Gunumuzde yurt dışında bir universitede okumak cok uzak bir ihtimal değil. Oğrenci değişim programları, burslar, krediler, vs. derken yurt dışında oğrenim gormek bazen cok daha ucuza bile gelebiliyor. İllaki 4 yılınızı orada gecirmek zorunda değilsiniz, Erasmus gibi programlar sayesinde bir sure de olsa eğitim gormeniz mumkun olabiliyor. Yuksek lisans, doktora, vs. icin de gitmek mumkun.
Yurt dışında oğrenim gormek sadece aldığınız eğitim bakımından onem arz etmiyor. Hayatınızın geri kalanında size katacağı cok daha kıymetli şeyler var. Sadece birazdan okuyacağınız tecrubeleri edinmek icin bile bu ihtimali değerlendirmek de fayda var.
1. Farklı bir kulturu tanımak, yeni yerler gormek icin yurt dışında okumaktan daha iyi bir secenek yoktur.
Bir turist olarak gidip, 1 hafta dolaşmaya benzemez orada bulunmak. O kulturu en derinine kadar oğrenirsiniz.
2. Yabancı, kimseyi tanımadığınız, dilini, yolunu bilmediğiniz bir yerde kendinize bakabilmek, yaşamınızı surdurebilmek ozguveninizi arttırır, kendinize olan guveninizi tazeler.
3. Yurt dışında okumuş olmak CV ’nizde bir yıldız gibi parlayacaktır, iş goruşmelerinde iş verenlerin ilgisini gorene kadar bekleyin.
4. Yurt dışında okumanın farkında olmadığınız bir başka faydası ise ulkenizde olmayan farklı konular uzerinde eğitim alma şansınızın olmasıdır.
5. Yeni insanlarla tanışacağınızı, uzun soluklu ilişkiler kuracağınızı da soyleyelim, uluslar arası bir cevre edineceksiniz.
6. Cok caba sarf etmeden, kurslara para yatırmadan bir dili en guzel şekilde kaynağından oğrenme fırsatını yakalayacaksınız.
7. Gelecekteki kariyerinizde size cok yardımı dokunacak bağlantılarınız olacak, farklı iş kollarından cok sayıda insanla tanışma fırsatı yakalayacaksınız.
8. Yepyeni, farklı, değişik bir mutfakla karşılaşacaksınız, aklınıza dahi gelmeyen şeyleri tatma fırsatı onunuze serilecek.
9. Kendinize dair, daha once hic bilmediğiniz yonlerinizi keşfedeceksiniz, guzunuzu, zayıflıklarınızı, sınırlarınızı, vs. gorme fırsatını yakalayacaksınız.
10. Yabancı bir ulkede yaşamaya alıştıktan sonra, başka bir yerde bir kariyer oluşturma ihtimali size hic de uzak gelmeyecek, bu sayede iş imkanlarınız genişleyecek.
11. Kıymet bilmeye başlayacaksınız, daha once burun kıvırdığınız bir takım şeylerin değerini anlamanız icin eşi benzeri olmayan bir şansınız olacak.
12. Yabancı bir ulkede okurken boş vakitlerini calışarak değerlendirmek hem maddi acıdan size soluk aldıracak hem de kendinizi test etme imkanı verecek.
13. Yabancı bir ulkede calışmak size yeni bir ufuk kazandıracak, vizyonunuzu genişletecek, farklı bakış acıları kazandıracaktır, ulkenize donduğunuzde bunun cok faydasını goreceksiniz.
14. Bircok oğrencinin, eğitim hayatındaki en iyi yıllarını yurt dışında gecirdikleri yıllar olarak belirttiğini de unutmayın, eşsiz tecrubeler yaşayacaksınız.
15. Olmeden once mutlaka gormeniz gereken yerler listenizde yer alan pek cok mekanı gorme şansını yakalayacaksınız.
16. Sosyal becerilerinizin inanılmaz derecede gelişeceğini soylemiş miydik? İnsan ilişkileriniz hic ummadığınız derecede gelişecek.
17. Hayatınızın geri kalanını surdureceğiniz yeni ulkenizi bulmanız da olası, bircok insan hayatının geri kalanını eğitim aldığı ulkede devam ettiriyor.
Bonus – Hayatınızdaki gercek arkadaşlarınızı gormek icin de bir fırsat yurt dışında okumak; sizi aramayı, size yazmayı hic bırakmayan dostlarınızı cok acık gorebilirsiniz.