
Hepimizin bu dunyadan gecip gideceği fikrinin urkutuculuğune karşı, bu dunyaya kendimizden bir iz bırakma duşuncesi garip bir şekilde bizi rahatlatıp imdadımıza yetişiyor. Cunku gun gelecek biz gideceğiz, kuşlar gidecek, balıklar gidecek; her şey ve herkes yok olacak. Sonrası mı? Onu biz de bilemiyoruz.
Sonra da terk edilmiş ve canlılığın sona erdiği eski gezegenemize gelen uzaylılar, belki de bize dair hicbir şey bulamayacaklar. Gezegenemize yerleşecekler ama bir deniz sesi, kuş cıvıltısı duyamayacaklar. Yazık değil mi?
Neyseki bu korkutucu senaryo tamamen yazarın hayal dunyasına ait. Ama gerceğe donuşurse bile, uzaylılar doğadaki muhteşem seslerden mahrum kalmayacaklar. Cunku doğadaki tum seslerin kayıt altına alındığı bir doğa ses kutuphanemiz var. Ve dunyanın en buyuk doğa ses kutuphanesi, artık online olarak erişilebilir durumda. Bu sesleri dinlemek, insanı bir yandan boyle deli duşuncelere gark ediyor; bir yandan da garip bir şekilde mutlu ediyor.
Macaulay Kutuphanesi, dunyanın en buyuk doğa ses kutuphanesi. Cunku an itibariyle, 9 bin turun 150 binden fazla ses kaydını, online veri tabanında barındırıyor
Kutuphane Muduru Mike Webster “Ses koleksiyonumuz dunyanın en buyuk ve en eskisi.” diyor bu kutuphane icin. “Ve şimdi de en erişilebiliri. Şu anda da arama fonksiyonlarını iyileştirme, insanlardan da kayıt toplama ve kullanıcıların doğrudan ses kaydı yukleyebilecekleri bir alt yapı oluşturmaya calışıyoruz. Hedefimiz mumkun olan en geniş kitleye, mumkun olduğunca yararlı bir kutuphane oluşturmaktır.”
Koleksiyonda bulunan tum doğa seslerini dinlemeniz tam 7513 saatinizi alıyor
Ornitoloji Cornell Universitesi Laboratuvarında, 10 terabayt uzerinde ses kaydı bulunuyor.
Koleksiyona 1929 yılında başlandı ve veri tabanın bugunku haline getirilmesi araştırmacıların onlarca yılını aldı
Ve hala dunyada var olan kuş turlerinin kayıtlarının alınmasının ne kadar sureceği belli değil.
Koleksiyonda sadece kuşların cıvıltıları değil, yeryuzunde bulunan tuyler urpertici canlıların da kayıtları bulunuyor
Balinalar, bocekler, ayılar, filler, primatlar ve daha niceleri…
Calışma ekibi sadece ses tasarımcıları tarafından elde edilen sesleri değil; dunyanın her yerinden gelen amator kayıtları da toplamaya calışıyor
Yani doğa sesleriyle ilgilenen herkesin verileri, koleksiyon kapsamında dijital ortama aktarılıyor.
Koleksiyonun ilk kaydı 1929 ’da bir bahar gununden ve Cornell Lab. kurucusu Arthur Allen tarafından kaydedilmiş
Bu kaydın ismi: Song Sparrow sounding much as they do today. Dinlemek icin sizi şoyle alalım.
Bir parcasını caz klarnetin bir parcasını da bir lemur iniltisinin oluşturduğu John Coltrane ’ye ait olan kayıt ise koleksiyonun en ilgi goreni
Kaydın ismi: Indri. Dinlemek icin sizi şoyle alalım.
1992 yılında Adirondacks Golu uzerinde alınan bir kayıt…
Kaydın ismi: Common Loon. Dinlemek icin sizi şoyle alalım.
Ve denizayılarından kesik kesik cıkan cekic sesleri
En duzensiz inşaat projesi olarak isimlendiren kaydı dinlemek icinse sizi şoyle alalım.
“Bu sesleri dinlemek sadece eğlenceli olmuyor. Siz hicbir denizayısı sesi duydunuz mu? İnanılmaz bir duygu.”
Boyle soyluyor kutuphane muze mudur Greg Budney. Sitedeki sesleri dinlemek ne yazık ki ucretsiz değil; ancak ucretsiz ulaşabileceğiniz sesler de mevcut. Dilerseniz kutuphaneye buradan erişebilirsiniz.