Dunya genelinde 65 milyondan fazla multeci olduğu tespit edildi. Bu sayının yarısından fazlasını cocuklar oluşturuyor. İkinci Dunya Savaşı doneminden bu yana yaşanan en buyuk insani krizin ortasındayız…
Devletlerin kirli politikaları, cıkar catışmaları, akılsız akılların oyunları, sistematik bicimde işlemeye devam ettikce, malesef kriz buyumeye devam ediyor.
Neyse ki bu karamsar ortamda, insanlığın kararmaya yuz tutan dunyasına ışık olabilmeyi hedefleyen bazı projeler var. Ve biraz olsun umutların yeşermesine destek oluyor.
Drawfugees projesi de bunlardan biri. Multeci cocukların sesi olmayı amaclayan Drawfugees projesinin verdiği mesaj son derece anlamlı; “Onların gecmişteki izlerini ve acılarını elbette gormezden gelmeyelim. Fakat yalnızca trajedilerine değil, umutlarına da odaklanalım.”
Bu kapsamda son uygulamaları da epey ses getirdi. Multeci cocuklara buyuyunce ne olmak istediklerini sorup, cevaplarını da resim cizerek anlatmalarını istediler. Kardeşlerimiz de bize tertemiz umutların resmini cizdi…
“Cocuk doktoru olmak istiyorum. Cunku hayalim doktor olup, benim gibi cocuklara yardımcı olmak.” Reem, Suriyeli, 6 yaşında
“Buyuyunce Cristiano Ronaldo gibi bir futbolcu olmak istiyorum. Cunku babam ve ben onu cok seviyoruz, son derece ilham verici.” Arsyan Siloo, Iraklı, 9 yaşında<
“Buyuduğumde kendi vatanım Afganistan ’da lise oğretmeni olmak istiyorum. Hayalim, okulumuzda bir de arka bahce olsun. Boylece oğrencilerle oyunlar oynayıp, hep birlikte eğlenelim istiyorum” Sana Shirzad, Afganistanlı 6 yaşında
“Ben buyuyunce şofor olmak istiyorum. Cunku babam da bunu yapıyormuş, ben de onun gibi olmak istiyorum. Boylece biraz para kazanabilir miyim?”
Aoumar Mazan Shabe, Suriyeli, 9 yaşında
“Burası benim evim. Cocuklarım evde oyun oynarken, ben cantamla eve geliyorum. Ben buyuyunce doktor olmak istiyorum.”
Mohamed Al Kadad, Suriyeli, 8 yaşında
“Burada yatağında hasta yatan birine bakan bir diş hekimi var. Ben de bunu yapmak istiyorum.”
Toulay Khalil, Suriyeli, 6 yaşında
“Buyuyunce kesinlikle oğretmen olmak istiyorum. Fakat benim cizimim daha cok bir eve benzedi, okula benzemedi. Değil mi? Belki de bir okulumuz olmadığı icin…”
Evan Siloo, Iraklı, 5 yaşında
“Umarım bir gun futbolcu olurum. Eskiden amcamla Suriye ’de pek cok mac izledim. Guzel anılarımız var. Real Madrid ’i seviyorum! Cristiano Ronaldo en iyisi! Uzgunum, Barcelona ’yı hic sevmiyorum.”
Yaser Mazan Shabe, Suriyeli, 11 yaşında
Kaynak; 1