Narsistler, sosyopatlar ya da psikopatlar… Toplum icerisinde bu tip insanlara rastlanabiliyor. Hatta bazen en yakınımızdaki kişinin bir sosyopat olduğunu fark edebiliyoruz. Oldukca toksik olan bu kişiler, bilincli ya da bilincsizce karşısındaki kişiye zarar verebiliyor. Bilmeyenler icin bu tip kişilerin ozelliklerinden kısaca bahsedelim. Narsist olarak bilinen kişiler yuksek benlik duygusuna sahip. Kendilerini dunyanın merkezi olarak goren narsistler, ihtiyaclarını diğer insanların ihtiyaclarından onde gorurler. Sosyopatlar ve psikopatlar ise bircok ortak noktaya sahip. Ancak psikopatlar, sosyopatların cok daha aşırı versiyonları. Psikopatlar kimseyi umursamazken, sosyopatlar birkac yakın kişiyle sığ bağlar geliştirebiliyor. Sosyopatlar, antisosyal kişilik bozukluğundan muzdarip olan ve genel olarak psikopatlardan cok daha fazla tedirginlik gosteren insanlar. Ancak bu uc kişilik bozukluğunun hepsinin ortak yanları bulunuyor. Bu nedenle insanlar bunları birbirleriyle karıştırmaya meyilli. İşte hayatınızda bir narsist, psikopat ya da sosyopatın olduğunun 11 işareti…
1. Yapmadığınız şeyler icin bile sizi suclarlar
Hayatınızda bir narsist, psikopat ya da sosyopat varsa mutlaka sizi manipule etmeye calışır. Bunu yapmak icinse bazen yapmadığınız şeyler icin bile sizi suclarlar ve kendinizden şuphe etmenizi sağlarlar. Nihayet siz koşeye sindiğinizde ise zaferlerini kutlarlar.
2. Sadece kendilerinden ve kendi ilgi alanlarından bahsetmek isterler
Onların yanında kendiniz hakkında bir şeyden bahsetmeniz mumkun değildir. Yalnızca kendileri ve ilgilendikleri şeyler hakkında konuşmak isterler. Onlarla kişisel meselelerinizi paylaşmakta zorlanırsınız. Kendileri hakkında konuşulmuyorsa, konuşmak istemezler.
3. Ciddi bir empati eksiklikleri vardır
Bu kişiler yanlış bir şey yaptıklarında, davranışlarının sizi ya da diğer insanları nasıl etkilediğiyle ilgilenmezler. Bu nedenle size ya da başkalarına kolayca zarar verebilirler. Bunun yanı sıra sizin zor anlarınızda sizi anlamaları neredeyse imkansızdır.
4. Gerceklik algısını yavaş yavaş yitirmenize sebep olabilirler
Gaslighting diye bilinen psikolojik manipulasyon yontemi psikopatların ya da sosyopatların oldukca sık kullandığı bir yontem. Bildiğiniz bir konu uzerinde duşuncelerinizin doğru olmadığını iddia ederek, turlu akıl oyunlarıyla sizin kendinizi ve aklınızı sorgulamanıza neden olabilirler.
5. Asla haksız olduklarını kabul etmez ve ozur dilemezler
Yanlış bir şey yapamayacaklarını ve size zarar verdiklerinde asla ozur dilemeye istekli olmadıklarını duşunuyorlar. Herkesin uyması gereken kuralların kendileri icin gecerli olduğunu ve cildinizin ciddi bicimde altına girdiğini duşunmuyorlar. Yapacağın hicbir şey onların eylemlerinin ne kadar ciddi olduğunu anlamalarını sağlayamaz.
6.Surekli olarak ozguveninize zarar verirler
Size tekrar tekrar tekrar, onlarsız nasıl bir “hic” olduğunuzu ve yaptığınız tek şeyin hatalar olduğunu soylerler. Size kendinizi başarısız ve değersiz hissettirirler. Bunu sizi incitmek ve kendilerine muhtac etmek icin bilerek yaparlar.
7. Size yuzeysel iltifatlar ederler
Sevgi, bu tur insanların yaşamlarında insanlara karşı kullandıkları bir silah niteliğindedir. Sizi yıkmak icin, inşa ederler. Sizi seviyormuş gibi gorunup surekli ilgi gosterirler ancak aslında bu yalnızca sizin ona bağlanmanız icin bir numaradır. Bu olduğunda ise, sizi yerle bir etmek icin ellerinden geleni yaparlar.
8. Surekli onaylanma ve ovulme ihtiyacı duyarlar
Bu tur insanların her biri cok ego odaklıdır. Dunyanın onların etrafında donduğunu ve herkesten cok daha ozel olduklarını duşunurler. Bu nedenle de cevreleri tarafından pohpohlanmaya ihtiyac duyarlar.
9. Cok yalan soylerler
Bu uc tur toksik insanın hepsi cok yalan soyleme eğilimindedir. Hem sıradan hem de onemli konular hakkında yalan soyleyebilirler. Bu onların başkaları uzerinde hakimiyet kurmasını sağlayan bir yoldur. Yalanlarıyla insanları yonlendirebilirler. Sizi yonlendirmek icin sizden bilgi saklayabilirler.
10. Her zaman mağduru oynarlar
En kucuk durumlarda bile, cok fazla tepki verip durumu cok dramatize ederler. Her zaman mağduru oynayarak başkalarının sempatisini kazanmaya calışırlar. Onlar icin uzulmenizi ve onlara destek olmanızı beklerler. Sıradan sohbetlerinde bile mağduriyetlerinden bahsedip, ilgi cekmeye calışırlar.
11. Duygularınızla oynarlar
Kendi negatif duygularını size yansıtıp toksik bir davranış sergileyerek sizin de mutsuz olmanızı isterler. Dengesiz davranışlar sergileyerek duygularınızla oynarlar ve sizin de dengesizleşmenize neden olurlar.
Kaynak: 1