Nice zamandır sosyal medyada Finlandiya merkezli olarak Kuzey Avrupa eğitim sistemini ovmelere doyamıyoruz. Neden? Cunku cok ozgur, cok başarılı ve cok imrendiren bir sistemleri var. Okulları, sınıfları, oğretmenleri ve haliyle oğrencileri biler cok başka. Bizim teneffus dediğimiz şeye onlar eğitim diyor ve bizden 100 kat daha fazla başarı gosteriyorlar.
Ancak en az onlar kadar başarılı oğrenciler yetiştiren bir başka eğitim sistemi daha var; Guney Kore eğitim sistemi. Kimse size Guney Kore ’nin başarıdan başarıya koşan eğitim sistemini anlatmıyor, cunku Guney Kore ’de eğitimini tamamlayanlar kurban kesiyor, toprağı opuyor, kendinden geciyor…
İşte İskandinav eğitim sistemine tepki olarak doğan bir eğitim sistemi: Guney Kore eğitim sisteminin ozellikleri.
1. Aslında sadece Guney Kore ’de değil, Uzak Doğu ’nun buyuk kısmında eğitim işi son derece disiplinli ve katı, Bu ulkeler arasında Guney Kore; en aşırı uctaki ve tartışmasız en başarılı ulke olarak diğerlerinden ayrılarak one cıkıyor.
2. Ne yazık ki Guney Kore ’de sosyoekonomik merdivenin basamaklarını başarıyla tırmanmanın ve guvenli bir iş bulmanın tek yolu bir sınavdan cıkıp diğerine girmek uzerine şekilleniyor.
3. Bu sınavlar bizim aşina olduğumuz, Teog, YGS, KPSS, vb. sınavlardan cok farklı, kapsamlı bir bilgi hakimiyeti gerektiriyor ve bu sınavlara girmek son derece yorucu, yıpratıcı ve orseleyici.
4. Bugun hala başta Guney Kore ve Japonya olmak uzere Uzak Doğu ulkelerinde sınav kulturuyle desteklenen turde bir eğitim başarısına buyuk saygı duyuluyor.
5. Ancak bu katı ve zorlu eğitim sisteminin başarısız olduğunu soylemek mumkun değil zira Guney Kore ’deki okur yazarlık oranı yuzde 100′e ulaştı, ayrıca Guney Kore, uluslararası karşılaştırmalı başarı testlerinde en on sıralarda yer alıyor.
6. Ustelik bu başarı sadece Matematik, Fizik, Kimya, vb. pozitif bilimlerle de sınırlı değil eleştirel duşunme ve analiz testlerinde de Guney Kore ’nin tartışılmaz bir başarısı var.
7. Fakat bu başarının elbette bir bedeli var, Guney Kore ’de oğrenciler başarılı olmak icin muazzam ve acımasız bir baskı altında yaşıyor.
Yetenek fazla dikkate alınmıyor, cunku Guney Koreliler cok calışmaya ve calışkanlığa her şeyden daha fazla inanıyor.
8. Ozellikle aileler başarısızlık icin hicbir bahaneyi kabul etmiyor, cocuklar yıl boyunca hem okulda hem de ozel oğretmenlerle ders yapıyor.
Ulkenin genelinde “eğer cok calışırsanız, yeterince zeki olabilirsiniz” inancı hakim.
9. Guney Koreliler “Harika bir geleceğe sahip olmak icin bu zorlu donemi atlatmalıyım” duşuncesinin etkisi altından cıkamıyor, cıkmak istemiyor.
Guney Koreli anneler, tıpkı Turkiye ’de de sıkca karşılaştığımız uzere universiteye giriş sınavında cocuklarının başarılı olması icin bol bol dua ediyorlar.
10. Guney Korelilerin eğitime yaklaşımını “Kısa donem mutsuzluk ardından uzun donem mutluluk.” olarak ozetlemek mumkun.
Bu baskı sadece ailelerin kurduğu bir baskı değil, Guney Kore kulturu, geleneksel olarak uyumlu olmaya ve duzene buyuk değer atfettiği icin diğer oğrencilerden gelen baskı da performans beklentilerini yukseltiyor. Toplumda gozlemlenen bu davranış bicimi kendini erken cocukluk donemi eğitiminde bile gosteriyor.
11. Tıpkı diğer Asya ulkelerinde olduğu gibi Guney Kore ’de de sınıfların sayısı oldukca kalabalık.
Ancak Kore ’de hedef, bir oğretmenin sınıfa bir topluluk gibi onderlik etmesi ve akran ilişkilerinin gelişmesi olduğu icin bu cok da sorun teşkil etmiyor.
12. Bu baskıcı, zorlu erğitim sisteminin cocukları intihara suruklemesi de Guney Kore ’nin sorunları arasında.
Daha yakın zamanda Daejeon kentinde 16 yaşında iki lise oğrencisi “okuldan nefret ediyoruz” şeklinde bir not bırakarak intihar etti.
13. Dunyanın en gelişmiş 30 ulkesi arasında Guney Kore, 11-15 yaş aralığında en cok intihar vakası yaşanan ulke.
14. Guney Kore ’de okullar normalde saat 16.00 ’da kapanıyor, ancak kurs, etud, vs. derken bir oğrencinin eve girmesi gece 23.00 ’ı buluyor.
Ve bu sadece belli bir zumreye ait zamanlar değil, her lise oğrencisinin hayatı aşağı yukarı boyle.
15. Ancak oğrencilerin gunde 14 saatlerini okulda gerciriyor olmaları Guney Kore ’nin başarılı olmasındaki temel faktor olarak gorulduğu icin bundan şikayetci olamıyorsunuz.
16. Guney Kore ’de İngilizce oğretmenliği yapan Tom Owenby ’a gore: Guney Kore eğitim sisteminin oğrencinin kendi yolunu bulmasıyla hicbir ilgisi yok, bu tamamen diğer oğrencilerden daha iyi olmakla ilgili.
17. Guney Kore eğitim sisteminin merkezinde tek bir şey var, her yılın Kasım ayında yapılan Universite Giriş Sınavı: Suneung.
Bu oyle bir sınav ki oğrencileri rahatsız etmesin diye ucaklar bile havalanmıyor.
18. Bu sınavı en guzel ozetleyen ise oğrenci Han Jae Kyung ’un sozleri: Guney Kore ’nin en iyi universitelerinden birine girme ihtimali yıldırım carpması ihtimalinden bile duşuk.
19. Bu kadar zorlu, stresli, acı verici olmasına karşın yazar Amanda Ripley Guney Kore eğitim sistemiyle ilgili olarak şunları soyluyor:
Eğer ortalama bir Amerikan eğitimi ile ortalama bir Kore eğitimi arasında secim yapmak zorunda kalsam, istemeden de olsa Kore modelini secerdim. Gercek şu ki, modern dunyada cocuklar nasıl oğrenmek, nasıl calışmak ve başarısızlıktan sonra nasıl yoluna devam etmek gerektiğini oğrenmek zorunda. Ve Kore modeli tam da bunları oğretiyor” diyor