
Tony Blair Biyografisi Anthony Charles Lynton Blair, 1953 doğumlu, İngiltere Başbakanı. Politik filozofisini "modern sosyal demokrasi" ve "ucuncu bir yol" olarak nitelendiren Blair, İşci Partisi ’ni secimlerde 3 donem ustuste birinci parti yaptı. Ancak dış politikada, ozellikle Irak Savaşı sırasında Amerika ’yı desteklemesi, bazı kesimlerden tepki toplamasına yol actı.
Tony Blair, 6 Mayıs 1953 ’te Edinburgh, İngiltere ’de dunyaya geldi. Cocukluğunun buyuk bir kısmını Durham ’da gecirdi. Annesi Hazel Blair idi ve babası Leo Blair bir avukat ve oğretmendi. William Blair isimli bir ağabeyi ve Sarah Blair adında bir kız kardeşi vardı. 14 yaşındayken Durham ’dan Edinburgh ’e eğitimini tamamlamak uzere dondu, Fettes College ’da okudu. Lisans derecesini Oxford Universitesi hukuk bolumunden aldı, ve o da babası gibi avukat olmak uzere yoluna devam etti. Bir politikacı olarak 1975 ’te İşci Partisi ’ne uye olan Blair, 1983 secimlerinde partisi başarılı olamasa da, genel secimlerde bir koltuk sahibi olmayı başardı. Bu tarihten sonra kariyerinde hızlı bir donemece giren Başbakan, 1984 ’te Hazine ’de gorev almak uzere terfi edildi. Ticaret ve endustri sozcusu olarak gorev yaptı. 1988 ’de Bakanlar Kurulu ’na secildi ve enerji alanında devlet sekreteri oldu.
1992 ’deki secimlerin ardından, İşci Partisi ’nin yeni lideri John Smith, Blair ’ı sekreter olarak atadı. Ancak 1994 ’te Smith ’in ani olumunun ardından Blair, partinin coğunluğunun kararı ile parti başkanı oldu. Liderliğinin hemen ardından, oncelikle İşci Partisi ’nin modernizasyonuyla ilgilenmeye başladı. Zafere ulaşabilmek icin partiyi politik bir merkeze doğru kaydırmak istiyordu.
İşci Partisi, 18 yıl muhalefette kaldıktan sonra, 1997 genel secimerinden birinci parti olarak cıktı. Henuz 43 yaşında Başbakan olan Tony Blair, 1812 ’de Başbakan olan Lord Liverpool ’un ardından "en genc başbakan" unvanını taşıyan ikinci isim oldu.
Yeni hukumet, Blair ’ın liderliğinde anayasal değişikliğe gitti, İskocya ve Galler ’de "yetki verme" tartışmasını sonuclandırmak uzere referanduma gitti. Bunun dışında devletin oncelikli kounları olan eğitim ve sağlık alanlarına 42 milyar Euro ’luk bir yatırım kaynağı ayırdı. 2001 yılı secimlerinde Blair tekrar Başbakan secildi. Gorevinin bu ikinci donemine genel anlamda dış politika ağır bastı. Bu donemin en onemli olayları 11 Eylul saldırıları ve Irak Savaşı oldu. Politikacının bu donem boyunca Amerikan dış politikasına acıkca destek verdiği goruldu. 2001 Afganistan ve 2003 Irak saldırılarına yanıtları, bu durumun en acen değil, tum dunyada bazı kesimlerden ağır eleştiriler aldı.
Mayıs 2005 ’te yapılan secimler sonucunda, Blair ucuncu donem de Başbakan olarak secildi. Yaptığı konuşmada bu donem onun icin en onemli konunun "saygı" olacağını soyledi. Okullarda, topluluklarda, koylerde, kasaba ve şehirlerde saygıyı geri getirmek istiyordu. Başbakan, 7 Eylul 2006 ’da yaptığı acıklamada 1 yıl icinde Başbakanlık koltuğunu başkasına devredeceğini acıkladı. Bu donem boyunca da Blair ağır eleştiriler aldı. Bu eleştiriler politikacının durust olmadığını, otoriter olduğunu savunuyor, George W. Bush ’un Orta Doğu politikalarına katıldığı icin, ozellikle 2006 İsrail-Lubnan ve İsrail-Filistin catışmalarında onun yanında olduğu icin hatalı olduğunu soyluyordu.
Blair, 1980 ’de bir avukat olan Cherie Booth QC ile evlendi. Dort cocukları bulunuyor. Başbakan ’ın gorev sırasında sağladığı en onemli gelişmelerden bazıları şunlar; sağlık ve eğitime ayrılan butcenin artması, bu alanlarda pazar bazlı reformların yapılması, minimum ucret kavramını sunması, İskocya ve Galler ’e yetki devri icin anayasal değişikliğe gidilmesi ve Kuzey İrlanda ile barış icin ortaya cıkan gelişmeler. Politikacının takma adı "Bambi". Kardeşi William James Lynton Blair QC, 1991 ’den beri IMF ve Dunya Bankası ’nın danışmanlığını ustleniyor. Cocuklarıyla vakit gecirmekten, Pazen zevk alıyor. Boş zamanlarında ise edebi klasikleri ve biyografiler okuyor, gitar calıyor ve tenis oynuyor.