Mahkumlar ve gardiyanların dost olup birlikte hapishaneden kacması gibi bir olayı yalnızca kitaplarda okuduk ya da filmlerde gorduk. Ancak Kuzey Kore ’de bu olay kurgusal olmaktan cıkıp gerceğe donuştu. Kuzey Kore ’nin kuzeyindeki Onsong Gozetim Merkezi ’nde gardiyan olan Jeon ile orada duruşmasını bekleyen tutuklu Kim, birlikte hapishaneden kacarak ulkeyi terk ettiler. Gelin bu ilginc hikayeye daha yakından bakalım.
Hapishanede mahkum olan Kim, Kuzey Kore ’den kacan bazı kişilere yardım etmekten dolayı yargılanıyordu
Kim, ulkeden kacanlar ile geride bıraktıkları aileleri arasında telefon goruşmelerine ve para transferlerine yardımcı oluyordu. Tabii ki Kuzey Kore ’de duşman ulke olarak gorulen Guney Kore, Japonya ve ABD ile bağlantılı bir iş yapanlar, cinayet sanıklarından daha ağır ceza alıyordu.
Ustelik bu, Kim ’in ikinci cezasıydı, ilk cezasında 5 yıl almış o hapisteyken ise kocası başkasıyla evlenmişti
Gardiyan Jeon ise son 10 yıldır askerdi. Askerliğini tamamladıktan sonra ise polis olmak istiyordu ancak Kuzey Kore ’de bu tarz mevkiiler kolay elde edilmiyordu Jeon Gwang-jin
“Kuzey Kore ’de mevki sahibi olmak icin para gerekir. Her şey giderek kotuleşiyor. Universiteden mezun olmak icin gireceğiniz sınavda bile iyi sonuc almak icin ruşvet vermeniz gerekiyor” diyor gardiyan Jeon.
Jeon, polis olmaktan umidini kesti. Artık yaşadığı ulkede oldukca umutsuz ve geleceğine dair karamsar durumdaydı. Kim de aynı şekildeydi cunku yargılanmasına 2 ay kalmıştı ve cok ağır bir ceza alacaktı
Daha sonra Kim ve Jeon tanıştı ve aralarında ozel bir bağ oluştu. Aslında Kuzey Kore ’de gardiyanların mahkumlara bakması bile yasak
Ancak Jeon ve Kim bir şekilde iletişim kurdu. Bu tanışmadan sonra ise Kim ’in davası goruldu ve Chongori cezaevinde dort yıl uc ay hapis cezası aldı. Kim; “Caresiz bir şekilde ağlayıp duruyordum, onlarca kez intiharı duşundum” diye anlatıyor.
Gardiyan Jeon ise ;”Hapse duşunce vatandaşlık haklarınız alınıyor, hayvandan bir farkınız kalmıyor” diyor.
Bir gun ise Jeon, Kim ’e yardım etmek istediğini soyledi. Kim tabii ki ona guvenmedi. Jeon birlikte Guney Kore ’ye kacmayı teklif etti
Jeon ’un Guney Kore ’de akrabaları olduğu icin mesleğinde ilerlemesi neredeyse imkansızdı. Kore Savaşı ’nda ulke ikiye bolunduğunde bircok kişi akrabalarından sınırlarla ayrıldı.
Ancak tabii ki bu kacış oldukca zordu cunku Kuzey Kore tarihinde daha once boyle bir şey yaşanmamıştı. 12 Temmuz ’da ise Jeon ve Kim, pencereden atlayarak kacmaya başladı BBC
Bir sure koştular, nehri gectiler, dikenli telleri aştılar ve en sonunda Cin tarafına gecmeyi başardılar. Uc gun ise dağlarda saklanmak zorunda kaldılar. Ardından bir koyluye rastlayıp onun telefonuyla Kim ’in tanıdığı bir aracıya ulaştılar. Aracı, Kuzey Kore yetkililerinin onları yakalamak icin Cin polisiyle ortak calıştıklarını soyledi.
Sonunda ise Cin ’den cıkarak guvenli bir ulkeye gectiler. Ancak başta planladıkları gibi Guney Kore ’ye değil. Kim ve Jeon ’un yolları da burada ayrıldı BBC
Ancak ikisi de Kuzey Kore ’nin baskıcı rejiminden kurtulduğu icin mutlu.
“Donup baktığımızda aslında hepimiz bir cezaevinde yaşamışız. İstediğimiz yere gidemedik, istediğimiz şeyleri yapamadık” diyor Kim.
“Kuzey Korelilerin gozleri henuz gormuyor, kulakları henuz duymuyor, dudakları henuz konuşmuyor” diye ekliyor Jeon.
Kaynak: 1