
Gunumuzde hala hayvan dostlarımızı yanlış değerlendiren, onlar hakkında bilgi sahibi olmadan yanlış kanılara varan bircok insan bulunmaktadır. Bu durum hayvanlar ve hayvan severler icin oldukca uzuntu vericidir. Ozellikle kediler ve kopekler gibi evimizde, sokağımızda, kısaca her gun her yerde ic ice yaşadığımız canlılarla ilgili ortaya atılan yanlış cıkarımlar gunumuzde mitleşmiş ve herkes tarafından doğru kabul edilir olmuştur. Bu nereden cıktığı belli olmayan mitlerin coğunluğu ya yanlıştır ya da yanlış anlaşılmıştır. Bu listede tuylu dostlarımız kedilerle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlardan bahsederek daha cok insanı bilinclendirmeyi amaclamaktayız.
1. Kediler her zaman dort ayak uzerinde duşer
En bilinen yanlışımızla başlayalım. Kediler her zaman dort ayak uzerine duşmeyebilir. Duşerken bedenini cevirebileceği kadar yuksek bir yerdeyse ayakları uzerine duşecektir ama bu durum kedinin zarar gormeyeceği anlamına gelmez. Nasıl duşerlerse duşsunler kedilerin kemikleri kırılabilir ve ciddi şekilde zarar gorebilirler. Bu mite guvenerek kedinizi yuksek yerlerde korunmasız bir şekilde bırakmak buyuk bir hata olacaktır.
2. Kediler her gun sut icmelidir
Coğu kedi sut icmekten hoşlanır ama gunluk yeterli besinini alan bir kedinin sute ihtiyacı yoktur. Aksine cok fazla sut icmek kedileri ishal yapabilir. Kediniz sutu cok seviyorsa belli aralıklarla az miktarda icmesine izin verebilirsiniz.
3. Evden cıkmayan kedilere hastalık bulaşmaz
Ev kedilerinin hastalık kapmayacağı coğu kişinin doğru bildiği onemli bir yanlıştır. Kediniz evden cıkmıyor olsa bile siz cıkıyorsunuz. Dışarıdan ayakkabılarınız, giysileriniz hatta ellerinizle getirdiğiniz mikroorganizmalar kedinizi hasta edebilir. Evin icinde başka bir hayvan daha varsa birbirlerinin dışkılarından da hasta olabilirler. Bu nedenle kedinizin evden cıkmadığı icin hastalanmayacağı fikrine kapılmayın ve duzenli veteriner kontrollerini aksatmayın.
4. Hamile kadınların kedilere dokunmaması gerekmektedir
Aslında bu durum yanlış anlaşılmış mitlerdendir. Toksoplazma, kedilerde bulunabilen parazitler nedeniyle oluşan enfeksiyonlara verilen isimdir. Normal bir insan vucudunda bu parazitler belirti gostermez ama hamile kadınların bebeklerine ciddi zararlar verebilir. Toksoplazmadan korunmak icin hamile kadınların hamilelikleri suresince kedi dışkısına dokunmaması gerekir. Bu gorevi ailenin başka bir uyesi yaptığı surece evinizde kedinizle beraber mutlu bir hamilelik gecirebilirsiniz. Ayrıca her kedide illa bu parazitler bulunur diye bir şart yoktur. Ciğ et yemeyen ve dışarı cıkarılmayan kedilerin coğunda bu parazite rastlanmaz.
5. Kedilerin bıyıkları onların dengelerini sağlar
Kedilerin bıyıkları onların bir duyu organı gibidir ama dengelerini sağlama konusuna bir katkısı yoktur.
6. Kediler yaralarını yalayarak iyileştirir
Bu da bir diğer doğru zannedilen yanlıştır. Aslına bakarsanız kedilerin yaralarını yalaması iyileşme suresinin uzamasına bile neden olabilir.
7. Kedi tuyu organlarda kist yapar
Oldukca yaygın bir kanı olan hayvan tuylerinin kist yapacağı duşuncesi aslında yanlıştır. Hayvan tuylerinin insan vucuduna kotu bir etkisi yoktur fakat kedinizi duzenli şekilde veterinere goturmuyor ve parazit tedavisi yaptırmıyorsanız, tuylerde bulunan parazitler nedeniyle sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Bakımlı ve sağlıklı bir kedinin tuyleri size asla zarar vermeyecektir.
8. Kedilerin parazitleri insana bulaşır
Kedilerin parazitleri de buyuk bir yanılgı kaynağıdır. Kedilerdeki bazı parazitler tabi ki insana da bulaşabilir fakat bu kediyle temas etmekle olacak bir şey değildir. Bu parazitler genellikle kedi dışkısı ile temas etmekle bulaşır. Yani kedinizin dışkısıyla birebir temas etmediğiniz surece parazitler size bulaşmayacaktır. Ayrıca evde beslediğiniz bir kedi varsa sık sık veterinere goturup parazit tedavisi yaptırırsanız hicbir sorun cıkmayacaktır.
9. Kediler ile bebekler aynı ortamda bulundurulmamalıdır
Bu kesinlikle doğru olmayan bir duşuncedir. Kediler bebeklik doneminden itibaren insanların dostu olabilir ve bebeklerin gelişimlerinde buyuk bir rol oynayabilirler. Cocuğunuzun ilk arkadaşı bir kedi olabilir. Eğer kedinizi duzenli olarak veterinere goturuyorsanız ve herhangi bir sağlık problemi yoksa bebeğinizle beraber harika vakit gecirebilir ve eğlenebilirler. Cocuk psikolojisinde de kedilerin yeri azımsanamayacak kadar buyuktur.
Petle Sayesinde Bu Yanlışlara Son Verin!
Petle sayesinde edinebileceğiniz bir kedi ile doğru sanılan tum bu yanlışlara son verebilirsiniz. Ayrıca bu konuda acemiyseniz yine Petle aracılığıyla kedi sahibi olanlarla goruşur, tum sorularınıza yanıt bulabilirsiniz!
Petle kimdir?
Petle, hayvanlar ve hayvanseverleri bir araya getirebilmek icin tasarlanmış yepyeni bir sosyal platform. Ayrıca “Kayıp & Yuva Arayan” ozelliğiyle, yolunu kaybetmiş bir dost veya yalnız kalmış bir can icin cozumun bir parcası olmayı mumkun kılıyor. Konum bilgisiyle yapılan paylaşımlar sayesinde, ihtiyac anında yakındaki hayvanseverler anında bilgilendirilebiliyor. Bu sayede kullanıcılar hem kendileri hem de cevresindeki kişilerin ihtiyacı olduğunda hayvanların yuvaya kavuşmasında aktif bir rol oynayabiliyor.
Uygulamayı indirmek icin Android kullanıcılarını buraya, İphone kullanıcılarını ise buraya alalım.