Kalabalık şehirlerin toplu taşıma araclarında seyahat etmek insanın omrunden omur goturuyor. Deplasman macına gidermişcesine tıka basa dolan ve envai ceşit kokular barındıran bu araclara her gun binmek bizleri strese sokuyor.
Toplu taşımalarda ne kadar sinir bozucu olaylar yaşasak da, başımıza gelen bazı olaylar insanlığa olan inancımızı tekrar alevlendiriyor. Aslında olağan olması gereken bu davranışlara cok sık şahit olmadığımız icin, hala var olduklarını bilmek icimizdeki umudu yeşil tutuyor.
İşte sizler icin derlediğimiz toplu taşımalarda hayat kurtaran 10 yardımsever insan profili:
1. Yer veren kişiye teşekkur eden, kıymet bilir insanlar
Turkiye ’deki toplu taşımalarda en sık yapılan yardım sanırım yer vermektir. Oyle ki bazı insanlar tarafından bu hareket, nezaket değil zorunluluk gibi algılanır. Yer verdiğiniz kişi sanki o koltuğun gercek varisiymiş gibi hemen oturur. Fakat bazen yer verilen kişinin samimi teşekkuru gercekten de gununuzu aydınlatabilir.
2. Bakiyesi biten birine akbilini verenler
İnsanlık hali. Akbilimizin boş olduğundan habersiz bir şekilde toplu taşımaya binmişizdir. Kartı okuttuktan sonra bakiyenin olmadığını fark edince de once afallar sonra da caresiz bakışlarla etrafımıza bakarız. O sırada birisi cıkar ve sizin yerinize akbilini okutur. Hem de hicbir para kabul etmeden. Ortalama 2 liraya mal olan bu yardım, akbili biten kişi icin paha bicilemezdir.
3. Dolu olan taşıta yolcu almayan koca yurekli şoforler
Oturan:36 + Ayakta:64 = 200
Ozellikle yaz aylarında otobuslerin kalabalığı cekilecek gibi olmuyor. Arkasından boş arac geldiğini bilse bile şofor durmadan yolcu alıyor. İkaz edilse de sonuc pek değişmiyor. Fakat nadiren de olsa, paradan cok insanları duşunen şoforler cıkabiliyor ve arac kapasitesini aşınca yolcu almayı bırakıyor. İşte bu isimsiz kahramanlar bizlere gercekten de yardımseverliğin olmediğini hatırlatıyor.
4. Okuduğu gazetenin ekini yanındaki yolcuya verenler
Normalde gazete okuyan biri değilsek bile, otobuste biri yanımızda gazete okuduğunda kor olma pahasına biz de okumaya calışırız. Bazen de gazetenin sahibi anlayışlı biri cıkar ve gazetenin ekini bize uzatır. İşte o an o yolcu, son kalan bir lokma ekmeğini paylaşıyormuşcasına mutlu eder.
5. Sesini şofore duyuramayan yolcu icin tellal olanlar
Olur ya, otobusun arka kapısından tam inmek uzereyken şofor kapıyı kapatır. “inicik vir” diye seslensek de mesajımız gerekli yerlere ulaşmaz. O sırada başka bir yolcunun guven dolu sesi kulakları cınlatır: “KAPTAN İNECEK VAR”. Yuzuklerin Efendisi ’ndeki işaret ateşleri gibi arka kapıdan orta kapıya, oradan da şofore ulaşan bu mesaj yardımseverliğin en oz hallerinden biridir.
6. Son anda yetişen yolcuya selpak uzatanlar
Yaz aylarında toplu taşıma aracına yetişmeye calışmak dunyadaki en zorlu anlarından biridir. Yapılan koşu başarıyla bitip araca yetişilse bile, cekilecek cile bitmemiştir. Alnınızdan akan terlerle mucadele ettiğiniz o anlarda, empati sahibi başka bir yolcunun size uzatacağı bir selpak, insanlığa olan inancınızı tekrar alevlendirir.
7. Bebek arabasıyla otobuse binmeye calışan yolcuya yardım edenler
Şoforlerin morali bebek arabası gorunce bozulsa da (cunku bebek arabasının kapladığı alana 8 yolcu sıkıştırmayı planlamıştır) kapılarını acmak durumunda kalır. O sırada bir cengaverin hemen aşağıya atlayarak bebek arabasının otobuse taşınmasına yardım etmesi, tum yolcuların moralini yukseltir.
8. “Ben de o durakta ineceğim, size haber veririm”ciler
Daha once hic gitmediğimiz bir yere giderken bazen panik oluruz. Hangi durakta ineceğimizi bilmediğimiz ya da ineceğimiz durağa ne kadar kaldığını bilmediğimiz icin de tedirgin tedirgin etrafa bakarız. Caresiz halimizi goren bir yolcunun “Nerede ineceksin?” sorusuyla başlayan ve “Tamam ben sana geldiğimizde haber veririm” şeklinde biten sozleri sizi bir anda guvende hissettirir. Boylece kafanız rahat bir şekilde, tanımadığınız o insana şukran duyarsınız.
9. Otobusun peşinden koştuğunuzu gorup şofore dur diyenler
Yarım saatte bir gelen otobusun duraktan kalktığını gorur ve peşinden bir umutla koşarız. Bir suru yolcu camdan bizi gormesine rağmen sesini bile cıkarmaz. Bazen de iyi yurekli biri cıkar ve şofore bizden bahseder. Biz onun kim olduğunu bilmesek bile, duyduğunuz minneti o elbette hissedecektir.
10. Omzunda uyuklayan kişiyi rahatsız etmeyenler
Sabahın erken saatlerinde ya da yoğun gecen bir gunun sonunda otobuste uyuklamamak gercekten cok zor. Boyle anlarda kendimize engel olmaya calışsak bile farkında olmadan kafamız duşebiliyor. Yanımızdaki yolcunun omzunda uyukladığımızı fark ettiğimiz anda ilk once utansak da, onun bu durumla ilgili rahatsız olmadığını gormek hayattaki kucuk mutluluklardan birine donuşuyor.