Karsu Donmez, birbirinden onemli genc yeteneklerden biri. Hatay ’dan Hollanda ’ya goc eden bir ailenin kızı olan Karsu Donmez henuz 30 yaşında olmasına rağmen başarılı bir muzisyen. 22 yaşında belgeseli cekilen, Hollanda ’da soylediği şarkıyla milyonları ağlatan bu değerli sesi yakından tanıyalım.
Başarılı muzisyen Karsu Donmez, 19 Nisan 1990 yılında Hollanda ’nın başkenti Amsterdam ’da doğdu. Ailesi Hatay ’ın Karsu koyunden 1970 ’de Hollanda ’ya goc etmişti
Karsu, 5-6 yaşlarındayken televizyonda piyano calan bir grubu gordu ve bunu yapmak istediğini fark etti. 7 yaşındayken ise ailesinden kendisine piyano almalarını istedi
Ailesi araba almak icin biriktirdikleri parayla piyano aldı.
Karsu, piyanonun başından kalkmadı ve muzik en buyuk tutkusu haline geldi. Bu tutku onun başarısının yurt sınırlarını aşmasını sağladı. Karsu, 16 yaşında ailesinin restoranında bir yandan garsonluk yaparken diğer taraftan muşteriler icin piyano calıp şarkı soylemeye başladı
Kısa sure sonra ise muşteriler yalnız yemek yemek icin değil Karsu ’yu dinlemek icin restorana gelmeye başladılar. 2012 yılında verdiği bir roportajda Karsu bu konuda şunları soylemiş;
“Kısa surede Hollandalı muşteriler beni dinlemek icin restoranımızın kapısında kuyruklar oluşturmaya başladı.”
Bu sırada Karsu okuldaki muzik yarışmalarını da takip ediyordu. Duzenlenen bir muzik yarışmasında birinci olduktan sonra adı kulaktan kulağa dolaşmaya başladı ve bir galada calmak icin davet aldı
Galada, Amerikan buyukelcisinin eşi de bulunuyordu. Karsu, Nilufer ’in “Cok uzaklarda” isimli şarkısını soyledi ve salondakiler ağlamaya başladı. Ardından bu başarısı dikkat cekti.
Gala ’da soylediği şarkıyla tum salonu ağlatan Karsu, yeteneğinin dikkat cekmesiyle Rhode Island Universitesi ’nde burslu şan eğitimi almaya hak kazandı. Ardından New York ’ta Carnegie Hall ’e davet edildi ve orada piyano calması istendi
Aslında Karsu, psikolog olacaktı. Ancak muzik tutkusu ağır bastı ve muziğe yonelmeye devam etti. Karsu Donmez, New York ’un dunyaca unlu gosteri merkezi Carnegie Hall ’de sahne aldığında henuz 16 yaşındaydı. Genc sanatcı tarihi bir başarıya imza attı.
Carnegie Hall ’den sonra bu sefer televizyon programlarına cıkmaya başladı. Bu esnada babasının restoranının onunde Karsu icin oluşan kuyruklar da devam ediyordu. Bu nedenle bir sahne ayarlayıp konser vermeye karar verdi
Ayarladıkları sahne 750 kişilikti. “100 kişi gelse mutlu olurum” diyen genc sanatcı icin biletler tam 5 hafta oncesinden tukendi. İlgi olunca ikinci konser de ardından geldi.
Konserlerine ilgi artan Karsu Donmez, 19 yaşında Carnegie Hall ’de ikinci defa sahneye cıktı. Salonda bulunan 3 bin kişi konser sonunda Karsu ’yu ayakta alkışladı
Genc sanatcı, 16 yaşındayken,kendisini dinlemeye gelen belgeselci Mercedes Stalenhoef tarafından keşfedildi. Karsu ’nun muzik kariyerini 5 yıl boyunca takip eden Stenhoef onun belgeselini yapmaya karar verdi. Henuz 22 yaşındayken hayatı belgesele konu oldu
Karsu Mercedes Stalenhoef ile tanışmasını bir roportajında şoyle anlatmış; “Daha Carnegie Hall ’de falan cıkmamıştım. Babamın restoranında şarkı faslı bittikten sonra yine garsonluk yapıyordum. Kebapları, şarapları goturuyordum masalara. Belgeseli ceken Mercedes Stalenhoef da arkadaşlarıyla yemeğe gelmiş. Masasına servis yaparken “Ne guzel CD, kimin bu” diye sordu. “Canlı caldım” dedim. İnanmadı. Duvarlara asılı birkac fotoğrafım vardı. Onları gosterdim. Bayıldı. Sonra yine geldi. “Şahane bir projem var, bir deneyelim, beğenmezseniz yapmayız” dedi.
Avrupa ’nın ceşitli ulkelerindeki goruntulerini kaydeden Stalenhoef, Turk kızını Mart 2007 ’den Ocak 2012 ’ye kadar takip ederek tamamladığı belgeseli, binlerce film arasından Hollanda ’nın unlu Tuschinski 1 isimli sanat merkezinde gosterim icin secildi.
Oldukca farklı bir tarzı olan Karsu, bu nedenle konservatuvara alınmadı. Ona “Yaptığın muziği anlamıyoruz” dediler. Tum bunlar ise cekilen belgeselde bulunuyor. Karsu muziğini şoyle acıklıyor;
“Turk televizyonlarını seyrettiğimde, parcaları herkesin aynı tarzda okuduğunu gordum. Onların orjinal yorumlarına saygım var ama, ben daha farklı bir şekilde yorumlamak istedim. Bizim muziğimizi caz duşkunu bir gencimiz de dinlesin istedim. Benim caldığım şekliyle de o turkuyu klasik haliyle tanıyıp sevenler de dinlesin, koydeki ninem de dinlesin, sevsin istedim. Bu yuzden Turk geleneksel muziğinin ozunu kaybetmeden, caz ve funk arasında gidip gelen bir tarz oturtmaya calışıyorum”
Hollanda ’da buyuse de Turk kimliğine bağlı olan sanatcı ilk konserini, Hollanda Buyukelcisi ’nin daveti uzerine Avrupa Kultur Başkenti İstanbul projesi cercevesinde gercekleştirmiş. Karsu, hala Turkiye ’deki konserlerini surduruyor
Karsu Donmez, başarılı isimlerden Burak Yeter ve La Casa De Papel dizisinin muziğini seslendiren Cecilia Krull ile birlikte 29 Ağustos ’tan 3 Eylul ’e kadar Turkiye ’nin bircok yerinde sahne alacak. Etkinlik takvimi şu şekilde;
– 29 Ağustos – Alanya Acık Hava Tiyatrosu / Alanya
– 30 Ağustos – Marmaris Anfi Tiyatro / Muğla
– 31 Ağustos – Bodrum Antik Tiyatro / Muğla
– 1 Eylul – İzmir Kulturpark Acık Hava Tiyatrosu / İzmir
– 3 Eylul – İBB Harbiye Cemil Topuzlu Acıkhava Tiyatrosu / İstanbul
Konserler hakkında daha detaylı bilgi ve bilet satın alma işlemleri icin buraya tıklayabilirsiniz.
Kaynak: 1