Dunya Vegan Gunu, her yıl 1 Kasım ’da, veganlar tarafından kutlanan bir gundur. Veganlığın insanlara, hayvanlara ve doğaya faydaları değişik etkinlikler eşliğinde kutlanır. Biz de 1 Kasım Dunya Vegan Gunu ’ne ozel olarak, veganlık ile ilgili kafanızda olan bazı sorulara cevap vermek istedik, umarız ki hoşunuza gider ve aradığınız sorulara cevap bulabilirsiniz!
1.Veganlık nedir?
Sozluğe gore veganlık, hayvan kokenli gıdaları ve butun hayvansal urunleri kullanmayı/tuketmeyi reddetmektir. Yani, veganlık sadece yenilen yemekte et olmamasına dikkat etmek değil de, aynı zamanda giydiğiniz kazağın icerisinde hayvan kurku olmamasına dikkat etmek, bir kişisel bakım urunu alırken hayvansal deney yapmıyor olmalarına dikkat etmektir.
2.Neden veganlık?
Veganlık, aslında, hem kendinize hem de yaşadığınız doğaya saygı duymaktır. Bir hayvanın sadece eti icin 3-4 aylıkken kesilmesine vicdanınızın el vermemesidir. Ya da daha hoş gorunmek icin kullandığımız urunler son haline getirilene kadar sayısız hayvana eziyet edilmesine dayanamamaktır. Vegan olmak aslında size doğayı daha iyi anlama ve doğayla daha iyi gecinme gibi fırsatlar verebilir.
3.Neden 1 Kasım?
1994 yılında, o zamanlar The Vegan Society ’nin başında olan Louise Wallis tarafından, hem topluluğun 50.yılını kutlamak adına hem de veganlık ve veganizm gibi kelimelerin değer kazanmasını kutlamak icin duzenlenen bir etkinlik olarak ortaya Dunya Vegan Gunu cıkmıştır. Louise 1 Kasım ’ı secmesinin sebebini şu şekilde acıklıyor: ‘Topluluğun 1944 yılında, Kasım ayında kurulduğunu biliyorduk ama kesin tarihi bilmiyorduk. O yuzden ben, 1 Kasım olmasına karar verdim, boylece Cadılar Bayramı gibi herkesin kutladığı geleneksel bayramlarla birlikte kutlanabilecekti. ’
4.Veganlığın ne gibi ceşitleri vardır?
İnsanlar etik veya cevreci sebeplerle vegan olabilecekleri gibi, sağlıklarına faydalı olduklarını duşunurlerse de vegan olabilirler. Etik veganlık, hayvanların da bir yaşam oznesi olduklarını ve insanların hayvanlardan faydalanmaya calıştıklarında bu hakların ciğnendiğini savunur. Yani bir nevi turcu ve faydacı, daha felsefi ve politik boyutta bir veganlık koludur. Cevreci veganlık, hayvan haklarından ziyade hayvansal urunler uretiminin doğaya verdiği zararlar uzerine tartışır.
5.Vegan beslenme nasıl oluyor?
Amerikan Beslenme Derneği, 2009 yılında yayınlamış olduğu raporda, vegan beslenme de dahil olmak uzere bitkisel temelli beslenme bicimlerinin doğru bir bicimde duzenlendiklerinde bebeklik, ergenlik, hamilelik ve yaşlılık dahil olmak uzere her yaş grubu icin yeterli olduğu kanısına vardıklarını acıklamıştır. Yani aslında sanılanın aksine hayvansal gıdalar tuketmeden de vucudumunuzun ihtiyaclarını karşılayabiliriz.
6.‘Bir tek benim cabamla ne değişir ki? ’
Kendi gucunuzun farkında olun, ‘ben vegan olsam ne değişir ’ demeyin. En azından kendiniz yaşamaya devam ederken hayatı bir başka canlıya zehir etmeyin. Cunku inanın ki hayvanlar da en az sizin kadar canlı ve hisli yaratıklar. Kelebek etkisine inanın ve kullandığınız parfumden bile başlasanız bir yerlerden başlamaya calışın.
7.‘Vegan olmak istiyorum ama cok zor geliyor, ne yapmalıyım? ’
Etsiz Pazartesi hareketine katılarak, sizin icin ufak ama doğa icin buyuk bir adım atabilirsiniz. Bu hareket pazartesi gunleri etsiz beslenmeyi teşvik ederek hem insan sağlığı, hem gezegenin geleceği, hem de hayvan hakları konusunda bilinc yaratmayı hedefleyen uluslararası bir harekettir. ABD ’de 2003 yılında başlayan hareket, cevre, sağlık ve hayvan dostu yemek tarifleri ve bilgilendirici makaleler paylaşarak farkındalığı arttırmayı, ete olan bağlılığı azaltmayı hedeflemektedir.
Kaynak: 1 2