Viktorya Zeynep Guneş Biyografisi Aslen Ukrayna ’lı Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı yuzme sporcusudur. Viktorya Zeynep Guneş, 19 Haziran 1998 tarihinde Ukrayna, Poltava ’da doğmuştur. Asıl adı Viktoria Solnceva ’dır. Annesinin adı Olga ve babasının adı Viktor Solnceva ’dır. İstanbul Fenerbahce ’de ikamet etmektedirler.
2013 yılında henuz 15 yaşındava, Dubai ’de yapılan Gencler Dunya Şampiyonası ’nda 200 metre kurbağalamada altın, 50 metrede gumuş, 100 metrede bronz almış, Polonya, Poznan ’da yapılan Avrupa Şampiyonası ’nda ise 50 ve 200 metrelerde şampiyon, 100 metrede ikinci olarak kursuden hic inmemişti. 2014 yılının başlarında başlayan ic savaştan ve Rusya'nın Ukrayna'yı mart ayında işgalinden sonra 19 Mart 2014 tarihinde kacarak istanbul ’a gelen Viktoria Solnceva, ailesi ile birlikte Turk vatandaşı oldu. Adını da Viktorya Zeynep Guneş olarak değiştirdi.
Viktorya, hep tatil ulkesi olarak gorduğu Turkiye ’ye bir gun vatandaş olarak geleceğini hic duşunmediğini soyluyor, “Herşey cok hızlı gelişti. ‘Tatil icin gelsek ’ dediğimiz İstanbul ’a yerleşmeye geldik” diyor.
Viktorya Zeynep Guneş, yeni ulkesi icin buyuk hedeflerinden bahsediyor:
“Turkiye ’de ozellikle yuzmede buyuk bir başarı beklentisi olduğunu biliyorum. Bu benim tatlı bir heyecan yaşamamı sağlıyor ve bana buyuk bir sorumluluk yukluyor. Benim de hedeflerim var. Bir yıldır doğru durust yuzmuyorum. Kısa surede formumu yeniden kazanıp, madalyaları bu kez Turkiye icin alacağım. Bana kucak acan Turkiye ’ye borcumu boyle odeyebilirim. Tabii en buyuk hayalim olimpiyat şampiyonluğu. Yaşım henuz 16 ve uc olimpiyat yuzebilirim. Turkiye ’nin yuzme tarihine gececeğime inanıyorum.” Viktorya Zeynep Guneş, Teklif gelirse, Fenerbahce adına da yuzmek isterim”. Dedi.
3-7 Aralık 2014 tarihlerinde Katar'ın başkenti Doha'da duzenlenen 12. Dunya Kısa Kulvar Yuzme Şampiyonası'na Turkiye Yuzme Milli Takımı da katılacak. 12 sporcunun bulunduğu kafilede Viktorya Zeynep Guneş de var.
Turkiye Yuzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan, 3-7 Aralık 2014 tarihlerinde yapılacak olan 12. Dunya Kısa Kulvar Yuzme Şampiyonası'nda Viktorya Zeynep Guneş ’ten 200 kurbağalamada altın madalya beklediğini soylemiştir.
Katar'da duzenlenen Dunya Kısa Kulvar Yuzme Şampiyonası'nın 5 Aralık 2014 tarihinde yapılan ucuncu gun akşam seansında, milli sporcu Zeynep Viktoria Guneş, kadınlar 100 metre kurbağalama yarı finalinde elendi.
25-30 Ağustos 2015 tarihinde Singapur'da duzenlenen, dunya gencler şampiyreysel karışıkta toplam dort altın madalya kazandı.
07 Kasım 2015 tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde yapılan Uluslararası Yuzme Federasyonu (FINA) Dunya Kupası'nın 8. ve son ayağında, 200 metre kurbağalamada 2.22.87'lik derecesiyle birinci olan Viktoria Zeynep Guneş, Turkiye'ye kupa tarihinde, kadınlardaki ilk altın madalyasını kazandırdı. Milli yuzucu, organizasyonun ilk gununde, 100 metre kurbağalamada bronz madalya elde etmişti.
Madalyaları :
2013 - Dunya Gencler Şampiyonası - 200 m kurbağalama – Altın Madalya
2013 - Dunya Gencler Şampiyonası - 50 m kurbağalama – Gumuş Madalya
2013 - Dunya Gencler Şampiyonası - 100 m kurbağalama – Bronz Madalya
2013 - Avrupa Gencler Şampiyonası - 200 m kurbağalama – Altın Madalya
2013 - Avrupa Gencler Şampiyonası - 50 m kurbağalama – Altın Madalya
2013 - Avrupa Gencler Şampiyonası - 100 m kurbağalama – Gumuş Madalya
2015 - Dunya Gencler Şampiyonası - 50 m kurbağalama – Altın Madalya
2015 - Dunya Gencler Şampiyonası - 100 m kurbağalama – Altın Madalya
2015 - Dunya Gencler Şampiyonası - 200 m kurbağalama – Altın Madalya
2015 - Dunya Gencler Şampiyonası - 200 metre karışıkta – Altın Madalya
2015 - Uluslararası Yuzme Federasyonu (FINA) Dunya Kupası - 100 m kurbağalama – Bronz Madalya
2015 - Uluslararası Yuzme Federasyonu (FINA) Dunya Kupası - 200 m kurbağalama – Altın Madalya