
Muziğin hepimiz uzerinde iyi hissettiren kimi zaman sağaltan bir etkisi var. Ama ote yandan tarih, muzik aletleri tarafından oldurulen insan ornekleri acısından şaşırtıcı derecede zengin. Kimi muzik aletinin altında ezildi, kimi muzik aleti caldığı icin hayatını kaybetti… İşte gercekten yaşanmış olum getiren muzik aleti vakaları!
1. Elizabeth Jackson – Flut ile vuruldu
David Mills, 25 Mart 1751 gecesi hizmetkÂrı Elizabeth Jackson ’la hararetli bir tartışmaya girdiği sırada flut pratiği yapıyordu. Kadın, kaba bir şey soyleyen Mills ’e bir şamdan fırlattı. Kapıcı ve uşak onları ayırmadan once Mills kadına misilleme yapmak icin sol şakağına flutuyle vurunca olanlar oldu.
Jackson bu olaydan sonra dort saat daha hayatta kaldı, yuruyebildi ama mantıklı bir konuşma yapamadı. Hizmetci arkadaşları, kafatası kırıkları icin ne yazık ki etkisiz bir tedavi olan kanını almaya karar verdiler. Ardından bir cerrah cağrıldı ancak onu hayatta tutmaya yetmedi. Daha sonra Mills ’in duruşmasında cerrah, Elizabeth Jackson ’ın kemiklerinin zayıf olduğunu ve o nedenle olduğunu iddia etti.
2. Louis Vierne – Org resitalinden bitkin duşerek oldu
Enstrumanların kralı olduğu soylenen orgun, atletik dayanıklılığı olan bir sanatcıya ihtiyac duyduğunu belki bilirsiniz. 67 yaşındaki Louis Vierne, 2 Haziran 1937 ’de Notre Dame katedralinde bir resital vermek zorunda kaldı. Vierne, son akoru caldıktan sonra -adeta kalp krizinin yarattığı etkide olduğu gibi- coktu. Ancak ne yazık ki bunu konseri dinlemeye gidenlerden bazılarının resitalin bir parcası olarak değerlendirdiği ortaya cıktı.
Orneğin konsere katılan Galyalılardan biri Vierne ’nin bu hareketini “trajedik” olarak değerlendirip takdir etti. Ardından cansız ayakları orgun pedalına duşen Vierne ile ilgili konseri dinlemeye gidenlerden birinin ise o anları “efendisi icin ağlıyor gibi gorunen, hayranlık uyandıran enstrumandan alcak bir sızlanma duyuldu” diye not ettiği ortaya cıktı.
3. James “Jimmy The Beard” Ferrozzo – En “masum” sanılan muzik aleti piyano tarafından ezildi
Bir piyano tarafından ezilmek genellikle cizgi filmlerde gorduğumuz bir şey olsa da James Ferrozzo ’nun başına gelenler bir cizgi filmden bile daha garip. San Francisco ’da Condor Club adlı bir gece kulubunde bir kadın danscı ile mekanın gorevlisi erkek arkadaşı James Ferrozzo ’nun arasındaki yanlış anlaşılma can aldı. Dans gosterisine gore oncu danscı Carol Doda ikinci kattan beyaz kuyruklu piyano ile aşağı indiriliyordu. Bu sırada her nasıl olduysa piyanona birden aşağı duştu ve altında kalan Ferrozzo hayatını kaybetti.
4. Linos – Lir adlı muzik aleti ile olduruldu
Efsanevi Antik Yunan ’ın en buyuk muzik oğretmenlerinden biri olan Linos, Herakles ’i oğrenci olarak aldı. Tarihci Diodorus Siculus ’a gore yarı-tanrı Herakles “ruhunun tembelliği nedeniyle kendisine oğretileni takdir edemedi” ve bu yuzden sert bir kınamadan sonra ofkeye kapıldı ve Linos ’u liriyle oldurene kadar dovdu.
Herakles, yargılama sırasında bir tur eski savunma yasasını şupheli bir şekilde savunma olarak kullandı ve temize cıkarıldı ama olan hocası Liros ’a oldu. Zavallı Linos, oğrencisi Herakles ’in bir lir ile doverek oldurduğu bir muzik oğretmeni olarak tarihe gecti.
5. Sophia Rasch – Piyano ile gelen olum
George Bernard Shaw ’un “cehennem muzikal amatorlerle dolu” şeklindeki şakasını Susannah Koczula ’dan daha iyi ispatlayan kimse olamaz. 10 yaşındaki Carl Rasch ’ın bakıcısı Susannah Koczula eşiyle birlikte Carl ’ı, kardeşi Clara ’yı ve mahalleden arkadaşları Woolf ’un dikkatini dağıtarak evlerinde bir soygun gercekleştirdi. Koczula ’nın kocası, mucevherleriyle cıkmadan once Carl ve Clara ’nın annesi Sophia Rasch ’ı bağlayıp boğdu. Sonrasında olayla ilgili Woolf, “Piyanoya vurdu,” diye konuşurken; 1894 ’te yargılanan Susannah Koczula ile ilgili Carl Rasch “Susannah ’nın birkac kez piyano calmaya calıştığını gordum. Susannah piyano calamadı” şeklinde ifade vererek annesinin piyanoya bağlanarak oldurulduğu iddialarını guclendirdi.
6. Marianne Kirchgessner- Sonradan yasaklanan muzik aleti “cam mızıka”yı calarken edinilen sinir bozukluğu
Benjamin Franklin, 1761 ’de cam mızıkayı (veya armonikayı) icat ederek muzik dunyasına olumcul bir bela getirdi. Muzik tarihcisi Karl Pohl, 1862 ’de “Birkac ulkede polis tarafından yasaklanmıştı” diye yazarken, Karl Leopold Rollig 1787 ’de “Kulağı dolduran sadece hafif hava dalgaları değil, aynı zamanda buyuleyici titreşimler ve surekli gerginliktir. Canaklar kaseler, korkunc, hatta olumcul hastalıklar uretebiliyor” şeklinde yazmıştı.
1808 ’de Avrupa ’nın onde gelen cam armonika virtuozu Marianne Kirchgessner 39 yaşında olduğunde, arkasında şupheli enstrumanı calarken gerginlik yaşadığına dair bircok iz bırakmıştı.
7. Charles Ratherbee- Trompet calmasından kaynaklanan akciğer hastalığı
1845 ’te bir yaz gunu, bir trompetci Charles Ratherbee, kendi bahcesinde yer kiralayan ve kendisinin patates ekmeyi planladığı yere tohum eken Joseph Harvey ile kavga etti. Harvey Ratherbee ’nin karşı gelmesiyle baş başa kalınca Ratherbee ’yi dirseğiyle yere duşurdu. İki hafta beş gun sonra, Ratherbee oldu.
Harvey, Ratherbee ’nin olumu nedeniyle tutuklandı ancak bir doktor başka bir katili saptadı: trompet! Ratherbee ’nin tanı konulmamış akciğer hastalığı, muzik kariyeriyle daha da kotuleşmişti. Cerrah, Harvey ’in adam oldurme davasında, “Bir trompetin uflenmesi hastalığı kesinlikle artıracaktır” dedi. “Trompet calmaya uygun durumda olup olmadığı” sorulduğunda cerrah acıkca “Hayır” diye yanıtladı. Harvey beraat etti ve ertelenmiş hapis cezasına carptırıldı.
Kaynak: 1