Hindistan ’da pek cok kişi gecim sıkıntısı yaşıyor. Yaşam standartlarının pek de iyi olmadığı bu ulkede, insanlar gecinmek icin kişisel eşyalarını hatta saclarını satmak zorunda kalıyor. Hindistan ’ın Tamil Nadu eyaletinde eşinin intihar etmesinden sonra gecim sıkıntısı yaşayan Prema Selvam da cocuklarına bakabilmek icin iki dolara saclarını satmak zorunda kaldı. Olay hem ulke hem de dunya genelinde duyuldu ve uc cocuk annesi Prema Selvam icin yardım kampanyası başlatıldı. Detaylara birlikte bakalım.
Prema Selvam ve eşi uc cocuklarıyla birlikte Hindistan ’da yaşıyordu. Selvam ’ın eşi gecen yıla kadar bir tuğla ocağında calışıyordu
Ancak aldıkları para gecinmelerine yetmiyordu, bu nedenle tefeciden kredi alıp kendi tuğla ocaklarını acmaya karar verdiler. Ancak, actıkları ocak kısa bir sure sonra battı
Selvam ’ın eşi ise borcları odeyemeyince intihar etti. Eşinin intiharından sonra cocuklarına bakmakla yukumlu olan Selvam bir sure işci olarak calıştı
Prema Selvam bir sure iki cocuğunu da işci olarak yanında goturdu. Gunde 200 rupi (yaklaşık 2,80 dolar) kazanıyordu. Bu para, ailenin gunluk ihtiyaclarını karşılamaya yetiyordu.
Ancak Selvam bir gun hastalandı ve işe gidememeye başladı. Prema Selvam, “Artık tuğla taşıyamama başladım. Uc ay evde hasta yattım.” dedi
“Borclarımız birikti. Yiyecek bir şeyimiz kalmadı. Yedi yaşındaki oğlum Kaliyappan bir gun okul donuşu yemek istedi. Bir şey bulamadık. Aclıktan ağlamaya başladı. Yiyecek alabilmek icin satabileceğim bir şey yoktu. Evde sadece plastik leğenler vardı. 10 rupimiz (14 cent) bile yoktu” diyen Selvam, daha once onunden gectiği bir peruk dukkanının sac satın aldığını hatırladı ve saclarını satmaya karar verdi.
Bunun uzerine ise Selvam, bir peruk dukkanına saclarını satmaya karar verdi. Selvam dukkana gitti ve tum sacını kokunden 150 rupi ’ye sattı
Hindistan insan sacı ihracatında onde gelen ulkelerden biri. 150 rupi ise Hindistan ’daki herhangi buyuk bir şehirde bir oğle yemeği parası.
Selvam, aldığı parayla cocuklarına haşlanmış pirinc aldı. Ancak, hala tam anlamıyla bir cıkış yolu bulamamıştı Bu nedenle intihar etmek istedi
Prema Selvam, bocek ve tarım ilacları satan bir dukkana girip intihar etmek icin bir şeyler satın almak istedi ancak dukkan sahibi ona herhangi bir şey satmadı. Evine giden Selvam, burada intihar etmeye calıştı. Bu kez de yakınlarda yaşayan ve tesadufen ziyaretine gelen kız kardeşi tarafından kurtarıldı.
Ancak sonra filmlerde gorebileceğimiz turden bir mucize yaşandı ve Selvam ’ı Bala Murugan adlı bir kişi ziyaret ett. Murugan, Selvam ’ın hikayesini duymuştu
Prema Selvam ’ın yaşadıklarını tuğla ocağı olan bir arkadaşından oğrenen Bala Murugan, kendi cocukluk gunlerini hatırlamıştı. Murugan ’ın annesi de, ona yiyecek alabilmek icin evdeki kitap ve gazeteleri satmıştı. Ancak bir sure sonra yoksulluk yuzunden annesi bir gun cinnet getirip kendisini ve cocuklarını oldurmeye karar vermiş, son anda ise bu kararından vazgecip, tedavi altına alınmış.
Bilgisayar grafik merkezi sahibi olan Murugan, Slvam ’a bir miktar para verdi ve onun hikayesini sosyal medyada paylaşarak bir yardım kampanyası başlattı
Başlatılan kampanyada ise bir gunde 120 bin rupi (1670 dolar) toplandı. Bu para borclarının coğunu karşılamaya yettiği kampanya Selvam ’ın isteğiyle durduruldu
Selvam kalan borclarını ise kendisi calışarak odeyecek. Ayda 700 rupi (10 dolar) odeme yapması gerekiyor.
Kampanyadan sonra yerel yetkililer de Selvam ’ı ziyaret etti, bir sut bayiliği acabilmesi icin yardım etme sozu verdi. Ancak Hindistan ’da aynı durumda olan milyonlarca insan bulunuyor
Kaynak: 1