Mucizeleri gercekleştiren adama Baba denir. Sırtımızı hesapsızca dayadığımız, en kudretli dayanağımız babalarımız olmasa ayaklarımız yere boyle basabilir miydi? İyi ki varlar, iyi ki hep arkamızdalar. Her biri birbirinden farklı yaklaşıma ve hayat goruşune sahip 9 baba figurunu gelin efsane filmlerin efsane baba karakterleri uzerinden okuyalım.
Tip 1: Yaşar Usta (Gulen Gozler) “Bak beyim, sana iki cift lafım var!” Bu tarihi ayarı bilmeyenimiz yoktur sanırız. Evlatları icin tum dunyayı karşısına alabilecek kadar fedakar, idealist Tip 1 babayı temsil eden daha guzel bir karakter var mı? 1 ’ler idealisttirler, eleştireldirler, mukemmelliği ararlar. Tip 1 babalar evlatlarını yetiştirme, onları koruyup kollama noktasında da idealist olurlar. Oğut vericidirler, dunya goruşu kazandırmaya calışırlar. Bazen cok eleştirel olabilirler, evlatlarından mukemmeli beklerler. Onlar icin onemli olan evlatlarının başkalarından daha iyi olması değil, mukemmel olmasıdır.
Tip 2: Kral Fergus (Brave) Yardımseverlik dediğimizde aklımıza tabii Tip 2 babalar gelir. Sevecen, sıcakkanlı ve evlatları icin her şeyi yapabilecek kadar fedakardırlar. Evlatlarıyla işbirliğine her zaman acıktırlar. Onların fiziksel ihtiyacları kadar duygusal ihtiyaclarını da karşılamaya calışırlar. Bir dertleri varsa dinlemek isterler. Fakat bazen cok yonlendirici ve mudahaleci olabilirler. Evlatları icin en iyisini istediklerinden olsa gerek, kimi zaman siz bir ihtiyacınızı dile getirmeden sizin icin o ihtiyacı karşılamaya calışırlar. Prenses Merida ’nın Kral babası, koskoca kral olmasına rağmen kızıyla kanka gibi takılabildiği, cocukla cocuk olabildiği icin listemizde Tip 2 ’lerin tahtına oturuyor.
Tip 3: Chris Gardner (The Pursuit of Happyness) Tip 3 babalar başarılı olmak icin cok calışırlar ki, evlatları kendisiyle gurur duysun. Onların her ihtiyacını karşılamak ve onları mutlu etmek icin cok cabalarlar. İşkolik olabilirler. Yılmadan calışırlar, asla vazgecmezler, cocuklarına da bunu oğutlerler. Yeri geldi mi karizmatik ve dikkat cekici olurlar. Cocuklarını ozellikle duygusal acıdan motive ederler. Ozguvenli yetişmelerini sağlarlar. “Kimsenin sana bir şeyi yapamayacağını soylemesine izin verme”. İşte boyle guzel oğutlerin sahibi olabilirler. Pursuit of Happiness filmindeki baba karakteri de her turlu zorluğa goğus geren yılmaz bir karakterdir.
Tip 4: Hulusi Baba (Bitirim Kardeşler) Tip 4 babalar ne olursa olsun cocuklarının mutluluğu icin cabalarlar. Sorunları ve karşılaşılan problemler en son onların kulağına gitse de bir şekilde cozum bulanlar yine onlar olur. Neşeli ve babacan tavırlıdırlar. Onların baba olduklarını 200 metre uzaktan bile anlayabilirsiniz. Babalık cehrelerine bile işlemiştir. Hulusi Kentmen Baba ’mızın yeşilcam icin en buyuk baba figurlerinden olduğu aşikar ve Bitirim Kardeşler filminde oynadığı tatlı ama sert baba rolu ise gorulmeye değer.
