Bazı meslekler cebinizi buyuk paralarla doldurur ve kişiye verdiği tatmin bir başkadır. Ama bazı şeylerin insana hissettirdiklerini de, hicbir para karşılayamaz.
İnsan ne ile yaşar sorusunun tek ve evrensel cevabı; bizce “sevgi”. Sadece sevginizi ve enerjinizi vererek, hem birilerini mutlu edebilir; hem de kendiniz mutlu olabilirsiniz. Biz de bu yuzden, belki bir parca vaktinizi ayırarak yapabileceğiniz gonullu işleri bir araya getirdik. Kim bilir, belki boyle bir arayış icindesinizdir ve bu liste sizi harekete gecirerek birilerinin yuzunun gulmesine sebep olur.
1. Turk Eğitim Gonulluleri Vakfı(TEGV)
Amacı ilkoğretim cağındaki cocuklar icin eğitim programları ve etkinlikler oluşturmak olan Eğitim Gonulluleri Vakfı, dilerseniz sizin de, kendi bilgi ve beceriniz doğrultusunda ‘etkinlik gonullusu ’ ya da ‘eğitmen gonullusu ’ olarak cocuklara destek olmanızı sağlıyor. Yapmanız gereken tek şey ise once gonulluluk koşullarını inceleyip bir form doldurmak. Sonra da 1 ile 5 gun arasında değişen eğitimlere katılmak.
Gonullu olmak icin sahip olmanız gereken ozellikler ise şu şekilde:
-18 yaşını bitirmiş olmak,
-En az lise mezunu olmak,
-Vakfın amac, vizyon ve misyonunu benimsemek ve
-Vakfın belirlediği etkinlik ve faaliyetlere somut katkıda bulunabilecek eğitim, meslek ve kişilik ozelliklerine sahip olmak.
Başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.
2. Hayvan Hakları Federasyonu(HAYTAP)
Hayvan Hakları Federasyonu, bu konuda calışmak isteyen dernekleri ve gonulluleri bir catı altında birleştirmek isteyen bir yardım kuruluşu. Kuruluş bir hevesle onlara başvuran ama ihtiyac durumunda yanlarında olmayan arkadaşlar sebebiyle, gonullu olmak icin başvuran kişilerin bazı basit calışmalarla once kendini ispat etmesini istiyor. Cunku kuruluşun tamamı tek tek hayvan kurtarmak yerine binlercesine ulaşmak icin elini taşın altına koyan insanlardan oluşuyor.
Gonullu olmak icin ilk aşamada, internet uzerinden HAYTAP uyeliğinizi gercekleştirmeniz ve HAYTAP ’ın yaptığı calışmalarla ilgili gerekli bilgiyi edinmeniz yeterli. Sonrasıyla ilgili bilgi sahibi olmak icinse bu broşuru inceleyebilirsiniz.
3. Altı Nokta Korler Derneği
Bu koklu dernek uzun yıllardır, gorme engelli insanların kendilerine yetebilmesi ve toplumla butunleşebilmesi amacıyla, şehirlerdeki halk eğitim merkezleriyle işbirliği halinde yararlı faaliyetler duzenliyor. Ve eğer isterseniz siz de Altı Nokta Korler derneğinde gonullu eğitmen, gonullu asistan, ofis gonullusu, sesli kitap okuma, danışmanlık(hukuk, psikoloji v.b), etkinlik destekleme, etkinlik organizasyonu, sponsorluk, bağış hizmetleri gibi alanlarda gonullu olabilirsiniz. Gonulluluk başvurusu icin sizi şoyle alalım.
4. Cocuk Hizmetleri Genel Mudurluğu
Cocukların yanında gonullu abla-abi olarak yer almak isteyen kişilerin, Aile ve Sosyal Politikalar Mudurlukleri, İlce Mudurlukleri ve bağlı kuruluş mudurluklerine dilekce ile başvurması gerekiyor. Gonullu kişilerden:
– T.C. Kimlik Numarası
– Adli sicil kaydının bulunmadığına dair yazılı beyan
– Sağlık Raporu
– Gonullu başvuru formu doldurmaları isteniyor. Sonra da bu belgeler Mudurluk tarafından değerlendirilip buna gore kabulu yapılıyor.
