Kalabalık şehirlerde, yediğimiz onumuzde yemediğimiz arkamızda dururken; israf uzerine duşunecek cok fazla vakit bulamıyoruz elbet. Oysa her gun artan ekmeklerimizle en azından bircok sokak hayvanının karnı doyabilir. Ya da bu israfın onune gecmek icin başka yollar bulunabilir. -Tabii eğer istenirse-
Neyseki biz bu kargaşanın icinde sadece kendimiz icin yaşarken; bir yerlerde, başka canları duşunen guzel yurekli insanlar var. Tıpkı 75 yaşındaki Zinnur Dede gibi…
Tanıştıralım: “Zinnur Dede” 75 yaşında ve İzmir ’de yaşıyor
İzmir-Bayraklı ’da yaşayan Zinnur Celik ’e cocuklar “Zinnur Dede” diye hitap ediyor. Zinnur Dede, 55 yıl once Bayburt ’tan İzmir ’e goc etmiş, asıl mesleği ise muteahhitlikmiş. Bir suredir de yaşı ilerlediği icin emekli hayatı yaşıyor.
Zinnur Dede, hayvanları cok seviyor;israftan nefret ediyor; ozellikle de ekmek israfı onun canını cok acıtıyormuş
İzmir ’de tahmini olarak 35 ton ekmeğin cope atıldığını soyleyen Zinnur Dede, insanların yiyemedikleri ekmekleri cope atmak yerine yem olarak değerlendirebileceklerini soyluyor.
Bu yuzden, yıllar once, iş yerlerinden topladığı atık unlu mamulleri yeme donuşturerek sokak hayvanlarını beslemeye ve satıp ihtiyac sahiplerine yardım etmeye başlamış
Zinnur Dede, emekli olduktan sonra, evinin garajında ekmek kurutma, doğrama ve oğutme sistemi oluşturarak; sadece bu iş icin aldığı arabasıyla her gun fırın, lokanta gibi yerleri gezerek atık urunleri toplamaya başlamış. Ve yaklaşık 15 yıldır da bu işi yapmaya devam ediyor.
Dukkan sahiplerinin duyarlılık gostererek onun icin artan urunleri sakladığını soyleyen Zinnur Dede, sozlerine şoyle devam ediyor: “Bunları toparlıyoruz, evde yem haline getiriyoruz. Kuşlara, sokak hayvanlarına veriyoruz. Fazla kalanı da yem olarak hayvancılara satıyorum. Oradan da birkac kuruş geliyor. Bu işlerde bana yardımcı olan arkadaşıma ucretini veriyorum, kalan parayı da ihtiyac sahibi insanlara, kanserli hastalara veya yetimlere veriyorum.”
Zinnur Dede ’nin evinin onunde bir de; insanların istedikleri zaman ekmek bırakabilmesi icin yaptığı ekmek toplama kutusu var
İnsanların hicbir şey yapmıyorlarsa, en azından artan ekmeklerini buraya bırakabileceklerini soyleyen Zinnur Dede, israf konusunda daha fazla bilinclenmek gerektiğini vurguluyor.
Kendisinin paraya ihtiyacı olmadığını soyleyen Zinnur Dede “Sırf Allah rızası icin, ahirete yatırım icin insanların bu işi yapmasını tavsiye ederim. Yapsınlar, guzel bir iş.” diyor ve ekliyor: “Dunyanın hicbir zevkinde gozum yok.”
Zinnur Dede, kendi semtinde elinden geldiğinde bu israfın onune gecmeye calışıyor. Bu sayede hem sokak hayvanlarının hem de ihtiyac sahiplerinin karnı doyuyor. Peki ya bizler yaşadığımız kalabalık semtlerde, hergun hangi besinleri bu şekilde israf ediyoruz? Verecek net bir cevabımız yok belki ama Zinnur Dede, hikayesiyle, bize aslında bu israfın onune gecmenin sandığımız kadar zor olmadığını kanıtlıyor.