Dunyaca unlu pek cok moda markası, koleksiyonlarını duzenlediği defilelerle tanıtıyor. Defilelerde ise guzel gorunen ve estetik bir duruşa sahip modelleri tercih ediyorlar. Ancak artık bazı toplumsal normların yıkılmasıyla birlikte markalar da guzellik algılarını genişletmeye başladı. Onceden “kucuk burun, kalın dudak, mumkunse renkli goz” olan guzellik algısı yavaş yavaş geride kalıyor. Gectiğimiz aylarda Victoria ’s Secret transseksuel bir modelle anlaşarak, tarihinde bir ilki gercekleştirmişti. Victoria ’s Secret ’ın anlaştığı model cok guzel olmasına rağmen transseksuel olduğu icin eleştirilmişti. Kalıpları yıkan benzer bir hamle de İtalyan markası olan Gucci ’den geldi. Gucci anlaştığı yeni modelini Instagram hesabında paylaştı, ancak paylaşım cok fazla eleştirildi. Cunku Gucci ’nin yeni modeli Armine Harutyunyan dayatılan guzellik standartlarının dışındaydı. Detaylara birlikte bakalım.
Gucci ’nin yeni modeli Armine Harutyunyan dayatılan standart guzellik kalıplarının oldukca dışında
Milano Moda Haftası ’nda podyuma cıkan genc manken fiziksel goruntusuyle tum dikkatleri uzerine cekti
Gucci ’nin yeni yuzu olan 23 yaşındaki Armine Harutyunyan, bu yıl markanın tum tanıtımlarında yer alacak
Harutyunyan dışında, tıpkı onun gibi standart guzellik kalıplarını yıkan kadın ve erkek modeller de bu yıl markanın tanıtım yuzu olacak ve Gucci kampanyalarında yer alacak.
Marka, urunlerinin akılda kalması icin, standart guzellik algısını yıkan Harutyunyan ile calışmayı tercih etmiş
Gucci, bu şekilde urunlerinin daha fazla dikkat cekeceğini duşunuyordu. Nitekim oyle de oldu, standart guzellik algısını yıkan genc model cok dikkat cekti ve neredeyse tum dunyada konuşuluyor.
Neredeyse makyajsız olarak Milano Moda Haftası ’nda boy gosteren genc manken aynı zamanda bir sanatcı
Ermeni olan Harutyunyan bir illustrator. Harutyunyan ’ın dedesi de kendi ulkesinde oldukca unlu bir ressam; Khachatur Azizyan
Ermenistan ’ın başkenti Erivan ’da dunyaya gelen genc modelin annesi ise bir doktor
Genc model Gucci ile calışmasını ise; “ruya gibi” olarak tanımlıyor
Armine Harutyunyan Gucci ile calışmaya başlama hikayesini şu sozlerle anlatmış; “Akla gelebilecek en beklenmedik şekilde ve en beklenmedik yerde oldu. En sevdiğim grubun konseri icin Berlin ’deydim ve bir sabah şehri gezerken, bir “yetenek avcısı” fotoğrafımı cekmek ve iletişim benimle iletişim kurmak istediğini soyledi. Bir ay sonra ise “yetenek avcısı” bana fotoğrafımın Gucci ’ye gonderildiğini ve podyumda yururken beni gormek istediklerini soyledi. Durust olmak gerekirse, hislerim karışıktı, cunku hem sevindim hem de kafam karıştı. Cok sevdiğim bir markanın parcası olduğuma inanamadım.”
Gucci ’nin yerleşik guzellik standartlarının dışına cıkması ise moda dunyasında bir başkaldırı olarak yorumlandı
Daha once de bircok dunyaca unlu marka, “standart model olculeri”nin dışına cıkarak, buyuk beden modellerle calışmış ve urunlerinin tanıtımını yapmıştı. Ancak, maalesef hala ozellikle moda dunyasında; beden-boy olculeri, yuz oranı gibi standart bir guzellik anlayışı mevcut. Hatta coğu dunyaca unlu marka neredeyse buyuk beden uretim bile yapmıyor.
Kaynak: 1