Tomris Uyar Biyografisi Yazar, cevirmen Tomris Uyar, 15 Mart 1941 tarihinde istanbul ’da hukukcu Celile Hanım ile hukukcu ve yazar Ali Fuad Gedik ’in kızı olarak doğmuştur. 1952 yılında Taksim ’deki Yeni Kolej ’in ilkokul kısmından mezun oldu. Ortaokulu İngiliz High School ’da okuyarak 1957 yılında bitirdi. Liseyi Arnavutkoy Amerikan Kız Koleji ’nde 1961 yılında bitirdi. İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi Gazetecilik Enstitusu ’nunden 1963 yılında mezun oldu.
Ulku Tamer ile birlikte Cemal Sureya ’nın cıkardığı Papirus dergisinin cıkarılmasında katkıda bulundu. Bir ara Boğazici Universitesi ’nde karşılaştırmalı edebiyat dersleri verdi. Kurucu uyesi olduğu (TYS) Turkiye Yazarlar Sendikasından daha sonra istifa etti; PEN Yazarlar Derneği uyesi idi. 1970 yılından sonra gelişen yeni Turk oykuculuğunun onde gelen isimleri arasında yer aldı.
Tomris Uyar ’ın deneme, eleştiri ve kitap tanıtma yazıları Yeni Dergi, Soyut, Varlık gibi donemin belli başlı dergilerinde yayımlandı.
İlk cevirisi (“Şekerden Bebek”, Tagore ’dan 1962 ’de Varlık ’ta, ilk oykusu (“Kristin”) Mart 1965 ’te Turk Dili ’nde cıktı. Oyku, deneme, eleştiri, gunluk ve cevirileri Varlık, Dost, Papirus, Yeni Dergi, Soyut, Yeni Edebiyat, Yeni Duşun, Gosteri, Gergedan, Argos, Adam Oyku gibi belli başlı dergilerde yayımlandı; ozellus ’te yayımladığı urunleriyle adını duyurdu.
Oykude “yoğunluk, ictenlik ve sahicilik” olması gerektiğini savunan Uyar, ilk kitabı İpek ve Bakır ’daki oykulerinde kucuk burjuva kokenli insanların yaşama bicimleri uzerine yoğunlaştı.
1980 sonrasında yayımlanan Gece Gezen Kızlar, “Pamuk Prenses ve Yedi Cuceler”, “Kırmızı Şapkalı Kız”, “Fareli Koyun Kavalcısı”, “Uyuyan Guzel” vb. gibi evrensel masalların gunumuze yansıması ve dokuz eski masaldan dokuz yeni oyku yaratmanın en ilginc orneklerinden kabul edildi. Yaza Yolculuk ’taki oykulerde ise genelde insanlara oğretilen basmakalıp değer yargılarının gozden gecirilmesi, kişinin kendine ya da yaşadığı yere donuşu gibi bir ceşit donuş yolculuğu vardır.
Oykuculuğu ile Turk edebiyatında ozel bir yer edinmiş olan Tomris Uyar, modern dunya edebiyatından yaptığı cevirilerle de Turk edebiyatına katkılarda bulunmuştur. Bir oykusu “Sarmaşık Gulleri” adıyla senarist Safa Onal tarafından televizyona uyarlandı. Oykuleri İngilizce, Almanca, Fransızca, Lehce, Ruscaya cevrilerek ceşitli antolojilerde yer aldı.
60 ’ı aşkın cevirisi kitaplaşan Uyar ’ın gunlukleri, “Gundokumu” genel başlığı altında, yayımlandı.
Tomris Uyar cok genc iken kolejden tanıştığı gazeteci şair Ulku Tamer ile evlendi. Kızları Ekin ’in birkac aylıkken bir kaza sonucu boğulduktan sonra 1963 yılında boşandılar.
Ardından yazar ve şair Cemal Sureya ile aşk yaşadı. Cemal Sureya en guzel aşk şiirlerini onun icin yazdı:
”Ay ışığında oturduk/ Bileğinden optum seni / Sonra ayakta optum / Dudağından optum seni / Kapı aralığında optum / Soluğundan optum seni / Bahcede cocuklar vardı / Cocuğundan optum seni /Evime goturdum yatağımda / Kasığından optum seni. Uc yıl surdu aşkları. 1966 yılında ayrıldılar ama dostlukları hep baki kaldı. Her ikisi de yaşadıklarını asla anlatmadı. Cemal Sureya ’dan ayrılmak uzereyken Turgut Uyar ile tanıştı. Tomris Uyar ’a ayrıca şair Edip Cansever de aşıktı, ama Tomris ona bir dost ve değerli bir şair gozuyle bakmaktaydı.
Tomris Uyar, 1967 yılında şair Turgut Uyar ile evlendi. 1985 yılında eşi vefat edene kadar da evli kaldılar. Hayri Turgut Uyar (d.1969) adında bir oğlu vardır.
Tomris Uyar, 4 Temmuz 2003 tarihinde İstanbul ’da kanser nedeniyle 62 yaşında oldu.
Odulleri :
Evrenin Yapısı ile (Lucretius; Turgut Uyar ile), 1975 TDK Ceviri Odulu;
“Hiawata” ile Avni Dilligil Tiyatro Ceviri Odulu;
Yurekte Bukağı ile 1980 Sait Faik HikÂye Armağanı;
Yaza Yolculuk ile 1987 Sait Faik HikÂye Armağanı;
Murathan Mungan ve Nedim Gursel ile birlikte kendisine verilen 1987 Haldun Taner HikÂye Odulu ’nu de odule katılmadığı gerekcesiyle kabul etmedi.
Kitapları :
1971 - İpek ve Bakır
1973 - Odeşmeler
1975 - Diz boyu Papatyalar
1979 - Yurekte Bukağı - Sait Faik HikÂye Armağanı
1981 - Yaz Duşleri/Duş Kışları
1983 - Gece gezen Kızlar
1985 - Rus Ruleti- Don Geri Bak
1986 - Yaza Yolculuk - Sait Faik HikÂye Armağanı
1990 - Sekizinci Gunah
1992 - Otuzların Kadını
1997 - Aramızdaki Şey