Gectiğimiz gunlerde dunyanın ilk trilyon dolarlık şirketi olan Apple ’ın efsane eski CEO ’su Steve Jobs, bircok ozelliğiyle gercek bir ilham kaynağıydı. Vizyonu, kararlılığı, zekası, calışkanlığı, ucsuz bucaksız hayal gucu Apple ’ın bugunku konumuna gelmesindeki şuphesiz en onemli etkenlerden biri. Ancak hepimizin farkında olduğu bu ozelliklerin yanında bircoğumuzun bilmediği kotu yanları da var olduğunu oğrendik 2011 ’de pankreas kanserinden hayatını kaybeden Jobs ’ın. 2015 ’te yayınlanan Steve Jobs isimli biyografik filmde gorduğumuz kotu baba karakteri, Steve Jobs ’ın kızı Lisa ’nın kendi yazdığı anı kitabında da anlatıldı. Vanity Fair‘ın eylul sayısında kitaptan bir pasaj yayınlandı.
Dunyanın en buyuk şirketlerinden biri olan Apple ’ın unutulmaz CEO ’su Steve Jobs, bu dunyadan gocup giderken arkasında başarılı bir kariyerin yanında 4 cocuk bıraktı
Eve, Erin ve Reed isimli 3 cocuğunun annesi, 1991 ’de evlendiği Laurene Powell ’dı. Lisa, Jobs ’ın en buyuk cocuğu. Annesi lise aşkı Chrisann Brennan
Şu anda 40 yaşında olan Lisa, yakın gelecekte “Small Fry” isimli bir anı kitabı yayınlayacak. Gectiğimiz gunlerde ise bu kitaptan bir pasaj yayınladı. Pasajda babasıyla olan zorlu ilişkisini gozler onune serdi
Lisa Brennan-Jobs, babası olduğunu kabul etmeyen, annesi Chrisann ’a Lisa ’yı yetiştirirken maddi destek sağlamayı reddeden Steve Jobs hakkında ilk kez detaylı bilgi verdi
Kitaptan yayınlanan pasaj, Steve Jobs ’ın son gunlerinde Lisa ’nın uvey annesi Laurene Powell ve 3 kardeşinin yanına hasta babasını ziyarete gittiği anları anlatarak başlıyor
“Babamla filmlerdeki gibi duygusal bir barışma olasılığından tamamen umidi kesmiştim. Ama yine de ziyarete gitmeye devam ettim.”
Pasajda, babalığı ve maddi destek vermeyi reddeden Jobs ’ın 1978 ’de mahkeme kararıyla test yaptırmak zorunda kaldığı ve maddi destek sağlaması kararının cıktığı da belirtiliyor
Bir başka kısımda ise 8 Aralık 1980 ’de Jobs ’ın avukatlarıyla beraber tum odemeleri sona erdirme kararı cıkarttırdığı, bundan 4 gun sonra Apple ’ın halka acıldığı ve bununla beraber Jobs ’ın muthiş derecede zengin olduğu anlatılıyor
Steve Jobs, Porsche marka arabasının bir yeri cizildiğinde her seferinde yenisiyle değiştiriyormuş. Lisa, eskilerinden birini kendisi icin alıp alamayacağını sorduğunda Jobs şoyle yanıtlamış: “Hicbir şey alamazsın. Anladın mı? Hicbir şey almayacaksın. Tek bir şey bile”
Lisa Brennan-Jobs, Steve Jobs ’ın hicbir zaman para, yemek veya duygu konusunda comert biri olmadığını belirtiyor
Lisa, cocukluğundan beri babasıyla normal bir ilişkisinin olmasını ve ona daha yakın olmak istediğini dilediğini ama hicbir zaman boyle bir şeyin gercekleşmediğini anlatıyor
“Ona gore ben bir kusursuz bir yoldaki lekeydim. Hikayemiz onun kendisi icin istediği ihtişam ve erdem dolu hikayeyle uyuşmuyordu. Benim varlığım onun kusursuz cizgisini mahvediyordu. Bana gore ise tam tersiydi. Ona daha yakın oldukca daha iyi hissediyordum. Dunyamın bir parcasıydı ve beni ışığa yaklaştırıyordu.”
Babasına yakınlaşma denemelerini Apple ’ın Macintosh ’tan onceki urunu Lisa isimli bilgisayarla orneklendiriyor Lisa Brennan-Jobs. “Bilgisayara benim adımı verdin değil mi?” diye sorduğunda “hayır” cevabını alıyor kucuk yaşlarda. Ancak ilerleyen yıllarda aralarındaki ilişki değişmeye başladıktan sonra Steve Jobs, bilgisayara kızının adını verdiğini kabul etti
Kitapta anlatılan hikayeler, 2015 ’te cekilen Altın Kure En İyi Senaryo Odulu almış Steve Jobs isimli filmde de izleyiciye aktarılmıştı. Filmde Jobs ’ı canladıran Michael Fassbender En İyi Erkek Oyuncu Oscar ’ına aday olmuştu