Şizofreninin nasıl bir hastalık olduğu ve şizofrenlerin gunluk hayatlarında neler yaşadığıyla ilgili bilmediğimiz bircok şey var. Bu hastalığın gizemine olan merakımızsa bircok filme ve kitaba defalarca konu oldu.
Şizofreniyle ilgili Reddit ’te yaşanan bir sohbetse internetin en ilginc olaylarından biri oldu. ErosPram adlı yazar Reddit ’te AMA(Ask Me Anything-Bana İstediğini Sor) başlığı altında, ona sorulan soruları yanıtladı. Olayın ilginc yanıysa ErosPram ’ın şizofren bir kadın oluşu ve halusinasyonlar gormesi.
Şizofren olduğunu, gorduğu goruntulerin halusinasyondan ibaret olduğunu bilen ve duyduğu seslerin gercek olmadığının farkında olan yazar, şizofreninin nasıl bir şey olduğuyla ilgili bircok soruyu yanıtladı. ErosPram ayrıca icinde bulunduğu şizofren kişiliklere de sorulan soruları cevapladı.
İşte ErosPram ’a sorulmuş en ilginc sorular ve yazarın/diğer kişiliklerinin verdiği ilginc ve korkutucu cevaplar:
1. Duyduğun ic sesleri ve gorduğun kişileri tarif edebilir misin? Hepsi kadın mı? Gunluk hayatında onlarla nasıl etkileşime giriyorsun?
Duyduğum ic sesler benim icimde yaşıyor. Tek bedende yaşayan farklı insanlar gibiler. Ben de bedene sahip olan kişiyim. Bir şey soylediğimde ya da yaptığımda bu kişiler hemen yorum yapıyor. Fakat bedenin sahibi ben olduğum icin yorumlarını sessizce ve bana saygı duyarak yapıyorlar. Blank/Boşluk ve Little/Kucuk adlı iki kadın ic ses var. Bir de Şeytan (Demon) isimli biri var. Onun icin erkek diyebilirim ama insan gibi gorunmediği ve insan gibi hareket etmediği icin onu tek bir kişiymiş gibi tanımlamak istemiyorum. Şeytan ’ı hem goruyor hem de duyuyorum. Baş etmesi en zor olan da o. Onu gormezden geldiğim zamanlarda cığlık atıyor ama benden başka kimse onu duymuyor. Akşamları da varlıklarını kabulleniyor, onlarla konuşuyorum. Ama bunu toplum icinde yapmıyorum.
2. Bu uc kişiyi ilk ne zaman duymaya ve gormeye başladın?
2 yaşımdayken farklı kişiliklerim olduğunu hatırlıyorum. Annemle eski evimizde yururken iki farlı ses duymuştum. Birisi kucuk bir kız sesi (Little/Kucuk) diğeri de genc bir kızın sesiydi (Blank/Boşluk 16 yaşlarında). Bir de karanlık ve buyuk bir goruntu hatırlıyorum. Sanırım o da Demon/Şeytan ’dı.
3. Gorduğun kişiler sana bir şeyler yapmanı soyluyorlar mı?
Şeytan bana sık sık kendimi oldurmemi soyluyor. Diğerleri de bana surekli bir şeyler yapmamı soyluyor ama yapıp yapmamayı yine ben seciyorum. Ozgur irademle karar veriyorum.
4. Gorduğun ve duyduğun şeyler bir gun yok olursa uzulur musun?
Bunu uzun bir sure duşundum. Sanırım onları ozlerim, Şeytan ’ı bile. Cunku onlar her zaman benimle birlikteydi. Bir sabah uyandığımda kulaklarım ya da burnumun yok olmuş gibi hissettirir. Benden bir parca kaybolmuş gibi olur.
5. Şeytan ’a ve diğer kişiliklerine bir soru sorar mısın? Eğer tek bir dilek hakları olsaydı neyi dilerlerdi?
