Orman okulları ozellikle Avrupa ’da ve Kanada gibi daha bircok gelişmiş ulkede yaygın olarak uygulanan bir eğitim yaklaşımı. Orman okulları, insanın doğadan bağımsız var olmaması gerektiği duşuncesiyle ortaya cıkmış, ve cocukların ağaclık alanlarda, doğayla ic ice eğitim almasına olanak tanıyan bir sistem.
Her yaş grubunu ayrı aşamaların beklediği bu okullarda, profesyonel eğitmenler cocuklara doğal yaşam koşullarında var olma bilincini aşılayarak eğitim veriyorlar.
Bu eğitim yaklaşımı doğanın, yaşamın temel kaynağı olduğuna inanan insanlar tarafından kurulmuş. Orman okullarında, cocukların sosyal, duygusal ve bireysel gelişimi icin profesyonel eğitmenler calışıyor.
1. Orman okulları 1950 ’lerden beri dunyada var olan bir eğitim yaklaşımı. Sadece İngiltere ’de bile binlerce orman okulu bulunuyor
2. Orman okullarında oğrenim goren cocuklar, eğitimlerinin tamamını veya buyuk bir bolumunu acık havada alıyorlar
3. Parklar, ormanlar, doğal alanlara kurulmuş okullar ve bu alanlardaki oyun sahaları ile sınıflar, “Orman Okulları”nın eğitim verdiği yerlerden bazıları
4. Bu okullarda cocuklar toprakla, surekliliği olan guclu bağlar kurma şansı yakalıyorlar
5. Orman okullarında yapılan aktiviteler, koşullara gore değişiklik gosteriyor
6. Orneğin; mevsime, hava koşullarına, bolgedeki hayvan ve ağaclara, eğitmenin yonlendirmesine, grubun deneyimine ve en onemlisi, cocukların nelere ilgili olduğuna gore…
7. Bu okullardaki cocuklar ormanları, dereleri, otları, dağları ve tepeleri oğrenirken tamamen eşit olanaklara sahipler
8. Ve bu okulların eğitmenleri, surdurulebilir yaşam konusunda ozel eğitim almış kişilerden oluşuyor
9. Orman okullarının eğitim felsefesi, doğal yaşamın icinde her yaştan cocuğu cesaretlendirmek, ozguvenli ve yol gosterici bireyler yetiştirmek
10. Cocuklar pozitif doğa aktiviteleri sayesinde, motivasyon kazanarak dunyayla ilişki kurmayı oğreniyorlar
11. Tum dunyada yıllardır yaygın bir eğitim bicimi olan orman okulları, son yıllarda Turkiye ’de de uygulanmaya başlandı
12. 9 yaşında, yabancı bir minik oğrenci: “Orman Okulu, sozcuklerle anlatamayacağınız bir duygu.”
13. Orman okulları her yapıda cocuk icin zaten uygun, ama ozellikle hareketi seven ve dikkati kolay dağılan cocuklar icin muhteşem bir oğrenme yolu
Bonus: Kanada ’da bir orman okulunun oğrencileri 🙂