Amerika Birleşik Devletleri ’nin 45. devlet başkanı olan Donald Trump belki de son donemin en cok konuşulan politik isimlerinden biri. Dunyanın her koşesinde ismi yankılanıyor, her gun yeni bir soylemiyle gundeme geliyor. Aslında coğu zaman attığı tek bir tweet ’le gundemi belirliyor. Dunya tarihine ve siyasetine yon veren Donald Trump ’ı yakından tanımak isteyenler icin Donald Trump ve hayatı…
Gunumuzde ABD ’nin 45. devlet başkanı olan Donald John Trump 14 Haziran 1946 ’da New York ’ta, başarılı bir emlakcı olan Frederick (Fred) Christ Trump ve Mary MacLeod ’un beş cocuğundan dorduncusu olarak dunyaya geldi
Donald Trump ’ın babası Frederick Christ Trump, Queens ve Brooklyn bolgelerinde yuzlerce ev inşa etti. 1940 ’ların sonlarından itibaren, coğunlukla Brooklyn ’de olmak uzere federal kredileri kullanarak evler yaptı ve insanları uygun fiyatlı konut inşaatına teşvik etti. 1954 ’te Senato Bankacılığı Komitesi tarafından, Fred ’in kredi bankaları teminatını kotuye kullandığı iddiasıyla soruşturma acıldı.
Liseyi kotu davranışları yuzunden yarıda bırakmak zorunda kalan Donald Trump, ozel bir askeri akademide eğitim gordu. 1964 yılında Bronx ’taki Fordham Universitesi ’ne gitti
1966-68 yılları arasında Pennsylvania Universitesi ’nin Wharton Finans ve Ticaret Okulu ’na gitti ve başarı ile bitirdi. 1968 ’de Vietnam Savaşı ’na ayağında topuk iğnesi olduğu gerekcesiyle katılmadı
Mezun olduktan sonra babasıyla calışmaya başlayan Trump, başlangıcta kiralık konutları yonetiyordu. Bu konutlarının sayısının ise 10,000 ile 22,000 arasında olduğu soyleniyor
1960 ’larda ve 1970 ’lerin başında, Trump ’a ait New York City, Ohio, Cincinnati, Norfolk ve Virginia ’daki konutlardaki gelişmeler, Afrika kokenli Amerikalılara ve diğer azınlık gruplarına karşı ırksal ayrımcılıkla ilgili bircok şikayete sebep oldu
1974 ’te, daha sonra Trump Organization olarak adlandırılan Trump ’a ait şirketler grubunun başkanlığını yapmaya başladı. Bu gorevi ustlendiğinde henuz 28 yaşındaydı
1973 ’te Fred ve Donald Trump ’a, şirketleriyle birlikte, New York ’ta 39 apartmanın işletilmesinde Adil Konut Yasası ’nı (1968) ihlal ettikleri iddiasıyla ABD Adalet Bakanlığı tarafından dava acıldı
Ancak Fred ve Donal Trump Adalet Bakanlığı ’na itibarlarına zarar verdikleri gerekcesiyle 100 milyon dolar tazminat davası actı. Dava, Trump ’ın sucu kabul etmesini gerektirmeyen bir anlaşmayla iki yıl sonra cozuldu
Donald Trump ailesinden kalan konutlardan daha fazlasını istiyordu. Oldukca kotu haldeki Commodore Otelini Grand Hyatt oteller zincirine donuşturdu. Manhattan ’daki bir binayı satın alıp 68 katlı Trump Tower ’ı inşa etti
Bircok otel actı. Emlak sektoruyle yetinmeyerek 1996-2015 arasındaki Miss Universe, Miss USA, and Miss Teen USA guzellik yarışmalarının organizasyonunu yaptı
1980 ’lerde, Atlantic City ’deki kumarhane işine buyuk yatırım yaptı. Kendi adını taşıyan ve emlak uzerine eğitim veren bir universite actı. Universite 2010 yılına kadar faaliyet gosterdi
2003 ’te NBC ’de yayımlanan yarışmacıların Trump ’ın şirketinde bir yonetici pozisyon icin yarıştığı “The Apprentice” (Cırak) programında daha da tanınmış biri haline geldi. Artık yalnızca bir iş adamı değildi, şov dunyasına da el atmıştı
Toplamda 3 kez evlenen Donald Trump ’ın 5 cocuğu var. İlk evliliğini 1977 ’de Cekoslavakyalı unlu manken ve atlet Ivana Zelnickova ’yla yaptı. Cift 1992 ’de boşandı
Trump 1993 ’te doğan dorduncu cocuğunun annesi aktris Marla Maples ’le yine 1993 ’te evlendi. Ancak ikinci evliliği de uzun surmedi, cift 1999 ’da boşandı
Babası Fred Trump ’ı aynı yıl yani 1999 ’da kaybetti. Babasını alkol bağımlılığı yuzunden kaybetmişti, bu yuzden hayatı boyunca alkolden ve sigaradan uzak durmaya calıştı
2005 ’te oldukca gorkemli bir duğunle Sloven model Melania Knauss ’la dunya evine girdi. Ciftin duğunundeki konuklar arasında Hillary Clinton ve eski Cumhurbaşkanı Bill Clinton vardı
Trump başkanlıktan once siyasi alanda pek cok farklı tutum sergilemişti. Siyasi cevrede tanınması ise 1980 ’de başkanlık secimlerinde Ronald Reagan ’ı desteklemesiyle başladı
Reform Partisiyle ilişiğini 2001 yılında kesen Trump, 2008 yılına kadar Demokratik Parti ’yi destekledi. 2011 ’e kadar altı Cumhuriyetci, dort de Demokrat adaya mali destek sağladı. Aslında 2015 ’te adı başkanlıkla ilk kez anılmıyordu. 1988, 2004 ve 2012 ’de de adı başkanlık adaylığıyla anılsa da bu donemlerde aday olmadı.
