Uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Dersimiz oz guvene sahip misiniz değil misiniz onu gormek. Şu fani dunyada mutevazılıktan kırılarak gecirdiğim omrumde bir kez bile etmediğim ama duymaktan maymuna donduğum bu iddialı cumlelerin oz guven sahibi kişilere has olduğunu oğrendim ya, daha da olsem gam yemem. Ben sizlerden değilim sizi gidi koltukları her daim kabarıklar sizi, bakalım siz onlardan mısınız?
1. Yerinde olsam hic endişelenmezdim.
Oz guven deyince ilk akla gelMEyen kavram tabii ki ‘endişe ’dir. Olur ya hayat bu, bir şeyler ters gidebilir, her zaman olabilir bu. Az evvel terfi etmiş, peşinde olduğunuz manitadan bir randevu koparmış ve ıslıkla suslediğiniz mutluluğunuzu yuzunde cicekler acan insanlara bulaştırarak yururken birden Neriman Teyze ’nin balkondan bir kova suyu uzerinize boca etmesi işten bile değildir. Olabilemez mi, oyle de olabilir ki. İşte o an kravatınızı gevşetip endişelenmemenin, bu sorunun da ustesinden geleceğinizi kendinize fısıldarsınız. Cunku siz ‘o ’sunuz, oz guveni goklerde olansınız.
2. İnandıklarının peşinden gitmelisin.
Okul yeni bitmiş. Kanatlarınız cıkmış heyecandan. Az değil, yepisyeni bir hayata atılacaksınız. Sınırsız secenekler deniz derya onunuze serilmiş. Siz kimdiniz? Siz ‘o ’sunuz, oz guveni goklerde olan; ve işte bu yuzden guzel şeyler olmasını bekliyorsunuz. Hayatın size iyi ve adil davranacağını biliyorsunuz. Bu pozitif duşuncelere biraz da gercekcilik serptiniz mi, artık koşarak askere bile gidebilirsiniz. Hayde hayırlı tezkereler.
3. Bunu yapmak kesinlikle benim icin en iyisi.
Ozguvenin en belirgin guzelliği kimsenin ne soyleyeceğine ihtiyacınız olmamasıdır. Oyle ki, her karar anında her kafadan cıkan sesler sizin icin bir sinek vızıltısına donuşur. Vereceğiniz kararın sizin icin en iyi olduğunu bilmek icin başkalarına değil sadece ama sadece kendinize ihtiyacınız olduğunu bilirsiniz. Neden mi, nasıl mı? Cunku siz ‘o ’sunuz, oz guveni goklerde olan.
4. Ne demek istediğini cok iyi anlıyorum.
Oz guvenin dahilikle ilişkilendirilmesi az rastlanan bir durum değil, bu bir sır da değil. Burada asıl onemli nokta ise empati yeteneği. Kimsede durduk yere bulunmayan, ancak goklerde bir oz guvene sahipseniz nasiplenebileceğiniz duygusal zekanız ile oz guveniniz daha bir işe yarar, pratiğe donuk ve sonuc odaklı hale geliyor. Bu da dahiliğe bir adım daha yaklaştığınız anlamına geliyor. Unutmayın, cunku siz ‘o ’sunuz, oz guveni goklerde olan.
5. Nicin o ben olmayayım?
Fırsatların adamısın sen, az mı! Ne zaman doğru bir hamle yapılacak olsa orada bitersin, bitmelisin. O daima sensin. Cunku sen ‘o ’sun, oz guveni goklerde olan.
6. Her şey mumkundur.
Yonetmek sizin işiniz ve bunu tutkuyla, şevkle, yuksek konsantrasyon ve motivasyonla yapabiliyorsunuz. Cok iyi biliyorsunuz ki yapabilecekleriniz sınırı yok. Tum şartları zorlamanın, uclarda gezinmenin tadını en iyi siz biliyorsunuz cunku bunu defalarca tecrube ettiniz ve başardınız. Sizin icin imkanlar her zaman acıktır ve yapabileceklerinizin sonu yoktur.
7. Bir şeyler yapmalıyım.
Doğru-yanlış ya da haklı-haksızın tespit edilmesinde zorluklar yaşandığında devreye giren ve aksiyon almaktan cekinmeyen siz olursunuz. Cunku ne icin savaşılması gerektiğini bilen ozguven sahibi kişi, yanlış ve haksız ortaya cıkmadan pes etmez. Cunku siz ‘o ’sunuz, oz guveni goklerde olan.
8. Yaptığım hataydı.
Bir şeyi başarmak icin denemek gerekir, bunu ise herkes başaramaz. Oysa eli ayağı titreyenler, terden sırılsıklam olanlar, aniden sesi soluğu kesilenlerden değilsiniz ki siz. Kimseden cekinmenize gerek yok, utanacağınız kimse yok. Pek yapmazsınız ama ola ki yaptınız, hatanızı ustlenme olgunluğunu gosterebilecek oz guvene de sahipsiniz.
9. Seninle ilgili daha fazla şey bilmek istiyorum.
Oz guvenli insanları diğerlerinden ayıran bir başka onemli ozellik ise konuşmaktan cok dinlemeleridir. Diğerlerine nazaran daha meraklı olan bu insanlar etraflarına karşı dÂhice bir ilgi icindedir. Elbette bu ilgi sayesindedir ki etrafta dolanan dedikoducu, kendiyle boburlenmeyi seven, daima kanıtlayacak bir şeyleri olan maske sahibi insanları da cok kolay deşifre edebilirler.
10. Yardımına ihtiyacım var.
Başkaları ne duşunur diye endişelenmek oz guven sahibi kişilere has bir davranış değildir. Onun yerine bilgisizliğini acıkca ifade etmeyi secen kişi, daha fazla yeteneğe ve beceriye sahip olur. Oz guven sahibi kişi diğerlerinden farklı olarak bilmediğini bilen kişidir.
11. Elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım.
Destek ve yardıma hazır olmak, her konumda ve her şartta bir cozum uretebileceğine olan inanctan kaynaklanır. Bu sayede bencilce bir tutumdan uzak duran kişi, yardımseverliği ile de toplum icinde sivrilir.
12. Bu sorunu mutlaka cozeceğim.
Daima pozitif duşunmeli. Stres altında doğru kararları verebilmenin yegÂne yolu budur. Oz guveni yuksek kişilerin baskı altında doğru karar verebilmesinde de kendine olan inancı ve bu inancı ayakta tutan olumlu duşunme yetileri yatar. Her sorunu olduğu gibi bu sorunu da kolaylıkla cozeceğinden hicbir şuphe etmez. Cunku o, oz guveni goklerde olandır.