Biri olmadan diğerini asla duşunemediğimiz, dalga gecilmeyeceğini bilsek isimlerini cocuklarımıza verecek kadar arkalarından koştuğumuz bazı ikililer, hayatlarımızda derin bir yer tutuyor. İşte o unlulerden bazıları…
1- Batman ve Robin
Dunyayı “stajyer” kavramı ile ilk onlar tanıştırdı. Batman ’in engin bilgilerinden faydalanmak icin yanından ayrılmayan Robin, ticket artı servis (batmobil) olanaklarından faydalanarak stajyerliğini tamamladı. Uzmanlaştıkca kendi motoru, taytı ve pelerini oldu. Alfred ve Catwoman gibi yardımcılar bir tarafa, Robin ’siz Batman duşunulemez.
2- Sherlock Holmes ve Watson
Dedektiflik mevzusuna gorulmemiş bir bakış acısı getiren bu ikili, birbirinin beynine her zaman muhtac olmuştur. Once apartman aidatı, komşunun askerden yeni donen oğlu, Mars ’ta su bulunması gibi son derece alakasız konular hakkında konuşmaya başlarlar. Sherlock ’un aniden aklına parlak bir fikir gelir ve “Watson sen bir dahisin!” diyerek acıklama yapmadan koşmaya başlar.
Watson – Bak ben cipura yedim, yengen levrek, uc ceşit meze, bir buyu… Hesap kac lira geldi bil?
Sherlock – Dur bir dakika Watson, ne dedin sen?
Watson – Valla abi işte levrek dedim, cipura dedim, yenge dedim….??!
Sherlock – Watson sen bir dahisin! Katil doktor!
Watson – O zaman biz dun yanlış adamı yakaladık abi…
Sherlock – He onu da sen halledersin artık, hadi ben kactım…
3- Blues Brothers
“Ekibi yeniden toplamak” denildiğinde akla ilk gelen isimler olan Blues Brothers, başlarını turlu belaya sokmak pahasına bile olsa verdikleri sozun arkasındadırlar. Dan Aykroyd ve John Belushi tarafından canlandırılan karakterler bir tarafa, aynı isimli grup ile blues muziğine gonul verenler icin efsane şarkılar ortaya cıkmıştır.
4- Edi ile Budu
Tembel, geveze, ucarı olan Edi ile sakin, ağır başlı ama cok bilmiş ev arkadaşı Budu, hayatımıza cocukluk donemimizde giren ikilidir. Neredeyse her konuda tartışabilen, her tartışmayı da Edi ’nin gamsızlığı sayesinde kapatan bu ikili sayesinde 8 rakamının satılabilen bir şey olduğunu, bir guvercinle karşılıklı dama oynanabileceğini oğrendik. Bu tuhaf ikilinin “senin iki gozun bir burnun var bir elinde var 5 parmak 4 ayağı var iskemlenin altının yerini tutaamaz hiiicc.. sevidiğim saayııı altıııı…” şeklinde sozleri olan guzide bir şarkıya imza atmışlığı da vardır.
5- Marty Mcfly ve Dr. Emmet Brown
Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş değimi bu iki kişiye anca bu kadar uyabilirdi. Aralarındaki yaş farkına rağmen mukemmel anlaşan ikili sinema tarihinin de efsanelerinden oldu. Dr. Emmet Brown olmasaydı Marty Mcfly 1955 yılına geri donup Johnny B. Good calamayacaktı, genc dostu olmasaydı Dr. Brown da Libyalılar ’a yem olurdu. “Sen yanımda olmayınca neyleyim geleceği” diyen ikili, cop ve gubreyi akaryakıta cevirerek geri donuşum mevzusuna da bambaşka bir bakış acısı getirmiştir.
6- Tom ve Jeri
Sıradan miskin bir kedi Tom ve dunyayı ona dar eden fare Jeri ’nin maceraları aslını isterseniz bir cizgi filmin biraz otesindeydi denilebilir. Bir kere ciddi anlamda vahşet iceren bu cizgifilme, daha sonra The Simpsons serilerindeki Itchy and Scratchy karakterileri ile gonderme yapılmıştır. Yine de Tom ’suz Jeri duşunemeyiz.
7- Tango ve Cash
Gercek birer efsaneydiler; devam filmi nasıl cekilmedi hayret. Kendine ait yontemleriyle kotu adam yakalamakta usta iki polis, birbirlerine de bir o kadar gıcık olmaktadırlar. Fakat tekerine comak soktukları bir takım kotu adamlar Ray Tango ve Gabriel Cash ’e tuzak kurarak onları hapishaneye gonderir. İkili, hayatta kalmak icin guclerini birleştirmek zorunda kalınca dunyanın en efsane kacış filmi ortaya cıkar.
8- Han Solo ve Chewbacca
Cok iyi anlaşan iki insanın bulunduğu ortamdaki bir yabancıysanız, muhabbetlerini yakalamanız cok zordur. Cunku onların artık kendilerine gore bir dili vardır. Wookiee eşrafından Chewbacca ’nın zaten kendine ait bir dili vardır da bu dil genelde kulağa konuşma değil de anırma gibi gelir. Bu anırmayı anlayan tek kişi ise Han Solo ’dur. İkisi yan yana gelmedikce o gemi kalkmaz.
9- Larry ve Balki
Bir gazeteci olan Larry Appleton ’ın, Yunanistan ’ın Mypos adasından gelen kuzeni Balki ile istemeye istemeye de olsa aynı evde yaşamasını konu alan Muhteşem İkili dizisi, ulkemizde de cok uzun yıllar yayınlandı. Ozellikle 80 ’lerde cocuk olanlar arasında bu diziyi bilmeyen yoktur. Bir nevi Edi ile Budu ’nun uyarlaması sayılabilecek dizide ilginc olan butun hayatlarını bir apartmanda gecirebilmeleridir. İkili orta katta oturur. Ust katlarında aynı evi paylaşan kız arkadaşları yaşar. Balki ise oturdukları apartmanın zemin katında yer alan bir mağazada memur olarak calışırdı.
10- Deneysel Bankacılık ’ın Patronu ve Şafak Garanti Bankası ’nda işe giren kardeşine savaş acan patron ve yaveri Şafak da hayatımıza giren muthiş ikililerden. Patron ve Şafak bir sure once terk edilmiş tren istasyonunda modern ve hızlı bankacılığa tepki olarak doğdular. Deneysel Bank catısı altında deneysel bankacılığın temellerini atmaya calışan muthiş ikili, geliştirdikleri akıl dışı yontemlere rağmen en ufak bir başarı elde edemediler. Aldıkları mağlubiyetler karşısında yenilgiyi kabul eden ikili, hayranlarının desteği ile ekibi yeniden toplamaya karar verdi. Deneysel Bankacılık: Geri Donuş!