Yaşanılan tum tartışmalarda kuşkusuz haklı olan bir taraf vardı; tabii haksız olan taraf da. İğneyi kendimize batırmak konusunda her ne kadar yeteneksiz olsak da hatalarımızı anlayıp karşımızdaki kişiden ozur dilemek buyuk bir olgunluk gostergesidir. Kucucuk bir ozur bazen asla birleşmeyecek yolları birbirine bağlar…
1. Ozur dilemek karşı tarafa ”Seni onemsiyorum” mesajı gondermektir
Ozur dilemek adım atmaktır, adım atan insan karşısındakinin duygularına onem veren insandır. Ozur dilemek bizi alcaltmayacağı gibi onur duyacağımız bir davranıştır.
2. Ozur dilemek egolarını alt edebilmektir
Her insan egolarının durtuleri doğrultusunda hareket eder, kimimiz egolarımıza esir duşerken kimilerimiz onları alt edebilir. Ozur dilemek de karşımızdaki insanı egolarımızı yok sayacak kadar onemsediğimizin kanıtıdır.
3. Ozur dilemek yapılan bir hatanın tekrarlanmayacağının guvencesi gibidir
Hepimiz insanız, hata yapmamızdan daha doğal bir şey olamaz. Hatamızın farkına varıp ozur dilediğimizde ise o hatayı tekrarlamayacağımızın en azından tekrarlamamaya calışacağımızın garantisini vermiş oluruz.
4. Ozur dilemek uzlaşmacı bir tavır sergilemektir
Cağımızın sorunların biri iletişimsizlik ve kişiler arası uzlaşmanın sonsuz zorluğu. Ozur dilemek ise uzlaşmanın en onemli adımıdır. İlk adımı attığımız zaman gerisinin geleceği zaten aşikardır.
5. Ozur dilemek anlamsız kuslukleri bitirmektir
Hayatın kısa oluğunun farkına varıp sonlandıramadığımız kusluklerin olması kadar sacma bir şey yoktur. Birbirimizi yarın gorebileceğimizin garantisi yokken sınırlı vaktimizi kus kalarak harcamak buyuk aptallık. Ozur ise bu kapının anahtarı.
6. Ozur dilemek sağlam bir karaktere sahip olmak demektir
Karakteri sağlam insan hayatın her alanında onde demektir. Karakterimiz kendimize verdiğimiz onemin karşılığıdır. İc dunyamıza ne kadar cok yatırım yaparsak o kadar sağlam bir karakterimiz olur.
7. Hatalar ne kadar buyuk olursa olsun ozur dilemek her zaman icin bir umuttur
Evet oyle hatalar vardır ki bazen bir ozur yeterli olmaz, ama o kocaman buzlar icin iyi bir eritme aracı olabilir.
8. Ozur dilemek sevgiyi gostermenin en iyi yollarından biridir
Bazen bu iki kelimelik cumle diğer bir cumleyle eş değer olur. Yani ”Seni seviyorum” la.
9. Ozur dilemek bir şansı daha haketmenin en kolay yoludur
Dunyanın en kolay formulu belki de. Sevdiklerimiz icin bunu yapmak cok da zor olmasa gerek.
10. Ozur dilemek insanın hatalarıyla yuzleşmesidir
Bazen hatalarımıza karşı yenildiğimiz olur. Asla farkına varamayız yaptığımızın bir hata olduğunun. Bazılarımız da farkında olsa bile ozur dilemeyi bir turlu başaramaz. Oysa hatalarımızla yuzleşmek bizi daha olgun, daha bilincli biri yapacaktır kuşkusuz.