Farklı bir kulturde yetişmiş biriyle hayatınızı birleştirmek, duşunduğunuzden cok daha ilginc bir deneyim olabilir! Bu durumun en buyuk orneklerinden biri olan Svetlana, Rus bir blogger ve eskiden Saint-Petersburg ’da yaşıyordu. Ancak kendisi şu anda Turk bir adamla evli ve İstanbul ’da yaşıyor! Svetlana ’nın Turkiye ’ye dair gozlemlerini ve Turk halkıyla ilgili yorumlarını merak ediyorsanız sizi hemen aşağıya alalım.
İşte Turk bir adamla hayatını birleştirerek Turkiye ’ye yerleşen Svetlana ’nın gozunden Turkiye…
1. Gercekten evlenmiş gibi hissediyorum
Kocamla evlenmeden once herkes, Turk bir adamla evlenmemem gerektiği konusunda beni uyarıyordu. Evliliğimizin birinci yılında cok daha korkunc yorumlar gelmeye başladı. “Sakın cocuk yapma, eğer boşanırsanız onları bir daha asla goremessin…” gibi yorumlar almaya başlamıştım. Şimdi mi? İki tane cocuğumuz var. İlişkimiz değişti mi? Elbette değişti. Asıl şimdi evli olduğumu hissediyorum. Eskiden haftada beş gun, gunde 12 saat calışırdım. Şimdi eşim calışıyor ve ihtiyaclarımızı karşılıyor. Onun desteğini her an hissedebiliyorum.
2. Cocuklara cadı ya da deli diyorlar
“Deli”, “eşek” ya da “cadı” gibi kelimeleri cocukları sevmek icin kullanıyorlar. Orneğin sokakta birisi cocuğumu bu şekilde sevebiliyor. Buyuk kızım icin genelde “cirkin” ya da “cadı” diye seviyorlar. Aslında bunu kucuk cocuklara nazar değmemesi icin yapıyorlar.
3. Elbise giymek ve koyun eti pişirmek zorunda kalıyorum
Eşim evde sadece uzun bir tişort giydiğimde bana kızıyor. Balkona cıkmamı bile istemiyor. Etrafta cok fazla ev olduğunu ve birilerinin beni gorebileceğini soyluyor. Domuz eti pişirmemden ve cocuklara yedirmemden de hoşlanmıyor. Domuz etinin sağlıksız olduğunu ve cok kotu koktuğunu soyluyor. Doğrusunu isterseniz bazen koyun eti cok daha kotu kokuyor!
4. Turkler lezzetli yemekten anlıyorlar
Yerel kahvaltı ceşitlerini pek sevmiyorum. Neden kahvaltıda sosis, zeytin ve salam yersiniz ki… Benim icin bunlar kahvaltıda yenilebilecek şeyler değil! Turkiye ’deki coğu tatlı şerbetli. Ana yemekler ise bol yağlı ve salcalı. Ayrıca her sokakta shawarma satan restoranlar bulmanız mumkun. Turk halkı bu yiyeceğe doner diyor.
5. Evde ayakkabıyla gezmek, suc işlemek gibi bir şey
Eğer arkadaşınızın evine gittiyseniz ayakkabılarınızı kapının onunde cıkarmanız gerekiyor. Ayrıca tıpkı evde olduğu gibi camiye girerken de ayakkabılarınızı cıkarmanız gerekiyor. Camileri ortak bir ev gibi duşunuyorlar.
6. Yılbaşı hediyeleri değiştirmek icin veriliyor
Her yıl 1 Ocak ’ta diğer tum insanlar gibi alışveriş merkezine gidip bize alınan yılbaşı hediyelerini değiştiriyoruz. İnsanlar, daha ucuz olduğu icin ve Turkiye ’de uretildiği icin birbirine kıyafet hediye almayı tercih ediyor. Bu sene annelerimiz icin sweatshirt aldık, onlar da bize sweatshirt almış. Genelde gelen hediyelerin coğu bizim bedenimize uymuyor ama bu bir problem değil, en yakın mağazaya gidip hediyenizi değiştirebilirsiniz.
7. Cocuğuna iyi bir eğitim verilmesini istiyorsan para harcamak zorundasın
Ne yazık ki Turkiye ’de iyi bir eğitim almak, yalnızca varlıklı insanlara ozel bir durum. Cocuğunuz 4 yaşını gectikten sonra devlet kreşine gidebilir ama bu kreşler gunde yalnızca 4 saat. Eğer cocuğunuzun daha fazla kalmasını istiyorsanız para odemek zorundasınız. Ozel okullardaysa her şeyi odemek zorundasınız. Yemek, okul uniformaları ve spor kıyafetleri… Hatta coğu zaman cocuğunuzun online odevlerini yapması icin bir iPad ’e ihtiyacı oluyor. Kısacası cocuğunuzu ozel bir okulda okutmak istiyorsanız her sene 3 bin pound odemek zorundasınız.
