Amerikalı yazar Maya Angelou, “Hayatta başınıza gelen her şeyi kontrol edemezsiniz, ama başınıza gelenlerin sizi eksiltmemesine karar verebilirsiniz” der. İşte bu sozun canlı temsili Jeyza Gary, hayatını doğuştan sahip olduğu balık derisi hastalığıyla geciriyor. Ancak hastalık, onun icin bir avantaj! Derisinin iki haftada bir dokulen Jeyza Gary ’nin hayatı boyunca hastalıkla nasıl mucadele ettiğine hep beraber bakalım.
Jeyza Gary, yalnızca 100 bin kişiden birinde gorulen ve balık derisi olarak bilinen “iktiyozis” hastalığıyla doğdu https://listelist.com/wp-content/uploads/2019/09/70305370_2382990738447746_4110511407965301726_n.mp 4
Henuz tedavisi bulunamayan iktiyozis, kalıtsal olarak nesilden nesile aktarılan bir hastalık. Doğduğunda doktorlar Jeyza ’nın ne hastalığı olduğunu anlayamadı bu sebeple 1 hafta hastanede kaldı ancak teşhis konulamadı
Birkac aylıkken buyukannesi Duke Universitesi Hastanesi ’ne goturdu ve orada bir doktor tarafından iktiyozis tanısı kondu
Teşhisten sonra annesi, Jeyza ’e karşı cok dikkatli davrandı ve ona destek oldu
Jeyza: “Ailemin bana cok korumacı davrandığını fark edecek yaşa geldiğimde diğerlerinden farklı olduğumu da anladım.”
Annesiyle dışarı cıktığında insanlar Jeyza ’e bakıyordu ve bu durum annesini rahatsız ediyordu
View this post on Instagram
Blessed brown skin girl. I ’ll be back soon Brooklyn. #deletinglater #wespeakny
A post shared by Jeyźa (@lyricallydiverse) on Jul 25, 2019 at 11:21am PDT
Jeyza bu konu hakkında şoyle dedi: “Annemi rahatsız ettiğini hatırlıyorum. O, dik dik bakmanın doğru bir hareket olmadığını soyluyordu. “Sormaktan cekinmeyin ama dik dik bakmayın” diyordu. Bazen bana bakan cocukların ailelerine de soyluyordu cunku cocuklar yalnızca ailelerinden gorduklerini yapar.”
Jeyza ’nın okula gittiği ilk gun annesi sınıfa girerek oğrencileri ve oğretmenleri onun hastalığı hakkında bilgilendirirdi
Annesi, Jeyza ’nın hastalığını anlatırken o da annesinin yanında duruyordu. Annesi, “Bu benim kızım Jeyza ve bir cilt hastalığı var. Kacınız kertenkele veya yılan gordunuz? İşte Jeyza ’nın derisi de onlarınki gibi. Her 10-12 gunde bir dokuluyor. Bu bulaşıcı değil. Jeyza tıpkı herkes gibi.”
Jeyza: “Annem bana asla farklı olduğumu hissettirmedi. Eğer alnım soyuluyorsa kafama bandana takıp okula gonderirdi. Eğer kardeşim şort giyiyorsa ben de giyerdim” dedi
Jeyza hastalığında kendini nasıl savunacağını bilmediği zamanlarda annesi en buyuk savunucusu oldu.
Jeyza; cok sıcak havalarda dışarı cıkamıyor, her zaman şemsiye kullanıyor, su ve nemlendirici kremi olmadan bir yere gitmiyor cunku derisi oldukca hassas
Lise zamanlarında derisini saklamak icin cok fazla makyaj yapan Jeyza, daha sonra derisinin gercek bir sanat olduğunu duşunup makyajı bıraktı
Jeyza: “Kaşlarımı doldurdum cunku kaşlarım yok, gozlerime far ve rimel surdum, bazı zamanlar dudaklarıma ruj surdum. Artık makyaj yapmak zorundaymışım gibi hissediyordum. Bir gun makyaj yapmadım ve “Bu kim?” dedim. Daha sonra makyaja ihtiyacım olmadığını duşunmeye başladım cunku cildim zaten bir sanat. Cildimin parlak, turuncu ve kahverengi olduğu anlar var. Hepsini eşit derecede seviyorum ve derimle gurur duyuyorum.”
Lisedeki son sınıf arkadaşı Jeyza ’nın yıllığına model olması gerektiği notunu ekledi ve Jeyza ’nın modellik yolculuğu bu oneriyle başladı
Arkadaşının onerisiyle cesaretlenen Jeyza, universiteye girmeden once birkac fotoğrafını ajanslara gonderdi. Ajanslardan hicbir geri donuş alamayınca birkacını aradı ve “Eğer bir geri donuş almadıysanız, bu sizin cevabınız” yanıtını aldı.
Bekleyişin sonunda “We Speak Model Management“, Jeyza ’yı New York ’a davet etti ancak yaşadığı yerde buyuk bir kasırga olduğu icin davete katılamadı
Ona verilen şansı değerlendiremediği icin endişelendi ancak daha sonra boyle olması gerektiğini duşundu. “Eğer boyle bir şey olacaksa 10 yıl sonra da olabilir” dedi ve birkac ay sonra aynı ajans, Jeyza ’e mesaj attı. Her şey ayarlandıktan sonra anlaşma sağlandı.
“En iyisi olmak istiyorum. “Vogue”da olmak istiyorum. Beni geri ceviren herkes tarafından aranmak istiyorum” diyen Jeyza, “Vogue İtalia“da insanlara tanıtıldı
Kendine guveni ve cesaretiyle herkese ornek olan Jeyza, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla diğer insanlara guc veriyor
Jeyza, bu cesaretiyle diğer insanlara da cesaret verdi. Sosyal medyadan ona, iktiyozis hastası olan bir kadın ulaştı ve “Şort giyecek cesaretim yoktu. Sen bana bu cesareti veriyorsun.” dedi.
Kaynak: 1