Stephanie Sinclair, dunyadaki en hassas insan hakları hakkında farkındalık yaratmak icin yaptığı calışmalarla bilinen bir kadın sanatcı. Ve onun en carpıcı projelerinden biri “Too Young to Wed” (evlilik icin cok erken) adlı calışması. Sinclair, 2003 yılından beri cocuk gelinlerin fotoğraflarını cekerek tum dunyanın bu insanlık sucuna gozlerini acması icin cabalıyor.
Sinclair, Afganistan ’da tanıştığı cocuk gelinlerden sonra bu projeye başlamaya karar verdi. Ve bu projesi Nepal, Hindistan, Yemen, Sudan ve Amerika ’ya kadar buyudu. Şimdi tum dunyadan kadınların karşılaştığı insan hakları ihallerinin ve istismarının fotoğraflarını gostereceğiz.
1. Etiyopyalı Leyualem 14 yaşında. Bu fotoğraf onun duğun gununde, yeni evine goturulurken cekildi. Gittikleri yolu gorememesi ve kacıp evine donememesi icin yuzu ve gozleri eşarbıyla kapatılıyor
2. China adında cok genc bir seks işcisi, bir muşteri tarafından dayak yedikten sonra dehşet icinde otururken. Etiyopya ’da evlendirilen cocuklar kactıklarında coğunlukla genelev sahipleri tarafından ele geciriliyor ve coğu kez şiddete maruz kalıyorlar
3. 15 yaşındaki Radha, duğununden bir gun once, kırık bir ayna karşısında kendisine bakıyor. Hindistan ’da cocuk evliliği yasal olarak yasak olsa da, toplumun buyuk bir kesimi tarafından hala kabul goruyor
4. 5 yaşındaki Rajani ve “kocası” Kaushal. Kutsal ateşin onunde nikahları yapılıyor ve birbirlerine neredeyse hic bakmıyorlar. Geleneğe gore, kız ergenliğe gelene kadar evinde bekleyecek. Geldiğindeyse ikinci bir toren yapılacak
5. Kuzey Hindistan ’da, 8 yaşındaki Maya ve 13 yaşındaki Kishore, yeni evlerinde nikah pozu veriyorlar
6. Faiz 40, Ghulam ise 11 yaşında. Duğunlerinden once Afganistan ’daki evlerinde oturuyorlar. Ghulam, oğretmen olmak istediğini ama onun yerine burada nişanlı olarak oturduğu icin uzgun olduğunu soyluyor
Ghulam ’ın okulda en sevdiği ders, yerli dili olan Dari ’ydi. Evlenen kızlar coğunlukla okula devam etmiyorlar, zaten ekonomik ve sosyal fırsatları tamamen kısıtlanıyor.
“Kocama ne zaman verildiğimi hatırlamıyorum bile, cunku cok kucuktum. Beni kocam buyuttu.”
7. Rajni 5 yaşında ve amcası onu gizli duğun torenine goturmek icin sabah 4 ’te uyandırdı. Kuzey Hindistan ’da 3 kucuk kız kardeş (Radha 15, Gora 13, Rajni 5) 3 kucuk erkek kardeşle evlendirildi
8. Hindistan ’da 15 yaşındaki Sarita ’nın yuzu, kocasının yanına, yeni evine gonderilirken gozyaşı ve terle kaplı. Bir onceki gun 4 yaşındaki kucuk kardeşi Maya da başkasıyla evlendirilmişti
9. Yemen ’de kadın akrabalarıyla duğun toreninden donen 11 yaşındaki Sidaba ve 13 yaşındaki Galiyaah, yeni evlerine goturuluyorlar
10. Asia 14 yaşında ve yeni doğan bebeğini yıkarken 2 yaşındaki kızı oyun oynuyor. Asia ’nın hala kanaması var ve doğum yaptığından beri hasta. Cocuk bakma konusunda bilgi sahibi değil ve sağlık hizmeti alabileceği bir yere ulaşımı yok
11. Debitu 14 yaşında ve kocası tarafından aylarca istismar edildikten sonra evden kactı. Burada 7 aylık hamile, evsiz ve geleceği icin tamamen umutsuz. “Hamile kalmak istemedim cunku daha cok kucuktum. Yeterince buyuyene kadar beklemek istedim… Bazen doğum sırasında oleceğimi duşunuyorum.”
12. Afganistan ’da 16 yaşındaki Mejgon, onu sığınağa getiren sosyal hizmet gorevlisine sarılarak ağlıyor. Babası Mejgon ’u 11 yaşındayken 2 kutu eroin karşılığında 60 yaşında bir adama satmıştı
13. Sandra 14 yaşında ve 3 yıldır evli, 5 aylık oğlunu emziriyor. 26 yaşındaki kocasıyla mahallede tanıştı
“Benim ailem yok. Babam oldukten sonra amcalarım ve halalarımla buyudum. Babam olduruldu ve nasıl olduğunu bilmiyorum. Annem başka bir yere kactı ve beni terk etti. Bir sonraki cocuğumun kız olmasını istiyorum. Onu okutmak istiyorum.”
14. 12 yaşındaki Nujood Ali, 2 yıl once kendisinden 20 yaş buyuk olan kocasından boşandı. Nujood ’un hikayesi tum Yemen ’de yankı uyandırmıştı ve parlamentoda minimum evlilik yaşı yasasının konuşulmasını sağlamıştı.
“Cocuklarınızın kucuk yaşta evlenmesine izin vermeyin. Onların eğitim ve cocukluklarını yaşama haklarını engellemeyin.”
Kaynak; 1, 2