8. Sezaryen doğumlar oldukca yaygın
Turkiye ’deki kadınlar doğum yapacakları zaman ozel hastaneleri tercih ediyorlar. Fiyatlar 150 pound ile 3 bin pound arasında değişiyor. Odemeleri gereken tutarın bir kısmı sağlık sigortaları tarafından karşılanıyor. Sezaryen doğum ise Turkiye ’de oldukca yaygın. Sebebiyse doktor icin cok daha rahat bir işlem olması ve kadınların normal doğumdan korkması. Eğer doğumdan sonra bebeğiniz sağlıklıysa bir gun sonra evinize donmenize izin veriyorlar. Sezaryen doğum yapmış bile olsanız hastanede bir gece konaklamanız yeterli.
9. Bazı evlilikler aşk icin yapılmıyor
Artık ilişkilerini ailelerinden saklamayan bircok insan gorebilirsiniz. Genelde oğrenciler, sevgilileriyle beraber tatile gidebiliyor ya da birlikte yaşayabiliyor. Ancak daha kucuk şehirlerde insanlar, hala geleneklerine oldukca bağlılar. Hatta ulkenin doğusunda kuzenler arasında evlilik bile var. Tabii evlenmeden once beraber dışarıya cıkmalarına bile izin vermiyorlar.
10. Medikal turizm gercekten cok hızlı gelişiyor
Amerika ’nın ve Avrupa ’nın en iyi hastanelerinde bulunan ekipmanların tamamı, Turkiye ’deki en iyi hastanelerde de mevcut. Hatta yapılan işlemlerin fiyatları Avrupa ve Amerika ’ya gore %20-%30 daha uygun. Dunyanın bircok ulkesinden insan Turkiye ’ye gelerek goğus, dudak ya da burun estetiği oluyor. Hatta sokağa cıktığınızda kafası bandajlı adamlar gormeniz mumkun. Bunun sebebi elbette yaptırdıkları sac ektirme işlemleri.
11. Turkiye ’deki fiyatlar
Turkiye ’yi ziyaret etmeden once yapacağınız harcamaları hesaplamanız gerekebilir. Orneğin İstanbul ’un bir ilcesi olan Avcılar ’daki yaşama bir bakalım. Bir villa kiralamak istiyorsanız ayda bin pound odemeniz gerekiyor, bir apartman dairesi icinse 200 pound yeterli. Bir gunluk araba kiralamanın ucretiyse 31 pound civarında. Bisiklet kiralamak da 15 pound… Markete gidip 30 pound harcarsanız bir haftalık yemeğiniz hazır! Bir bardak kahve icin 78 cent, bir bardak cay icinse 35 cent yeterli. Lokal bir pizzacıda 6 pounda yemek yiyebilirsiniz, deniz manzaralı guzel bir restoranda akşam yemeği yemek icinse yaklaşık 43 pound odemeniz gerekiyor. Turkiye ’yi ziyaret ettiğinizde hamama gitmeyi unutmayın. Orneğin Galatasaray Hamamı, John Travolta tarafından bile ziyaret edildi. Kendisi 100 dolar bahşiş bırakmış!
12. Alışveriş yaparken dikkatli olmalısın
Turk esnaflar sana iyi şeyler soyleyebilir, buyuk indirimler yapabilir ya da ikramlarda bulunabilir ama her zaman satın aldığın urunun paketine bakmalısın. Sarılı kağıtlarda verilen urunlerin icini mutlaka kontrol etmelisin. Markette kendi sebzeni ve meyveni kendin secmelisin. Yerel marketler her zaman en taze meyve ve sebzeleri getirmeye calışıyor. Hatta kotu meyveleri direkt olarak getirtmiyorlar.
13. Turk insanının karakteri
Eğer aşağıdaki davranışlardan herhangi birine sahipsen kendini Turk olarak duşunebilirsin:
Eğer kahveni ictikten sonra fincanı ters kapatıp fal baktırıyorsan Eğer davetsiz misafirlerin varsa ama yine de onları gorduğun icin cok mutlu olduğunu soyleyebiliyorsan Eğer hicbir zaman acele etmiyorsan ve hep gec kalıyorsan Eğer bir restoranda hesabı odemek icin kavga ediyorsan ve bu konuda ısrarcıysan Eğer trafikte durmaksızın kornaya basıyorsan Eğer yoğurt senin icin bir tatlı değilse Eğer bir insanla yeni tanıştığın halde onu yanaklarından opebiliyorsan