
Ne yazık ki hepimizin hayatında “ilgi manyağı” olduğunu duşunduğumuz ve maruz kaldığımız her an bizi yoran insanlar var. Bu tarz insanların teşhisini ise, onlarla gecireceğiniz bir kac saatte koymanız mumkun. Cunku o kadar bariz ozellikleri var ki, dikkatinizden kacması imkansız. İster istemez insan duşunuyor: “Acaba niye boyle sorunlu?”, “Ruhum sıkıldı, ne yapsam da goruşmesem?”…
İşte bu ilgi manyaklığının altında kuru kuru “ilgi cekme” yatmıyor olabilir. Siz, “Hangimiz normaliz ki” deyip, bu tarz insanları anlamaya calışıyor olabilirsiniz ama biz bununla yetinmiyor ve cevrelerinde bulunan insanların hayatını ciddi bicimde zorlaştıran bu ilgi manyağı insanların kişilik ozelliklerinin derinlerine iniyoruz… Hazırsanız elbette.
Histrionik kişilik bozukluğu; aşırı duygusallık ve aşırı dikkat cekme isteği ile kendisini gosteren bir kişilik bozukluğudur.
Bu kişilik bozukluğuna sahip insanlar, başkalarının ilgisini cekebildikleri surece son derece neşeli, heyecanlı, cilveli veya capkındır.
Bunun tam tersi bir durumda ise, ortamdan kendilerini tamamen soyutlarlar ve cevresindekilerden “Ne oldu, nasılsın?” gibi sorularla ilgi gormeyi hedeflerler.
Ama kendilerini, bulundukları topluluğun odağı gibi hissettikleri surece, insan ilişkileri cok kuvvetlidir.
Genelde yetişkinlik doneminde ortaya cıkan ve daha cok kadınlarda gorulen bu kişilik bozukluğuna sahip insanlar, surekli bir onay arayışı icindedirler.
Duşunceleri ve duyguları surekli olarak değişir; başlarına gelen her olayı dramatize ederek buyuturler ve buna bağlı olarak da abartılı tepkiler gosterirler.
Yeni tanıştıkları insanlarla, sarılmak, opmek gibi hareketlerle samimiyet kurabilir; hatta sırlarını anlatabilirler.
İlişkilerde daima yakın olma taraftarı olurlar; bu sebeple de karşılarına cıkan her insandan etkilenebilirler.
Kadın hastalar genelde fazlaca cilveli, erkek hastalar ise cekici ve etkileyicidir. Yani bircok insan icin bu boyledir. Ancak diğer bir coğunluk ise, bu insanları fazlasıyla itici bulur.
Histrionik kişilik bozukluğuna sahip insanların cevrelerine karşı cizdikleri imaj, aşırı derece “dost canlısı ve yardımsever”dir. Bu davranışın altında yatan ise, yine ovgu alma isteğidir.
Tum bu davranışların temelinde, aslında cekici bir insan olmadıkları, mutlu hissedebilmek icin diğer insanların beğenisine ihtiyac duydukları ve hayran olunmaya haklarının olduğu duşuncesi vardır.
Histrionik kişilik bozukluğuna sahip insanların ozellikleri, narsistik kişilik bozukluğuyla benzerlik gosterir. Ancak onları ayıran şey, bu insanların narsistlere oranla, cevrelerini onemsiyor olmalarıdır.
Bu insanlar, surekli olarak dış dunyayla ilgilendiklerinden, ic dunyaları da fazla olgunlaşmamıştır.
Histrionik kişilik bozukluğunun nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak hastalığın temelde, anne-babanın cocuklarına karşı uyguladıkları davranışlarla ilgili olduğu duşunulur.
Cevrenizdeki ilgi manyağı insanlar, aslında bu kişilik bozukluğuna sahip olabilirler. Ama bunun nedeni de cozumu de, kesinlikle sizde değil.
Yani onlarla ilgilenmek, onlara istediklerini vermek zorunda değilsiniz. Cunku bu kişilik bozukluluğunun tedavisi de, cozumu de bilimde; yani psikolog ve psikiyatrlarda.
Yararlanılan Kaynaklar: 1, 2, 3, 4.