Gelişen toplum ve değişen dunya duzeni ile birlikte, toplumsal cinsiyet normları da yıkılmaya başladı. Yıllardır kadınların eşitlik icin verdiği mucadeleler nihayet meyve veriyor ve hemen hemen tum dunyada toplumsal cinsiyet eşitliği konuşuluyor. Her ne kadar ozellikle Turkiye ’de kadın cinayetlerinin henuz onune gecilemese de en azından bunların onlenmesi konusunda toplumda ciddi bir algı oluştu diyebiliriz. Ozellikle yeni nesil bu konuda cok daha bilincli yetişiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda buyuk bir adım da İsvec ’ten geldi. İsvec, toplumsal cinsiyet eşitliği icin ders mufredatında değişikliğe gitmeyi planlıyor.
İsvec Ulusal Eğitim Ajansı, İsvec eyalet okulları icin tarih ve beşeri bilimlerin nasıl oğretilmesi gerektiği konusunda ciddi değişiklikler iceren yeni bir ders programı onerdi
Yeni ders programına gore, “yetersiz oğretim saati” nedeniyle “tarih oncesi cağlardan yaklaşık 1700 ’e kadar eski uygarlıklar” ders programından cıkarılacak
Klasik Antik Cağ ve Orta Cağ konuları ise mufredattan tamamen kalkacak
Yerel bir gazeteye acıklama yapan İsvec Ulusal Eğitim Mufredat Dairesi başkanı Anna Westerholm; “Savaş sonrası zamanlara, toplum ve tarih konularında postmodern bir bakış acısına vurgu yapılacak.” dedi
Yeni mufredata gore; Roma İmparatorluğu, Viking Cağı ve hatta İsvec İmparatorluk Donemi dahil olmak uzere geniş tarih parcaları tamamen kalkacak. Bu derslerle birlikte dayatılan cinsiyet normlarının da etkisi azalacak.
Kaldırılan derslerin yerine ise cinsiyet rolleri, gocmenlik, cevre, iklim, demokratik değerler ve eleştirel teori gibi dersler mufredata girecek
Boylece cinsiyet eşitliği gibi onemli bir konuda cocuklar bilgilenmiş olacak.
Ayrıca, tarihin uygun olduğunu konularda kole ticareti, milliyetcilik ve batı somurgeciliği gibi konulara da yer verilecek
İsvec ’te alınan bu karar pek cok tepkiye neden oldu. Ulusal Eğitim Ajansı ise İsvec ve Avrupa tarihindeki bu kadar onemli konuları kaldırmanın tartışmalı olduğunu kabul etti
Ancak ders saatlerinin yetersizliği ve ozellikle tarih konularının fazlalığı nedeniyle “klasik tarih” olarak tanımlanan dersleri kaldırmanın cocuklar icin daha az zara verici olduğunu belirttiler
Kaynak: 1