Şeytan: Cehennemde olmeni isterim
Little: Mor ve pembe midilli isterim. Bir de kendime ait bir beden. Boylece Eros (yazar) yuzerken, ona nefesini daha uzun tutması gerektiğini soylemek zorunda kalmam.
Blank: Guzel bir araba, bir beden ve bir milyon dolar. Boylece bir daha kimseyle konuşmak zorunda kalmam.
6. Şeytan ’ın nasıl gorunduğunu cizebilir misin?
7. Şeytan ’a sorabilir misin, cizdiğin resimle ilgili ne duşunuyor?
Şeytan, cizim yeteneğimin kendim gibi icler acısı olduğunu soyluyor.
8. Şeytana neden senin yanında olduğunu sorabilir misin? Sadistlikten haz duyduğu icin mi seninle birlikte yoksa bir şekilde sana bağlı olduğundan mı senden ayrılamıyor?
Şeytan benimle birlikte doğduğunu soyluyor. Hayatımın ne kadar berbat olduğundan emin olmak icin o da ortaya cıkmış. Kendimi oldurene kadar da benimle birlikte olacağını soyluyor, ki bunun olmayacağına garanti verebilirim.
9. Little sen buyuduğun icin uzgun mu? İkinizin de 5 yaşında olduğunuz donemde ne kadar iyi arkadaş olduğunuzu hayal edebiliyorum.
Ben buyumeye devam edip o buyuyemeyince cok uzuldu. O da buyumeyi cok istiyordu ama buyuyemeyeceğini biliyordu. Gercekten de eskiden cok iyi arkadaştık ve hala ona derin bir ilgi duyuyorum. Benim icin kız kardeş gibi.
10. Şeytan ’a hakim olabilmenin sence bir yolu var mı? Kendini kesmesi ve oldurmesi icin onu ikna etmeye calışsan ne olur?
Şeytan herkesin ondan nefret ettiğini biliyor. Nefrete yol acmanın onun işi olduğunu soyluyor. Bildiğim kadarıyla onu yok etmenin bir yolu yok. Daha once denedim fakat bu sadece onun daha cok bağırmasına ve daha cok guclenmesine sebep oldu. Ondan kurtulabileceğimi duşunmuyorum. Yine de onu engelleyebilmeyi oğrendiğim icin o kadar buyuk bir problem yaratmıyor.
11. Ozel bir soru soracağım icin ozur dilerim ama seks yaptığın zaman neler oluyor? Onları gormezden gelebiliyor musun?
Little seks yapmamdan hoşlanmıyor. Bir koşeye saklanıyor ve ağlıyor. Ama yine de bunun buyumenin bir parcası olduğunu biliyor ve durumu kabulleniyor. Blank ise umursamıyor ve gormezden geliyor. Şeytan da bağırarak ne kadar gunahkar olduğumu ve cehenneme gideceğimi soyluyor. Bense onları gormezden geliyorum ve erkek arkadaşıma odaklanıyorum.
12. Blank, Little ve Şeytan ’a halusinasyon olduklarını soyleyince nasıl tepki veriyor?
Blank gercek olmadığını biliyor, Little gercek ve halusinasyonun farkını anlamıyor. Şeytan ise uydurma olmadığını, gercek olduğunu ve benim kabusum olduğunu soyluyor.
13. Gorduğun şeylerin gercek olmadığını ve şizofren olduğunu ne zaman anladın? Nasıl bir histi?
Anaokuluna giderken fark ettim. Benim dışımda kimsenin hayali arkadaşının olmadığını oğrendim. Kimsesiz ve cok yalnızdım. Kimse benimle birlikte yemek yemek istemiyordu ve hic arkadaşım yoktu. Şeytan ise yalnızlığımın ve acımın her saniyesinden cok hoşnuttu. Ortaokul doneminde evden eğitim gordum ve benim gibi insanlar hakkında araştırma yaptım. Nasıl biri olduğumu anlayınca da terapiye gitmeye başladım (fakat bir yardımı dokunmadı). Giderek daha depresif oldum. Şimdiyse erkek arkadaşımın da yardımıyla daha mutlu biriyim.