Bir yılı daha geride bırakmaya hazırlandığımız şu gunlerde binlerce işcinin ve emeklinin gozu maaşlarına yapılacak zam oranlarında. 7 milyona yakın calışanı ilgilendiren asgari ucret goruşmelerinde surec devam ediyor. İlk toplantısını 2 Aralık ’ta Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gercekleştiren Asgari Ucret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını ise 10 Aralık ’ta işci tarafını temsil eden Turk-İş ’in ev sahipliğinde gercekleştirmişti. Asgari Ucret Tespit Komisyonu ’nun son toplantısında ise TUİK ’in yaptığı sunum ve verdiği teklif pek cok kişinin tepki gostermesine neden oldu. Detaylara birlikte bakalım.
Asgari Ucret Tespit Komisyonu ’nun asgari ucret zammı ile ilgili goruşmeleri devam ediyor
Turk-İş Başkanı Ergun Atalay goruşmelerin başında yaşam maliyetinin altında bir teklif gelirse goruşmelere katılmayacaklarını belirterek net bir tavır sergilemişti
Turk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay; “Yaşam maliyeti 2578 TL. Asgari ucret teklifimiz yaşam maliyetinin altında olmayacak” demişti.
Dun Asgari ucret Tespit Komisyonu ’nda sunum yapan Turkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ise orta ve ağır işlerde calışan işciler icin aylık gıda harcama tutarını komisyona sundu
TUİK sunumunda hafif işlerde calışan bir işci icin aylık gıda harcama tutarını bin 940.70 lira, orta dereceli işlerde calışan bir işci icin 2 bin 86.80 lira olarak belirledi
Aylık gıda harcama tutarını ağır işlerde calışan bir işci icin de 2 bin 331 lira olarak belirledi. TUİK ’in bu onerisinin kabul gormesi halinde asgari ucretteki artış 311 lira olacak
1. Soz konusu 311 liralık artış ise vatandaşların tepki gostermesine neden oldu. Pek cok kişi sosyal medya uzerinden bu miktarı tiye alarak tweetler attı; #311Lirayla ustune 53.9 lira ekleyip bu ayki dogalgaz faturamı odeyebilirim.. ya da elektirik, su, internet faturamı odeyip ustune simit alıp battaniye altında yiyebilirim.. @nihatsirdar pic.twitter.com/S4ETEEntkT
— Ozlem E. (@hephicoldu) December 18, 2019
2. 2020 yılı icin;
Yurt dışı telefonu harcı :1.838 ₺
Pasaport Harcı (10 yıllık): 995 ₺
Tapu Harcı : 353 ₺
Ehliyet Harcı (B Sınıfı) : 751 ₺
İşte bunların hicbirini odeyemezsin.
Ama uzulmeyin!
Kekler bedava,
Marul da haftaya gelecek…#311Lirayla
— Suna Varol (@SunaVarol_) December 18, 2019
3. #311Lirayla insan şımarır. Ispanak alır altı yumurtayı kırar yanına kaymaklı yoğurdu koyar ohhh mis.
Canikosu da gider devletten aldığı 20 milyonluk teşvikle 15 milyonluk ozel jet alır.
— Edepsiz (@azginazinlik) December 18, 2019
4. #311Lirayla şu mevsimde 1 aylık doğalgaz fatu…. gerisini yazmaya para yetmedi abi. @nihatsirdar
— Volkan Tatar (@vlknnttr) December 18, 2019
5. Bu #311Lirayla boyle gecinir pic.twitter.com/mASQLuQRUk
🤗🤗
— hayat_28💧 (@hayat___28) December 18, 2019
6. Hesapladım 50 liralık benzinden ve mazottan 6.22 kere alabiliyoruz. Yaşadınız asgari ucretliler, aylık yakıt masrafı cıktı #311Lirayla
— Suphi Seferoğlu (@suphi7521) December 18, 2019
7. #311Lirayla neler yapılabilir şoyle bi sıralayalım;
* Cay- simit
* simit- cay
* cayla simit
* simitle cay
.
.
.
.
Eyyy asgari ucretli arkanda! Coğğğ kıskanılan bi devlet ve dunya şeysi var onlar varken sırtın yerden kalkmaz evelallah 🤦🏻*♀️
— mrw ydn (@mrw_ydn) December 18, 2019
8. TUİK'e gore işcinin gecim maliyeti yıllık yuzde 5.4 artmış.
Asgari ucret onerisiyse 2331 TL. Yani 311 TL zam olmalı diyor.
Onlara aylık 2331 tl değil, 3 bın tl verelim
1 ay gecinsinler
Soz, biz zam değil maaşta istemeyeceğiz, hadi #311Lirayla
— yeniden devam 🇹🇷 (@yazi_yorum__) December 18, 2019
9. Gecen gece Eskişehir'den gecerken @kafaradyo
dinliyordum ..
50 liraya neler yapılır diye..
Abi millet mucizeler yaratıyordu..😂😂#311Lirayla artık uzaya cıkarız..
— İsmail CAKAR (@ismailsizolmaz) December 18, 2019
10. Asgari ucrete #311Lirayla yaşamak cok fazla luks. Uc yuzu alsın vekillere ve tuik başkanına dağıtsınlar. Onların durumu bizden daha vahim. Acıdım cocuklarına nasıl ekmek goturur vekiller. Haydi Turkiyem siyasilere sende yardım eli uzat. #11 lira bize yeter, #300 vekillere.
— ilhan Ergincan (@bicare_yunusum) December 18, 2019
11. #311Lirayla zam gelmezse 1,75 liradan 2 gunde bir simit ek olarak alır 345 gun karnımızı doyurmak suretiyle son 21 gunu ac gecirebiliriz. 2020 artık yıl tehlikenin farkında mısınız? @nihatsirdar @kafaradyo #NihatlaMuhabbet
— Cuneyt (@CuneytTekmir) December 18, 2019
12. Uşenmedim hesapladım;
“Ben hep 50TL ’lik alıyorum”cular icin guzel haber, #311Lirayla 6.2 kere daha 50TL ’lik yakıt alabilirler. 😁
— Alican Nalbat (@AlicanNalbat) December 18, 2019
Kaynak: 1