Tip 5: Don Vito Carleone(The Godfather) Tip 5 babalar cocuklarını gercekten cok severler ama bu sevgiyi gosterirken biraz problem yaşayabilirler. Marlon Brando ’nun efsane oyunculuğu ile dunya klasikleri arasına giren Baba filminde olduğu gibi. Duzenli olmayı severler ve her şeyin bir duzene tabi olması gerektiğine inanırlar. Şımarıklığa yer yoktur onların hayatında. Herkes kendi gorevini bilmeli ve ona gore davranmalıdır… Ne kadar zor olurlarsa olsunlar aslan gibi yurekleri vardır.
Tip 6: İskender Cınar(Leyla İle Mecnun) Tip 6 babaları tarif etmek icin sizi videoyu izlemeye davet ediyoruz… Ahmet Mumtaz Taylan ’ın etkileyici sesinden Mecnun ’un babası İskender ’in babalık tarifi. Kendisi nasıl baba olduğunu cumle aleme anlatıyor. Diyecek hicbir şey yok. Babalık nasıl bir şey oğrenmek istiyorsanız mutlaka ona kulak verin.
“Sonra hastaneye gittik Erdal. Bekledim… Bekledim… Bekledim… Bekledim… Bekledim…Bekledim… Of.. Cok bekledim be Erdal. Sonra kapı acıldı. Cocuğu kucağıma bir verdiler Erdal. Zaman durdu biliyor musun? Zaman durdu. Her şeyi unuttum. Bildiğim her şeyi unuttum artık. Boyle aldım onu, bağrıma bastım. Bir daha hic cıkmasın istedim. Kokusunu cektim icime. Genzime hayat doldu Erdal. Kendini dunyanın en guclu adamı gibi hissediyorsun. Babasın sonucta.”
Bu replik ne kadar duygusal olduklarını anlatmaya yeter sanıyoruz ki… Cocuklarına hep soylenseler de onları canlarından cok severler.
Tip 7: Memnun Kaygısız (Kaygısızlar) Tip 7 babaları kriz anlarını fırsata cevirebilecek yeteneğe sahiptirler. Kurnazlıklarını kimi zaman kendileri kimi zaman da cocuklarının iyiliği icin kullanırlar. Onlar icin problem diye bir şey yoktur olumsuz bakış acısı vardır ve o bakış acısı değiştiğinde problem de ortadan kalkmış olur. Akıllıdırlar ve cocuklarının da akıllı olmasını isterler. Onların başarılarıyla gulerler. Espri yetenekleri ise fazlasıyla gelişmiştir. Eğlenceli yapıları tum aileyi mutlu etmeye yetebilir.
Tip 8: Guido Orefice (Hayat Guzeldir) Tip 8 babaları ise hayal guclerine hayran olunan baba modelidir. Sizinle arkadaş gibidirler. Babadan cok sırdaş rolu ustlenirler. Hayat guzeldir filmindeki Guido ’nın; cocuğuna esir kampı kadar korkunc bir gerceği sanki bir oyuna başlıyorlarmış gibi lanse etmesi nasıl bir baba olduklarını anlatmaya yeter de artar bile. Filmin son sahnesi ise efsanedir.
Tip 9: Antonio (Bisiklet Hırsızları) Tip 9 babalarına gelince. Onlar sert yapıdadırlar. Sportmendirler ve cocukları icin her şeyi goze alabilirler. Başarısız olmaları onları yıldırabilecek bir durum değildir. Başarılı olana dek denemeye devam ederler. Oyle bir babaya sahipseniz arkanıza yaslanın ve sadece ona guvenin. Ne kadar uzun surduğu muhim değil babanız sorunu bir şekilde halledecektir.
Tip 10: Jack Byrnes( Zor Baba) Tip 10 babalarımız ise filmin adından da anlaşılacağı uzere zor ama eğlenceli baba turumuzdur. Cocuklarını olesiye kıskanırlar. Cunku cocukları onların gozbebeğidir. Ne olursa olsun kontrol onlardadır ve oyle olduğu icin her zaman rahat gorunurler. Hicbir konuda telaş yapmazlar. Bu rahatlıkları kıyafetlerine bile yansır.
Son olarak…
Rahatına duşkun olanların tercihi Dockers, tum babaların Babalar Gununu kutlar!