1988 ’den adı başkan adaylığıyla anılan Trump ilk kez 2000 yılında aday oldu. Reform Partisinden aday olmuş ve daha sonra adaylığını cekmişti
“Bayanlar ve baylar, Amerikan başkanlığı icin yarışıyorum. Ulkemizi tekrar harika bir yer haline donuştureceğiz.”
Trump, 2015 ’te 2016 secimleri icin Cumhuriyetci Parti ’nin başkan adayı olduğunu Manhattan 5. Cadde ’de bulunan Trump Tower ’daki konuşmasıyla acıkladı. Adaylığının yanı sıra vaatleri de tum dunyada yankı uyandırdı ve cok tartışıldı. Trump ABD tarihinin en buyuk secim surprizlerinden birine adını yazdıracaktı ancak bu vaatler zaten bunun habercisiydi.
Sloganı ise “Make America Great Again” (Amerika ’yı yeniden yuceltmek) oldu. Kampanyası icin haftada 2 milyon dolar harcıyordu
Musluman ve gocmen karşıtı bir politika izledi. Nefret soylemleri bir kesimi başkanlık icin ikna ederken diğer yandan buyuk bir kesimin tepkisini cekiyordu
En tepki toplayan vaadi ise Meksika sınırına bir duvar ordurup masraflarını Meksika ’ya odeteceğini soylemesi oldu
Meksikalılara nefret kusan Trump “Ulkeye uyuşturucu, suc getiriyorlar. Tecavuzculer” gibi ağır soylemlerde bulundu.
Yalnızca gomenlerin değil kadınların da tepkisini topladı. “Kurtaj yapan kadınlar cezalandırılmalı” diyen Trump tepkilerin ardından sozunu “Kurtaj yapan doktorlar cezalandırılmalı” olarak değiştirdi
Secim suresince bircok taciz iddiasıyla gundeme geldi. 15 farklı yerden 15 kadın Trump ’ın tacizine uğradıklarını soyledi. Olay yaratan iddia ise Salma Hayek ’ten geldi
Salma Hayek Trump hakkında art arda gelen taciz iddialarının ardından kendisinin başına gelen şey yuzunden iddialara inandığını soyledi. Yaşadıklarını ise şoyle anlattı: “Trump ile tanıştığımda bir sevgilim vardı. Trump benim sevgilimle arkadaş olmaya calışıyordu. Onun sayesinde benim telefon numaramı eline gecirdi ve beni aradı. Bir sevgilim olmasaydı bile onunla asla buluşmayacağımı soyledim. Buluşma teklifini surekli reddettiğim icin Trump sonunda basına benim hakkımda uydurma bir hikaye sızdırdı. Onunla tanışmak isteyenin ben olduğuma ilişkin bu hikayenin sonunda da boyum kısa olduğu icin zaten benimle buluşmak istemeyeceğini belirtti”
Secimlerden birkac hafta once kadınlar hakkındaki ağır, aşağılayıcı ve kufurlu ifadeler kullandığı bir ses kaydı Washington Post tarafından yayımlandı
Bu ses kaydı hem kendi partisinden hem de diğer partilerden bircok kişinin tepkisini cekti. İddiaları hayal urunu diyerek yalanlayan Trump ses kaydı icin yazılı bir acıklama yaptı ve ozur diledi.
Clinton ile canlı yayında yaptığı munazara sırasında Federal Hukûmet ’e 20 yıl vergi vermediğini itiraf etti. Ancak bu başkan secilmesi icin bir engel olarak gorulmedi
Donald Trump, anketlerde Clinton ’un gerilerinde gosterilmesine ve bircok kişinin başkanlığına imkansız gozuyle bakmasına rağmen 8 Kasım 2016 ’da yapılan secimleri kazanarak 45. Amerika Birleşik Devletleri başkanı oldu
Trump ’un ırkcı ve cinsiyetci soylemleri nedeniyle secimlerden once başlayan protestolar secim sonrasında da devam etti. Ulke adeta ikiye bolunmuştu
20 Ocak 2017 ’de yemin ederek goreve başladı. Gorevi devralmasının ardından protestolar da arttı. İlk haftada tam 15 kararname imzaladı
Secimleri kazanarak ABD tarihinin en yaşlı başkanı oldu
Kaynak; 1 2 3