Her doğa severin hayalini kurduğu şeylerden biri, cevre dostu ve yenilenebilir enerji ile calışan yapılardan daha fazla kurulmasıdır. Hele bir de bu yapıların okul olduğunu duşununce heyecanımız iki katına cıkıyor.
New York ’ta bulunan cevre dostu okul (Kathleen Grimm School), kendi tukettiği enerjinin tamamını uretebilen inovatif bir tasarıma sahip. Ustelik bu ilham verici, cevre dostu eğitim yuvası, bir devlet okulu.
İklim değişikliği gerceğiyle her gun daha korkunc bir şekilde yuzleştiğimiz şu yıllarda, bu tarz girişimlerin daha cok desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz.
1. Catısı yuzlerce guneş enerjisi paneliyle kaplı bu binaya girdiğinizde, sıradan bir eğitim yuvasına adım atmadığınızı hemen anlıyorsunuz
2. New York ’ta bulunan okul, “Sıfır Enerji” kullanılacak şekilde dizayn edilmiş. Bu da şu anlama geliyor; tukettiği enerji kadarını ureten bir yapı sistemi
3. “Sıfır enerji” ozelliğiyle dunyada bir ilki gercekleştiren okul, her yıl tuketmesi beklenen enerji miktarını yenilenebilir guneş enerjisinden sağlıyor
4. Ayrıca okul cok az enerji harcanması uzerine tasarlandığından, gun ışığından maksimum derecede faydanalan bir yapısı var
5. Zekice inşa edilmiş binada, sınıf ve koridorlara eğitim saatleri boyunca gun ışığı erişiyor. Ve elektriğe gereksinim, minimum seviyeye indirilmiş
6. Binanın altındaki gorunmeyen jeotermal kuyular ise gizli bir hazine gibi, her mevsim binanın ısı dengesini sağlıyor
7. Bu okulun oğrencilerinin, sırf okul binaları sayesinde kazanacakları yaratıcılık seviyesini duşunmek bile heyecan verici
8. New York ’ta guzel insanların fikir ve iş birliğiyle kurulmuş bu muhteşem okulun başka yapılara da ornek olmasını diliyoruz