Hepimizin buyumek icin sabırsızlandığı bir donem olmuştur. Hatta 18 yaşına geldiğinde tamamen bağımsız olacağını duşunenlerimiz de yok değil! Heyecanla “yetişkin” olmayı bekleyenler ve 24 yaşını gecmediği halde kendisini “yetişkin” olarak tanımlayanlar icin bazı kotu haberlerimiz var 😅 Yapılan araştırmalar ergenlik doneminin sınırlarını yeniden cizecek gibi duruyor. Gelin haberimizin detaylarına birlikte bakalım!
Biliyorsunuz ki gunumuzde tukettiğimiz besinlerin iceriği, gecmiş yıllardaki doğal besinlere gore oldukca farklı. Haliyle de bazı hormonlarımız cok daha erken aktive olabiliyor
Bu durumun en buyuk kanıtlarından biri de ergenlik yaşının 15-16 ’dan 10 ’a kadar duşmesi. Tabii ergenliğin bittiği yaşlar da 18-19 olarak kabul edilirken durum duşunduğumuzden daha farklı olabilir!
Yapılan araştırmalar, ergenliğin bitiş zamanının yanlış hesaplandığını iddia ediyor. Orneğin yirmilik dişimizin yirmili yaşlarımızın ortasında cıkması da bu durumu kanıtlar nitelikte. Yani vucudumuz, 18-19 yaşlarında buyumeyi ve gelişmeyi bırakmıyor dolayısıyla ergenliğimiz de hala bitmemiş oluyor.
Gunumuzde bircok farklı ulkede 24 yaşından kucuk bireyler, hala tam anlamıyla “yetişkin” sayılmıyor. Yani resmi olarak yetişkin olsalar da evlilik ya da kariyer gibi hayatlarını değiştiren noktalara henuz ulaşmadıkları icin bir tur “ergen” gibi goruluyor diyebiliriz
Gunumuzde eğitim, cok daha ulaşılabilir ve karşılanabilir hale geldi. Dolayısıyla bircok insan, erken yaşta evlenip cocuk sahibi olmak yerine eğitim hayatına devam etmeyi tercih ediyor. Bundan 50-60 yıl oncesine baktığımızda ortalama evlilik yaşının 21 olduğunu goruyoruz, ancak gunumuzde bu ortalama 28 yaşa kadar yukselmiş durumda.
Dolayısıyla 18-24 yaş arası bireyler icin hayat bir hayli karmaşık!
18 yaşından buyuk bireyler, yetişkin olarak kabul edilse de bircoğu 24 yaşına kadar oğrencilik hayatına devam ediyor. 18 yaşından sonra tam anlamıyla bağımsız bir birey olabilecek bu gencler, gecmiş nesillere gore hayata daha gec atıldıkları icin ailelerine bağımlı olmaya devam ediyor ve 24-25 yaşına kadar ailesinden maddi destek almak durumunda kalıyor.
Peki hangi bireylerin “ergen” olduğunu tanımlayabilmek neden bu kadar onemli?
Doğru bir ergenlik tanımı icin hem biyolojik hem de toplumsal sureclerin bir arada değerlendirilmesi şart. Ardından belirlenen tanımın hukuksal sureclerde ve sosyal politikalarda da yer alması gerekiyor. Orneğin 24 yaşına kadar ergenlik hayatı devam eden sozde “yetişkin”lerin; daha gelişmiş bir sağlık, eğitim ve istihdam guvencesine ihtiyacı var. Ozellikle Amerika gibi ulkelerde 18-24 yaş arası bireyler, yetişkin sayıldıkları icin ebeveynleri uzerinden sağlık sigortasından yararlanamıyor. Bu durumda bu gencler, sağlık hizmetlerini karşılayamadığı icin bu hizmetlerden yararlanamamış oluyor.
Surecle ilgili ortaya cıkabilecek problemler neler?
Tabii 18-24 yaş arası bireyleri tam anlamıyla yetişkin olarak tanımlamamak da beraberinde bazı problemler getirebilir. Orneğin bu bireyler, politika alanında yeterli soz hakkına sahip olarak gorulmeyebilir ve bu durum onların oy kullanmalarını bile etkileyebilir. Ustelik tam anlamıyla yetişkin olan insanların resmi olarak yetişkin sayılmayan bu bireyleri hor gormesi de cabası.
Kaynak: 1