“Nerede eski bayramlar aah ahh..” diyenlerden misiniz bilemiyoruz ama cocukluktaki bayram adetlerinin giderek azalmasından hic de şikayetci olmayan buyuk bir kitle var, bilesiniz. Zira, cumbur cemaat Merzifon ’dan gelen halalar, geceleri kurulan yer yatakları uzerinde zıplamalar, kuzenlerle gizli gizli tepsiden baklava tırtıklamalar cocukken guzeldi. Buyuyup işlerin ucundan tutma yaşına eriştiğinizde bayramın anlamı tum koca kristal avizeyi boyun fıtığı olma pahasına da olsa parlatmak; bufe, vitrin gibi ailenin manevi değerlerinin saklı olduğu garip dolapların tozunu almak, ust uste yedi ev ziyareti yapıp bir takım akrabalara neden bekar olduğunuzu izah etmek haline donuşuyor.
Tum reklam filmleri eski bayramları ove dursun, yıllık izinden duşmeyen 10 gunluk cillop gibi tatili, şu guneşli yaz gununde değerlendirmek icin can attığınızı hepimiz biliyoruz. Eh, gel de bunu aileye izah et. Herhangi bir gonul koyma olayı yaşanmadan, tatil mevzusunda el sıkışarak uzlaşabilmeniz icin işte size bir kac oneri.
1. Bayram tatilinden onceki hafta sonunu ailenizle gecirin.
Cat kapı yanlarına giderek şaşırtacağınız aileniz uzerinde surprizlerle dolu bir insan olduğunuz algısını yaratın. Salak değiller, bir sonraki hafta Kaş ’tan arayacağınızın farkındalar.
2. Ne kadar uzakta oturan hısım, akraba, kuzen varsa hepsini arayın.
“Annem sizi cok ozledi, keşke bu bayram bana şoyle 10 gunluğune kalmaya gelseler de hasret gidersek diyor kadıncağız” diyerek ikili kanepelere kadar size yatacak yer kalmayıncaya dek eve misafir toplayın.
3. Evlilere ozel:
“Bu bayram kayınvalidemlere gideceğiz,diğer bayram sizdeyiz” ayağı yapın. Kayınvalideye de aynı yalanın tersini uydurun.
4. Şair ruhlu kesilin.
“Ah anneciğim bu bayramlar hep huzunlendirir beni. Hele o Nurten yengemin dolmaları yok mu; icimdeki cocuğun ayak sesleri sanki… Yooo anneciğim yooo… Musaadenle bu bayramda Olimpos ’ta biraz yalnız kalıp duşunmek istiyorum…”
5. Eften puften bir akraba krizi yaratın.
Durduk yere birilerine kusup “ben onunla aynı tepsiden baklava yemem” tribine girin. Baktınız herkes sizi barıştırma derdinde, tartışmanın capını genişletin. Dededen kalan dukkanın kirasını neden dayınızın aldığı, Nagehan teyzenizin cocuklarının neden bu kadar kıymetli olduğu gibi konuları acın. En az uc bayram kafa dinlersiniz.
6. Emsal dava sunun.
Diğer kuzenler niye surekli tatildeler de bir siz nişanlarda tepsi tutan kızlar gibi hep ortadasınız cevap versinler.
7. Seyahatinizin iş sebepli olduğunu ortaya surun.
Sanki calışarak Turkiye ’nin cari acığını siz kapatıyormuşsunuz, siz olmazsanız ulke batarmış gibi havalara girin. Tabi sonra keko gibi Bozcaada ’dan fotoğraf paylaşmayın.
8. Evlenin.
Maksat sırf baklavadan, borekten, dolmadan kacmaksa duğununuzu bayrama denk getirin. Siz tek tek akrabaları dolaşacağınıza, onlar size gelsin. Hem maddi, hem manevi kara gecin. Şimdi onlar duşunsun!