi 2002 yılında, 22 ulkede gosterime giren Mısır-Turkiye ortak yapımı olan “Mumya Firarda” isimli filmdir. Bu film, 6. Hollywood Film Festivali ’ne davet edilen ilk Turk filmi olurken Şahin ’in oyunculuğu ise buyuk beğeni toplar. Aynı zamanda bircok reklam filminde yer alan sanatcının eserleri reklam ve dizilerde de kullanılır.
10. Hic bitmeyen enerji
1985 yılında evlenen sanatcının uc cocuğu vardır. Kalbinden gelen sesleri notalara dokmeye devam eden Selami Şahin, 45. sanat yılını kutladığı 2011 yılında daha once bircok sanatcı tarafından yorumlanan eserlerini; akustik ve guncel duzenlemelerle yeniden bir araya getirerek, “Mahzen” isimli albumunde tekrar yorumlar. Yeni eserlerle Turk Muziği ’ne yon vermeye ve katkıda bulunmaya devam eden sanatcımıza biz de sağlıklı ve başarılı nice yaşlar diliyoruz.
Bonus: Okumak istemeyenler icin video iceriğimiz: Kaynak:1,2