Başımıza gelme olasılığı ya da yakınlarımızdan duyma olasılığımızın yuksek olduğu durumlardan biri aldatmak ya da aldatılmaktır. Bu konuyla ilgili sorulan onlarca soru ve tatmin olunmayan onlarca cevap sonrası bu konuda bilimsel olarak nasıl acıklamalar yapılmış sizler icin derlemek istedik. Aldatmak ya da aldatılmak ile ilgili ayrıntılı acıklamaları okumak icin aşağıdaki listeyi okuyabilirsiniz.
1. Aldatma, romantik bir ilişkide yaşayabileceğiniz en uzucu şeylerden biridir, bu yuzden sevgililerin neden sadakatsiz davrandığını anlamak cok onemlidir
2. Docent Doktor Dylan Selterman aldatma ile ilgili olarak, herkesin başına gelebileceğini ve hatta gorunuşte sağlam bir bağ iceren, istikrarlı ilişkilerde bile bu durumun yaşanabileceğini dile getirdi
3. İnsanların aldatma sebeplerinden; duygusal tatminsizlik
Sahip oldukları ilişkide duygusal tatmini alamayan insanlar vardır. Kendini tamamen ona adamak istememek, ilgisiz hissetmek ya da yeterince sevilmediğini hissetmek duygusal tatminsizliği ortaya cıkarır ve kişi bu tatmini bir başkasında aramaya kalkışır. Birlikte olduğu kişiye aşık olmayan biri, ilişkisi devam ederken bir başkasına aşık olabilir.
4. İnsanların aldatma sebeplerinden; cinsel tatminsizlik
İlişkide cinsel anlamda uyumsuzluk yaşanması, fiziksel ozelliklerin tatmin edici olmaması, cinsel arzudaki eşitsizlik gibi sebepler ilişkideki herhangi bir kişiyi aldatmaya yoneltebiliyor. Genel olarak erkeklerin aldatma konusunda boyun eğme olasılıkları daha yuksektir, cunku erkeklerin daha cok testosteronu vardır, bu da cinsel ilişkiye duyulan guclu arzudan sorumludur. Aynı zamanda birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye girme isteği de bircok insanda gorulmuştur, bu da kişiyi aldatmaya iten guclu sebeplerden biridir.
5. İnsanların aldatma sebeplerinden; kişilik
Daha az vicdan sahibi ve daha az kabul edilebilir kişiliğe sahip olan insanların onu aldatmaya yonelten her şeye meyili vardır. Kendiis dışındaki insanları yeterince duşunmez, empati kurmayı denemezler.
6. İnsanların aldatma sebeplerinden; dini inanc ve siyasal yonelim
Bir kişinin siyasal kimliği, aile gecmişi ve dini faaliyetleri de aldatma oranları ile ilgilidir. Cok dindar ve muhafazakar bir siyasi yonelimi olan insanların aldatma oranının fazla olması ise katı kurallar cercevesinde yaşıyor olmalarıdır. Katı kurallar cercevesinde yaşayan insanların hata yapma istekleri daha fazladır.
7. İnsanı aldatmaya yoneltebilecek bazı durumlar
Farklı bir ortamda ya da farklı bir durumun icindeyken bilincinizi ya da duygusal durumunuzu kontrol edemediğiniz noktada insanlar eşlerini aldatmaya yonelebilir. Sarhoşken, tatilde, buyuk bir kavga sonrası, stres altındayken bu durumun gercekleşme olasılığı artar.
8. Erkeklerin cinsel acıdan tatminsiz olmaları durumunda evlilik dışı cinsel ilişkiye girme olasılığının daha yuksek olduğunu bulunurken, kadınların duygusal olarak tatminsiz olmaları durumunda evlilik dışı cinsel ilişkiye girme olasılıkları daha yuksektir
9. Yapılan araştırmalar sonucu kadınların aldatma oranı %13 erkeklerin ise %20 cıkmıştır
10. Eşlerini aldatan insanların ağzından aldatma sebepleri
1. “Bir şeyin ya da yeni birinin bu heyecanını seviyorum.”
2. “Bir başkasına karşı eşimden daha yakın olabileceğimi hissettim.”
3. “Seks hayatımız yıllardır neredeyse hic yoktu.”
4. “Kız arkadaşım yuzlerce kilometre uzaktaydı.”
5. “Genc, azgın ve sarhoştum.”
6. “Cinsel performansımı tek bir kişiye gostermek istemedim.”
7. “Seks hayatımızda istediğimiz şeyler cok farklıydı.”
8. “İlişkiyi sonlandırmanın bir yolunu arıyordum.”
Kaynak:1, 2, 3, 4