5. Barınak Gonullusu Olmak
İstanbul ’da bulunan tum hayvan barınakları, gonullu desteğe acık. Daha once hazırlamış olduğumuz bu listeden, İstanbul ’da bulunan barınakların iletişim bilgilerine ulaşabilir ve buralarda gonullu olarak hayvan dostlarımıza destek olabilirsiniz. (İstanbul ’daki ve Turkiye ’deki Hayvan Barınakları) Ayrıca mamasepeti.com uzerinden de gonullu olmak istediğiniz barınağı secerek bu gonulluluk formunu doldurup bir an once yola koyulabilirsiniz.
6. Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği
Ulkemizde bulunan tum ortopedik engellilerin eğitim, sağlık ihtiyaclarına katkıda bulunarak sosyal dayanışmalarını sağlamak amacıyla kurulan bu ailede gonullu olarak:
-Engellilere duzenli eğitimler verebilir
-Sosyal faaliyetler duzenleyebilir
-Duzenlenen sosyal faaliyetlerde aktif rol alabilir
-Belirledinen zamanlarda dernek uyesi engellilerle birebir vakit gecirebilir
-Engellilerin okuma-yazma oğrenmelerini ve meslek kazanmalarını destekleyebilir
-Tedavisi gereken engellilere meslekleri ile paralel sağlık hizmeti verebilir
-Dernek ile ortak projeler uretebilir, diğer gonullulerle bu projelerin yurutulmesini sağlayabilir
-Tekerlekli Sandalye, Yardım Paketi dağıtımlarında gorev alabilir
-Dernek standında durarak derneği tanıtabilirsiniz.
Gonulluluk formu icin sizi boyle alalım.
7. Acil İhtiyac Projesi Vakfı
Vakıf gonulluleri, 1993 ’ten beri cevrelerinden giyecek, erzak, eşya ve kitap toplayarak Turkiye ’nin ulaşılması guc bolgelerine yardım gonderiyorlar. Vakfın gonullusu olmak icinse, başkaları icin yapılabilecek bir şeyler olduğuna inanmek ve sadece yardım amacıyla topluma hizmet etmeyi istemek yeterli. Acil İhtiyac Vakfı ’nda gonullu olarak siz de ofis calışmalarına yardım, stand Gorevlisi, gonullu abla-abi, sağlık yardımı gibi konularda ihtiyac sahipleriyle buluşabilirsiniz. İletişim icin sizi boyle alalım.
8. LOSEV
Hepimizin bildiği gibi LOSEV, 1998 ’den beri ulke genelinde bulunan losemili cocuklar ve onların ailelerine maddi-manevi destek olmaya calışan koklu bir vakıf. Ve bu vakfın losemili cocuklara destek olmak isteyen herkese kapıları sonuna kadar acık. Ustelik kucuk-buyuk, kadın-erkek, calışan-emekli demeden; herkesin bu cocukları yaşama bağlamak icin yapabileceği bir şey var. Tek yapmanız gereken buradan gonulluluk formunu doldurmak.
9. Huzur Evleri Kurma ve Yaşatma Derneği
Henuz kayıtlı bir gonulluluk sistemine sahip olmayan dernekte, gonullu olarak yer almak icin yapmanız gereken şey dernekle direkt olarak iletişime gecmek. Gonullu olmak isteyen kişilerden en fazla beklenen şey, huzur evlerinde ikamet eden yaşlıların duzenli olarak ziyaret edilmesi. Cunku bu ziyaretlerin bir devamlılığı olması, oldukca onemli. Ziyaretlerin dışında ise gonulluler, dernek icin her turlu yardımı toplayarak ya da ceşitli etkinlikler duzenleyerek derneğe yardımcı olabilirler. İletişim icin sizi boyle alalım.