Aslında dunya uzerindeki mesafelere anlam yukleyen sadece biz insanlarız. Belki de birbirimize ulaşmanın birden fazla yolu vardır. Ve belki de okyanusları aşıp insanlara ulaşmak icin, ucaklara ya da gemilere ihtiyacımız yoktur…
Onur Yuksel, yedi yıldır Gediz fırkateyninde gorev yapan bir deniz astsubayı
Gemicilerin yardım istemek ya da dost edinmek amacıyla binlerce yıldır yaptığı gibi; o da, şişeyle mesaj gonderme geleneğini bir denemek istemiş
İlk mesajlı şişesini 2011 yılında Hint Okyanusu ’na bırakmış Yuksel. Sonraki beş yıl icinde de yaklaşık 500 şişe daha atmış farklı denizlere
Mesajlı şişelerini bıraktığı denizler arasında Atlas Okyanusu, Buyuk Okyanus; Ege, Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz, Adriyatik, İyon ve Umman denizleri de var Yuksel ’in. Ve şişelerin icinde de bir şoyle bir not:
“Merhaba ben bir turistim. Şu an itibariyle bir gemide bulunuyorum. Yeni arkadaşlar edinmek istiyorum. İnanıyorum ki dunya bana yeni bir arkadaş verecektir.” Notun dışında da cam şişeyi bulanların ona ulaşması icin verdiği bir mail adresi bulunuyor.
Ve sonunda onun cağrısına 3 kıtadan 10 kişi cevap vermiş
Deniz astsubayı Yuksel ’e gelen cevapların sahipleri Kenya, Libya, Ukrayna, Malta, Filipinler, Hindistan, Madagaskar, İtalya, Kamerun ve Nijerya gibi ulkelerde yaşıyor.
“1890 ’da Japonya ’da kahraman askerlerimizle batan Ertuğrul fırkateyninin komutanı Ali Bey ’in sevdiklerine ‘Ne olur Allah aşkına bir mektup gonderin ’ dediğini duşundum.”
“Gorev yaptığım sure icinde her seyirde cam şişelerle denize mesaj attım. Attığım şişeleri insanlar bulsa, hepsiyle tanışmak ve birbirleriyle de tanıştırmak istedim. Birbirini hic tanımayan ve cıkar beklentisi olmadan dunyanın pek cok ulkesinden insanın bir araya geleceğini umuyorum.” Boyle anlatıyor bunun aklına nereden geldiğini soranlara Yuksel.
“Deniz, iyi yurekli insanları bir araya getirir.”
Yuksel ’e yapılan geri donuşlerin yıllar sonra olması, bu cam şişelerin yıllarca denizlerde gezdiğinin bir kanıtı. Onun denize attığı cam şişelerden biri Kenyalı balıkcı Malau Omar ’a ulaşmış ve şoyle yanıtlamış Omar mesajı:
“Merhaba yeni arkadaşım. Mektubunu buldum ve seninle arkadaş olmaktan mutlu olurum.”
Astsubay Onur Yuksel, savaş gemileriyle cıktığı yolculuklarda bugune kadar yaklaşık 500 tane mesajlı şişe atmış denizlere. Ve kim bilir belki de haksız sayılmaz… Belki de deniz gercekten iyi insanları bir araya getirir.