Roma, Paris, Amsterdam, Barcelona gibi şehirlere gitmek icin tatil planı yapmayanların neredeyse hor gorulduğu şu donemde, biraz aykırılık yapmak istedik. Tatil planı yaparken bir sene oncesinden ucak bileti almak, para biriktirebilmek icin yemeden icmeden kesilmek bir tarafa, hepi topu 4 gunluk tatilde kilometrelerce yol yuruyup memlekete Survivor Nagihan gibi donmek, sıkıştırılmış kultur turlarında helak olmamıza sebep oluyor. Butcemize daha uygun, eğlencesi bol yerler de var: Batum gibi! Ne alaka demeyin; ozellikle bu yılın gozde şehri Batum, tatilciler icin tam bir surpriz yumurta.
1. Batum da Batum Karadeniz kıyısında yer alan Batum, Gurcistan Ozer Cumhuriyeti Acara ’nın başkentidir. Batum ’un temiz havası ve huzur dolu atmosferi ile buyulenmemeniz pek mumkun değil. İklimi ılıman, doğası muhteşem, konuk severlik 10 numara. Ustelik para birimleri olan Lari ismi kadar değeriyle de bize yakın. 1 Lari yaklaşık 1,23 tl ediyor. Hatta ve hatta Batum ’a gitmek icin vize derdi cekmek zorunda değilsiniz. İstanbul ’dan ucakla gidildiğinde yolculuk 1 saat 30 dakika suruyor.
2. Ne zaman gitsek?
Batum ’da dort mevsim ılıman bir hava hakim. Yıllık ortalama sıcaklık 5 derece ile 22 derece arasında değişiklik gostermektedir. Temmuz ve ağustos aylarında 28 dereceye kadar yukseliyor. Yani yazın sıcaktan bunalmanız, kışın soğuktan donmanız mumkun değil. Kamp ve trekking sevenler icin ilkbahar en uygun mevsim.
3. Nerede kalsak?
Pek cok Turk inşaat firmasının Batum ’da akın akın otel inşaa ettiğini de hesaba katarsak, burada pek cok 4 ve 5 yıldızlı iyi otellerin mevcut olduğunu soyleyebiliriz. “Yok ben otelci değilim” diyorsanız; sırt cantalı gezginlerin yeni uğrak yeri Batum size pansiyon ve hostel seceneği de sunuyor.
4. Şehir icinde turlamaca Batum cok buyuk bir şehir değil. Onemli turistik noktaları yuruyerek cok rahat gezebilirsiniz. Şehir 13 bolgeye ayrılmıştır. Otobusle, halk arasında marshrutka denilen minibuslerle ya da paraya kıyıp taksiyle (Gurcistan ’da benzin cok ucuz, you know ) rahatlıkla her yeri gezebilirsiniz.
5. Gorulmesi gereken yerler
Birbirinden şirin kafeleri, heykelleri ve parklarıyla 7 km uzunluğundaki Batum Bulvarı kesinlikle gormeniz gereken bir yer. Bulvarın icinde yer alan parklardan biri olan 6 Mayıs Parkı ’nın icindeki Nurigel Golu ’nu (yapay gol) gormeden donmeyin. Şehrin en kozmopolit bolgesi olan Piazza Meydanı ise mozaik ve cam sanatının buluştuğu Avrupa mimarisinden ilginc bir ornek. Adeta meydanlar şehri olan Batum ’un Avrupa Meydanı da icinde yer alan Medea Heykeli ’ni gormek icin ziyaret edilmeli.
6. Ali & Nino Heykeli Kesinlikle kendine ait bir ara başlığı hak eden bu heykel tek başına Batum ’a gitme sebebiniz olabilir. Batum Limanı ’nın yakınında, sahil şeridinde yer alan 7 metre yuksekliğindeki bu heykel, Tamara Kvesitze tarafından metalden yapıldı. Sonsuz aşkı ve ırklar arası hoşgoruyu sembolize eden bu heykel, Ali isimli Azeri genc ve Nino adındaki Gurcu bir kızın arasındaki aşkı anlatmaktadır. Kadın ve erkek formundan oluşan bu heykel her 10 dakikada bir acı değiştirerek ic ice gecmektedir.
7. Gurcu Mutfağı
Ceviz, mısır, peynir, yumurta ve etin hakim olduğu Gurcu mutfağı, yerel lezzetler arayanlar icin bir hazine değerinde. Turk mutfağı ile de benzerlikler gosteriyor. Tabi doğma buyume fast food ’cıysanız orası başka. Batum ’da pek cok fast food zinciri restaurant da mevcut. Ama biz yine de harco corbası, sulguni peyniri, hacapuri ve hinkal gibi Gurcu mutfağına ozgu tatları denemenizi tavsiye ederiz.
8. Gece hayatı
Batum gece hayatı kumar, bar ortamından ibaret sayılsa da şehir bunlardan daha fazla. Başka şehirlerde olduğu gibi bar ve eğlence mekanları tek bir sokakta ic ice değil. Yani şehrin eğlence hayatını gorelim diye her gece aynı sokakta ıkış tepiş gezmek zorunda değilsiniz. Şehrin farklı noktalarında hoşunuza gidebilecek mekanlar mevcut. Gece kuluplerinde yuksek sesli muzik ve cep yakmayan turden alkol tuketimi mevcut.
9. Populer mekanlar nereler?
Black Buddha -bir yerde Buddha isimli bir bar olmazsa orası şehirden sayılmıyor biliyorsunuz- Gardens Cafe, Bk, Cafe Rennes, Lizzaran şehrin en populer mekanları.
10. Konserler, festivaller
Ulkemizde festivalleri, konserleri kacırdığınızı ya da festivallere yeterince iyi isimler gelmediğini duşunuyorsanız rotanızı Batum ’a cevirmenin tam zamanı. Bu yıl 15-24 Temmuz tarihleri arasında Batum ’da duzenlenecek olan Black Sea Jazz Festivalinde inanamayacağınız isimler yer alacak. Quincy Jones & The Global Gumbo All Stars, Miles Electric Band, Ms. Lauryn Hill, The Prodigy, Renegade Brass Band / Jamie Cullum, Nik West / Chris Brown, Marcy Gray, Salio gibi pek cok buyuk isim bu festivalde sahne alacak; bizden soylemesi. Ayrıca 7 Haziran ’da Maroon5 konseri olduğunu da belirtmekte fayda var…
İkna oldunuz mu? Oyleyse sizi ayrıntılı bilgi alıp, tatilinizi planlamanız icin gezimanya adresine bekliyoruz. Gezmedik yer bırakmayın!
Batum Konaklama Onerileri