Turkiye ’nin en cok tercih edilen ve genel olarak en fazla gidilmeyen, acık oğretimi ile populerliğin dibine vurmuş universite bolumu ‘İşletme ’ okumak coğu kişiye gore dunyanın en basit uc şeyinden biri…
Evet artık işletme okumak bircok kişi tarafından pek universiteye gitmekten bile sayılmıyor. Kimine gore diplomam olsun yeter, kimine goreyse askerliğimi muaf duruma soksun başka bir şey istemem modunda. Aslında bircok zengin insanın işletme okumuş olduğu gerceğinin bilinmediği ulkemizde bu bolumu okuyan genclere yaka silktiren muhabbetler var. Bakın bizi nasıl cileden cıkarıyorlar.
1. İsyan ettiren kafaları yerlere vurdurtan ilk espri “ağbi kimi işleteceksin?”
“İşletme okuyandan ne olur? Bankacı mı olackasın abi? Kafe falan mı işleteceksin? Yoksa Cem Yılmaz ’ın da dediği gibi para-cokomel mi?”
2. “İşletme mi? Eşeği bağlasan 4 yılda bitirir yea”
Evet cunku dunyanın en kolay dersi işletmedir, biz okuyanlar yata yata geciyoruz…
3. “Hocayla aranı tut yeter ya bi biskrem versen gecirir hemen”
Hocalar da zaten her gun pasta borek partileri verip boş sınıflarda ‘iyi ki işletme bolumunu sectim herkesi geciriyorum kimse gelmiyor ooh ’ diyerek rahatlama cekiyordu…
4. “Abi ben olsam 2 senede bitirirdim maksat diploma olsun değil mi sizin okul?”
İnsanı cileden cıkaran sorulardır. Bugun televizyonlarda izleyip ‘Ağbi nerden buluyorlar bu kadar parayı ’ dedikleri coğu kişi aslında işletme mezunudur…
5. “4 sene okula verdiğin parayla bir iş kursan daha iyi olurdu en azından tecrube ederdin…”
Biliyorum… Sizin de cevrenizde boyle dahi fikirlerle gelen arkadaşlarınız var.
6. Batak masasından sınavım var diye kalktığınızda bir sure sonra sizleri ciddiye almayan bakışlar ve ardından gelen guluşmeler…
Siz calışmıyorsunuz bari calışana saygı duyun 🙁
7. Ev arkadaşınız varsa ‘Ne o? Okuyup buyuk adam olmaya mı gidiyorsun? ’ şeklinde sorularla henuz kapıdan cıkmadan gelecek hayallerinizi karartırlar
Hic yoktan iyi olma ya da bir umut zengin olma hayallerimizi baltalayan bu heves baltalayan baltalara pirim verme ey işletme oğrencisi
8. “Biz okulu bitirince sen de bitirmiş sayılıyorsun mehehehe” bir makine muhendisinden işletme okuyan arkadaşına…
Genellikle erkek başına 0 kız duşen makine muhendisi oğrencisi, kadın nufusu fazla olan işletmecileri kıskanır ve nereden vursam diye duşunur… Fazla testosterondan beyni yanmıştır dikkate almayın onu…
9. Bazen de sistem sizleri kandırır… Not ortalaması 2. olan insanlara ısrarla geleceğin CEO ’su olacağı aşılanır…
Aslansın, kaplansın sen yaparsın… İşletme okuyorsun sen buyuk duşun!
10. Bu kotu etkiler coğu oğrenciyi kotu yola surukler… Mesela cafe ve gece kuluplerinde yapılan check in sayısı yoklamada ‘var ’ yazıldıkları sayıdan fazladır…
“Zaten bizi kimse ciddiye almıyor be ustad sal gitsin” demeyin umudunuzu kaybetmeyin 🙁
11. Maalesef kareli gomleği giyen işletme okumaya gelmiştir ya da işletme okuyana kareli gomlek default olarak yuklenmiştir.
Ekoseli kareli gomlek, işletme mezunlarının vazgecilmez itemidir. Unlu modacı Madame Coco ’nun da dediği gibi “bana kareli ekoseli gomlek gosterin size icinde hangi işletme oğrencisi olduğunu soyleyeyim”
12. Aynı şekilde kadınlara da tayt uzerine etek ya da tunik giymek farz olmuştur.
“İcindeki tuniğe sarıl
Sana işletmeyi
Anlatır…”